Újraindul a Senna-per

2003.01.28. 12:22
A római Legfelsőbb Bíróság formai hibákra hivatkozva megsemmisítette a korábbi felmentő ítéleteket, és új vizsgálatot indított Ayrton Senna közel kilenc évvel ezelőtti halálos balesetének ügyében.
A háromszoros Forma-1-es világbajnok 1994. május elsején Imolában a San Marinó-i Nagydíjon veszítette életét. A tragikus esetet követő perben 1999 novemberében felmentették a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól Patrick Head technikai igazgatót és az azóta már a McLaren-Mercedesnél dolgozó - egyik legelismertebb - Adrian Newey főtervezőt.

Frank Williams-t felmentették

A tíz hónapig tartó első tárgyaláson harminckét személyt hallgattak ki, de - konkrét bizonyítékok hiányában - 1997. december 16-án Frank Williams csapatfőnökkel együtt ártatlannak találták Headet és Newey-t.

Az eljárásban rajtuk kívül vádlott volt Federico Bendinelli, az imolai pályát működtető társaság képviselője, Giorgio Poggi, a pálya igazgatója, valamint a belga Roland Bruynsereade, a Nemzetközi Automobil Szövetség helyszínhitelesítésért felelős alkalmazottja is, de őket sem ítélték el.

Egy éven belül indul az új per

Másodfokon a bolognai bíróság mentette fel a perbe fogott hat személyt 1999. november 22-én. Az új procedúra egy éven belül kezdődik.

"Ez a vizsgálat sem hozhat semmi újdonságot"

A vádlottakat az előző két Senna-perben képviselő ügyvéd szerint csak formális jelentősége van annak, hogy megsemmisítették védencei felmentő ítéletét. "Ez a vizsgálat sem hozhat semmi újdonságot. Az előző két alkalommal is mi győztünk, s nem hiszem, hogy most változna a helyzet" - nyilatkozott Roberto Causo.