Schumacher idén először nyert

2003.04.20. 13:41
A világbajnok az édesanyját gyászolva állt rajthoz Imolában, de így is sikerült győznie.
A Schumacher-fivérek édesanyja vasárnap reggel halt meg Németországban, fiai ennek ellenére elindultak a San Marinó-i Nagydíjon. Sőt, az ötszörös világbajnok Michael Schumachernek sikerült megszereznie az idei első sikerét.

A német tökéletesen vezetett, egyszer sem hibázott, s mivel az autója és a taktikája is jó volt, megnyerte a Ferrari első hazai versenyét. A második Raikkönen lett, akit műszaki hiba hátráltatott az utolsó körökben. A harmadik helyet Barrichello szerezte meg.

A San Marinó-i GP végeredménye:

1 Michael Schumacher (GER) Ferrari 1:28.284
2 Kimi Räikkönen (FIN) McLaren Mercedes 1.8
3 Rubens Barrichello (BRA) Ferrari 2.2
4 Ralf Schumacher (GER) Williams-BMW 8.8
5 David Coulthard (SCO) McLaren Mercedes 9.4
6 Fernando Alonso (ESP) Renault 43.6
7 Juan Pablo Montoya (COL) Williams-BMW 45.2
8 Jenson Button (ENG) BˇAˇR Honda - 1 kör
9 Olivier Panis (FRA) Toyota - 1 kör
10 Nick Heidfeld (GER) Sauber Petronas - 1 kör
11 Heinz-Harald Frentzen (GER) Sauber Petronas - 1 kör
12 Cristiano Da Matta (BRA) Toyota - 1 kör
13 Jarno Trulli (ITA) Renault - 1 kör
14 Antonio Pizzonia (BRA) Jaguar Racing - 2 kör
15 Giancarlo Fisichella (ITA) Jordan Ford kiesett
16 Mark Webber (AUS) Jaguar Racing kiesett
17 Ralph Firman (GBR) Jordan Ford kiesett
18 Jos Verstappen (NED) Minardi Cosworth kiesett
19 Justin Wilson (GBR) Minardi Cosworth kiesett
20 Jacques Villeneuve (CAN) BˇAˇR Honda kiesett

A világbajnokság állása négy futam után:

1. Räikkonen 32p
2. D. Coulthard 19p
3. M. Schumacher 18p
4. Alonso 17p
5. Barrichello 14p
6. R. Schumacher 13p
7.Fisichella 10p
Montoya 10p

A konstruktőr-vb állása:

1. McLaren-Mercedes 51p
2. Ferrari 32p
3 Renault 26p
4. Williams 23p
5. Jordan-Ford 10p
6. Sauber-Petronas 8p
7. BAR-Honda 6p

Nyilatkozatok a futam után:

Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke, aki Michael Schumacher helyett nyilatkozott a sajtótájékoztatón:

Fotó: EPA/Filippo Monteforte
"Michael édesanyjának halála mindenkit megdöbbent. Schumacher fantasztikusan vezetett ma, és az egész csapat hálás neki az odaadásáért és a tökéletes munkájáért. Nagyon örülök a Ferrari győzelmének, ma végre megkaptuk, amit már hamarabb megérdemeltünk volna. Az első három versenyen nem volt szerencsénk és nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettük volna. Ma viszont minden jól ment és sikerült nyernünk."

Kimi Raikkönen: "Jó verseny volt a számomra. Bár csak ötödiknek rajtoltam, a boxkiállások után feljebb tudtam jönni. A kétmegállásos taktikánk remek volt, sokáig az első helyért is versenyben voltam. A végén Barrichello nagyon megszorongatott, de szerencsére sikerült őt magam mögött tartani."

Rubens Barrichello: "Sokáig remek csatát vívtam Ralf Schumacherrel, aminek az volt az oka, hogy az első tankolásom után nem sikerült eléje visszajönnöm a pályára. Az utolsó kiállásomnál ráadásul ismét időt veszítettem, de ennek ellenére szerencsére végül hibázott és így eléje kerülhettem. Nagyon élveztem ma a vezetést."

A San Marinó-i GP eseményei:

Imolában alig húsz fok a hőmérséklet, az eget felhők takarják. Az autók már a rajtrácson vannak, kivétel Jos Verstappen Minardiját, amely a boxból fog indulni.

Ralph Firman szintén a depóban ragadt, így ő is kénytelen csatlakozni Verstappenhez.

Trulli a pályán van, de mivel a szombati kvalifikáció után hibásodott meg a kocsija, kénytelen az Alonso méreteire beállított tartalék autóval rajtolni. A két pilóta nagyjából egyforma magas, ezért nem lesz túl kényelmetlen az olasz számára a kocsi.

Imolában egyébként kevesebb néző van, mint általában, nincs telt ház.

Minden autónak sikerült elindulnia a bemelegítő körre.

Rajt: Ralph Schumacher jött el a legjobban, majd a bátyja, Michael és Barrichello következik. Montoya a negyedik, Raikkönen az ötödik, Alonso a hatodik. Pizzonia nem tudott elindulni.

5. kör: Schumacher a célegyenes végén megpróbált elmenni az öccse mellett, de nem volt elég gyors az előzéshez. Az élen a Williams és a két Ferrari teljesen együtt van.

6: Michael Schumacher ismét próbálkozott, ezúttal Ralf zárta az ívet.

7: Montoya hátránya a harmadik helyen csökken. Az első hat változatlan, a hetedik Panis, a nyolcadik Coulthard. A Ferrarik közül valószínűleg Barrichello majd jön hamarabb tankolni, a McLarenek több benzinnel indultak, mint a Ferrarik és a Williamsek.

8: Schumacher már szinte minden kanyarban próbálkozik, de az öccse ellen áll. Montoya volt a leggyorsabb a hetedik körben.

9: Montoya a nyolcadik fordulóban is leggyorsabb kört teljesített, de a sorrend változatlan.

10: A kilencedik körben Michael Schumacher futotta a leggyorsabb kört, de az öccsét továbbra sem sikerült megelőznie. Raikkönen hat másodperccel van Ralf mögött.

11: Alonso gyorsul, már ő a leggyorsabb a pályán. Panis elsőként tankolt.

12: Ralf Schumacher erősített, egy kicsit ellépett a bátyjától. Panis kiállása után Coulthard a hetedik, Heidfeld a nyolcadik. Heidfeld és Da Matta is tankolt.

13: Az utóbbi három körben a Williamsek a leggyorsabbak. Alonso tankolt és gond nélkül visszatért a pályára. A spanyol használt gumikat tetetett föl.

14:Webber is üzemanyagot vett föl és Trulli is.

16: Ralf tankolt, Michael Schumacher vezet. A fiatalabb német majdnem lefullasztotta a kocsiját, de végül sikerült időben elindulnia.

17: Barrichello és Montoya is tankolt, de a kolumbiai kétszer annyi ideig állt, mint a brazil.

18: Michael Schumacher is kiállt a boxba, nyolc másodperc után pedig visszatért a pályára. Raikkönen vezet, Coulthard, Michael Schumacher és Ralf Schumacher előtt. Fisichella lefulladt a boxban, és vesztett néhány másodpercet.

19: Webber átlépte a boxban a megengedett sebességet, ezért áthaladó büntetést kapott. Villeneuve műszaki hiba miatt feladta a versenyt.

20: Raikkönen előnye 20 másodperc Coulthard előtt. Webber letöltötte a büntetését és visszatért a pályára.

21: Coulthard tankolt, de csak a hátsó gumijait cseréltette le. A skót a hatodik helyre jött vissza.

22: Raikkönen is pit stopolt, nyolc és fél másodperc után a negyedik helyre jött vissza. Az első hat: Michael Schumacher, Ralf, Barrichello, Raikkönen, Montoya, Couthard.

23: Michael Schumacher hat másodperccel vezet. Ralf Schumacher és Barrichello között egy, a brazil és Raikkönen között két másodperc a különbség. Villeneuve kiállását hidraulikus hiba okozta, valószínűleg.

25: Justin Wilson a boxba hajtott és nem tudott visszajönni.

26: A két utolsó pontszerző helyen Alonso és Panis halad. 37 kör van még a 63 körös versenyből. Firman tankolt.

27: Lóg az eső lába, de pillanatnyilag még száraz a pálya. Michael Schumacher egyre nagyobb előnnyel vezet. Panis másodszor is tankolt, valószínűleg háromkiállásos taktikát tervezett a csapata.

28: Michael Schumacher előnye 10 másodperc Ralffal szemben. Da Matta is tankolt, szintén másodszor.

31: Montoya másodszor is tankolt, majd' 12 másodpercet töltött a boxban, mert a cső nehezen ment bele a tankba.

32: Ralf is tankolt, az ő megállása csak 8 másodpercig tartott.

33: Montoya ismét a boxban volt, ezúttal töltötték föl teljesen a kocsiját, újabb hét másodpercig állt. Barrichello másodszor tankolt, 8,2 alatt. A brazil épp Ralf Schumacher mögé jött vissza.

34: Michael Schumacher is tankolt, 7,2, eddig ő a leggyorsabb, vissza is vette az első helyet. Raikkönen a második.

36: Michael Schumacher, Raikkönen, Ralf Schumacher, Barrichello, Coulthard a sorrend. A két McLaren még csak egyszer tankolt.

37: Fisichella kétszer is elhagyta a pályát az utóbbi két körben, pillanatnyilag a tizenötödik.

38: Michael Schumacher és Raikkönen között csak két másodperc a különbség, a Ferraris valószínűleg három megállásoso, a finn kétmegállásos stratégiát alkalmaz, ezér a befutó szoros lehet.

39: Alonso ismét tankolt, másodszor ésutoljára. Pizzonia nem tudott rendesen megállni a garázsa előtt, a kocsit előre kellett tolni, hogy meg lehessen tankolni. A brazil újonc ráadásul váratlanul érkezett a szerelőihez, ezért mégtöbb időt veszített.

42: Barrichello akarta előzni Ralf Schumachert, de nem sikerült kifékeznie a németet. Coulthard is felzárkózott mögéjük. Már egyik Minardi sincs versenyben. Trulli tankolt, másodszor.

45: Az élen Schumacher és Raikkönen között már csak fél másodperc a különbség. A finn azonban tankolt és visszaesett. A vezető Ferraris az egyik kanyarban majdnem lecsúszott a pályáról.

46: Coulthard is tankolt, de a négy másodperccel kevesebb ideig állt, mint Raikkönen, a finn tehát sok időt veszített.

Raikkönennek a jobb első kerekét nem tudták lecserélni, az a gumija sokkal kopottabb, mint a másik.

48: Ralf Schumacher harmadszor is tankolt, 6,8 másodperc alatt. A német a negyedik helyre jött vissza, épp Raikkönen mögé.

49: Michael Schumacher harmadszor is tankolt és Barrichello elé jött vissza, valamint Rikkönen elé is. Barrichello vezet, Schumacher a második, Raikkönen a harmadik.

50: Barrichello bal első kerekén sokáig dolgoztak a szerelők, a brazil így visszaesett a negyedik helyre.

53: Raikkönen nagyon lelassult, Schumacher már 19 másodperccel vezet. Ralf Schumacher a harmadik volt, de Barrichello remek manőverrel elment mellette a célegyenes elején.

54: Barrichello csak öt másodperccel van Raikkönen mögött. Webber lelassult.

55: A sorrend hét körrel a vége előtt: Michael Schumacher, Raikkönen, Barrichello, Ralf Schumacher, Coulthard, Alonso, Montoya, Button. Webber a boxba állt és feladta a versenyt.

59: Schumacher lassít, de még mindig 11 másodperccel van Raikkkönen előtt. Barrichello nem kerül közelebb Raikkönenhez négy másodpercnél.

60: Ebben a körben viszont 1,8 másodpercre feljött a finnre. Fisichella motorja tönkre ment, az olasz kiállt.

Két körrel a vége előtt már csak egy másodperc van Raikkönen és Barrichello között.

62, utolsó kör: Michael Schumacher megynyerte a San Marinó-i GP-t.

A második Raikkönen, a harmadik Barrichello. A további sorrend: Ralf Schumacher, Coulthard, Montoya, Alonso, Button.