Schumacher értetlenkedik

2003.04.09. 12:37
Támadással védekezik a Brazil Nagydíj 27. körében kiesett német világbajnok, Michael Schumacher, aki szerint a finn Kimi Räikkönen jogtalanul lett futamgyőztes.
A világbajnoki címvédő, Michael Schumacher közvetlenül a futam után hétfőn elnézését kért 11 és félmillió némettől, akik figyelemmel követték az élő közvetítést.

Schumacher: nem érvényes győzelem

Kedden aztán hangnemet váltott, és a német RTL-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a második futamát nyerő finn Kimi Räikkönen szerinte nem szolgát rá a győzelemért járó tíz pontra.

"A verseny eredetileg 71 körös lett volna, ám a sorozatos balesetek miatt az 55. körben leintette a versenybíróság. Mivel azonban nem az utolsó, hanem a szabályoknak megfelelően a két körrel korábbi eredményt fogadták el hivatalosnak - vagyis az 53. körét -, az élen haladó Räikkönen ekkor még nem tette meg a táv háromnegyedét. Ebből adódóan nem is szolgált rá a tíz pontra" - érvelt a címvédő.

A Ferrari nem elégedetlenkedik

Hetvenegynek a hetvenöt százaléka 53,25, ennek alapján tehát Schumachernek akár még igaza is lehetne. Az 55 kör azonban már túl van a szükséges háromnegyeden és ilyen esetekben a szabályok erre a távra vonatkoznak. A Ferrari ennek megfelelően nem is jelezte panaszt vagy óvási szándékot.

Az ügy tisztázása érdekében a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pénteken újra felülvizsgálja a végeredményt, mert elképzelhető, hogy a félbeszakítás pillanatában élen haladó olasz Giancarlo Fisichella már egy körrel tovább vezette a mezőnyt - azaz már elkezdte az ötvenhatodikat -, mint korábban gondolták. Így neki járna a tíz pont.