Schumacher nyert, Alonso a hős

2003.05.04. 15:41
A világbajnok két hete Imolában a régi Ferrarival nyert, ezúttal Barcelonában az újjal győzött. De Alonso megkergette.
Fotó: EPA/Gero Breloer
Michael Schumacher magabiztosan nyerte a Spanyol GP-t a Ferrari F2003-GA-val. A német legnagyobb ellenfele a fantasztikusan vezető Fernando Alonso volt, de a 21 éves hazai pilótának nem sikerült a szupermeglepetés, ám így is csak öt másodperccel maradt el a győztestől. A harmadik a megbízható Barrichello lett.

A negyedik-ötödik helyen a két Williams futott célba, a hatodik pedig az első F-1-es pontjait szerző Cristiano Da Matta lett. Hetedikként Webber végzett, a szintén először pontszerző Firmant megelőzve.

A McLarenek közül egyik sem ért célba, Raikkönen már a rajtnál kiesett, míg Coulthard néhány körrel később csúszott ki.

A Spanyol GP végeredménye:

1 Michael Schumacher (GER) Ferrari 1:40.16
2 Fernando Alonso (ESP) Renault +7.4
3 Rubens Barrichello (BRA) Ferrari +19.7
4 Juan Pablo Montoya (COL) Williams-BMW +58.9
5 Ralf Schumacher (GER) Williams-BMW - 1 kör
6 Cristiano Da Matta (BRA) Toyota - 1 kör
7 Mark Webber (AUS) Jaguar Racing - 1 kör
8 Ralph Firman (GBR) Jordan Ford - 1 kör
9 Jenson Button (ENG) BˇAˇR Honda - 1 kör
10 Nick Heidfeld (GER) Sauber Petronas - 2 kör
11 Justin Wilson (GBR) Minardi Cosworth - 2 kör
12 Jos Verstappen (NED) Minardi Cosworth - 3 kör
13 Giancarlo Fisichella (ITA) Jordan Ford kiesett
14 Olivier Panis (FRA) Toyota kiesett
15 Heinz-Harald Frentzen (GER) Sauber Petronas kiesett
16 David Coulthard (SCO) McLaren Mercedes kiesett
17 Jacques Villeneuve (CAN) BˇAˇR Honda kiesett
18 Jarno Trulli (ITA) Renault kiesett
19 Antonio Pizzonia (BRA) Jaguar Racing kiesett
20 Kimi Räikkönen (FIN) McLaren Mercedes kiesett

Nyilatkozatok:

Fotó: EPA/Andreu Dalmau
Michael Schumacher: "Nagy szerencse, hogy az új autót hoztuk Barcelonába, mert a régivel már nem tudtunk volna győzni. Nehéz versenyre számítottam és az is lett, mert Alonso fantasztikusan ment. A verseny közepén elég közel is került hozzám, de a végén ismét én voltam a gyorsabb. Ez egy tökéletes nap volt a Ferrari számára, az autó tökéletesen működött, a futam tökéletes eredménnyel végződött."

Fernando Alonso: "Nagyon élveztem, hogy a két Ferrari között versenyzhettem, az első kanyarban már készültem rá, hogy esetleg kicsúsznak, és akkor az élre állhatok. Ez nem történt meg, de végig Schumacher nyomában voltam, ami bíztató, hiszen az ő kocsija sokkal gyorsabb az enyémnél. Tulajdonképpen könnyű verseny volt, mert csak nyomnom kellett a gázt az elsőtől az utolsó kanyarig. Örülök a második helynek, különösen itt, hazai közönség előtt., valamint az is boldoggá tesz, hogy Barrichello Ferrariját le tudtam hagyni."

Rubens Barrichello: "Az első kanyarban nagyon közel kerültünk egymáshoz Michaellel, talán túl közel is. Szerencsére mindketten engedtünk, ez is mutatja, mennyire tiszteljük egymást. A verseny elején nem voltam elég gyors, ezért tudott megelőzni Alonso. A kocsival elégedett vagyok."

A világbajnokság állása öt futam után

1 K. Räikkönen McLaren 32
2 M. Schumacher Ferrari 28
3 F. Alonso Renault 25
4 R. Barrichello Ferrari 20
5 D. Coulthard McLaren 19
6 R. Schumacher Williams 17
7 J.P. Montoya Williams 15
8 G. Fisichella Jordan 10

1 McLaren 51
2 Ferrari 48
3 Renault 34
4 Williams 32
5 Jordan 11
6 Sauber 8
7 BAR 6
8 Toyota 3

A rajt előtt:

Fotó: EPA/Toni Albir
Michael Schumacher idén négy futamból csak egyet nyert meg, de a Barcelonai kvalifikáción mutatott teljesítménye után ismét az ő sikerére lehet számítani. A német már az új F2003-GA típusú Ferrarit hajthatja, amely rendkívül gyors, a célegyenes végén például tíz km/órával volt sebesebb Raikkönen McLaren-Mercedesénél.

A versenykedvelő rajongók számára további rossz hír, hogy a finn csak az utolsó helyről indulhat, mert szombaton lefutott a pályáról és nem teljesített értékelhető kört. Mindössze az szól mellette, hogy a szerelők így egész éjjel javítgathatták az autóját, illetve annyi benzint töltenek bele, amennyit csak akarnak.

A katalán közönség természetesen Fernando Alonsót szeretné a mezőny élén látni, és a Renault-pilótájának van is esélye arra, hogy megszorítsa - ha csak néhány körre is - Schumachert. A harmadik rajtpozíciója reménykeltő.

Barcelonában az idő remek, süt a nap, csak egy kis ellenszél nehezíti majd a pilóták dolgát a célegyenes végén. Negyed órával a rajt előtt az összes autó elhagyta a boxot, így valószínűleg ezúttal mind a húsz gép a rajtrácsról indul. Michael Schumacher Ferrariján a versenyfelügyelők engedélyezték a hátsó szárny egyik légterelőjének a csaréjét, biztonsági okokból.

A pilóták közül csak Trullinak vannak kisebb gondjai, de neki sem a kocsijával: az olasznak begyulladt az egyik szeme, ezért orvosi kezelésre szorult, de természetesen indul a futamon.

Katalóniában és egész Spanyolországban a foci az első számú sport, de úgy tűnik a focisták között a Forma-1 a legkedveltebb. A vip-vendéhek között van ugyanis Frank De Boer, Patrick Kluivert és Marc Overmars, az FC Barcelona kitűnőségei, illetve Roberto Carlos is, a Real Madrid sztárja. Utóbbi egyébként tegnap este részese volt a Real Mallorcától elszenvedett 5-1-es vereségének, ám mint mondta, "a lényeg, hogy a Real még első a bajnokságban".

A rajtrácson a 13. alkalommal fordul elő, hogy Michael Schumacher és csapattársa, Barrichello egymás mellől indulhatnak, az első sorból.

Körről-körre

Rajt: Alonso kapta el a legjobban az indulást, de nem tudta megelőzni Schumachert. A német mellett az első kanyarban majdnem elment Barrichello, de végül a világbajnok a fűre kényszerítette őt, így visszaesett harmadiknak. A rajtrácson Raikkönen belement hátulról Pizzonia kocsijába. A Safety Car a pályán.

A sorrend: M. Schumacher, Barrichello, Alonso, R. Schumacher. Raikkönen és Pizzonia kocsija is alaposan összetört, a McLaren a pálya közepén maradt. Coulthard az első kanyarban, a rajt után közvetlenül kicsúszott - Trulli lökte meg -, ezért máris a boxban volt, ahol új gumikat tetetett föl.

Az olasz Renault pilótának fel is kellett adnia a versenyt.

A sorrend: M. Schumacher, Barrichello, Alonso, R. Schumacher, Button, Montoya, Villeneuve, Da Matta. Pizzonia kocsija az idnulási elektronika hibája miatt a rajtrácson ragadt, ezért rohant bele Raikkönen. Heidfeld is kereket cserélt.

6. kör: A safety car elhagyta a pályát, a verseny újra indult, lehet előzni.

Schumacher szerzett egy kis előnyt, Montoya a célegyenes végén kifékezte Buttont és ötödiknek jött föl.

7: Coulthard két autót előzött meg az utolsó helyről, egy kör alatt, Justin Wilson pedig a pontszerző helyekért harcol a kilencedik helyen.

9: Az első négy pilóta között egy-egy másodperc a különbség, Alonso lassan támadni kezdi Barrichellót.

10: A fiatal spanyol a kanyarokban rámegy a brazilra, de az egyenesekben sokat veszít, mert az autója lassabb.

11: Fisichella a 10., Coulthard már a 13. helyen van.

13: Villeneuve kezdte meg a tankolásokat, valószínűleg három kiállásos taktikával indult a kanadai. Da Matta így hetedik, Panis pedig nyolcadik.

14: Button, Villeneuve csapattársa, és Verstappen is tankolt.

15: Villeneuve motorja elromlott, a kanadai feladta a versenyt. Panis és Wilson is tankolt.

16: Schumacher négy másodperccel vezet, Alonso Barrichello nyakán volt, de bement tankolni. Da Matta szintén.

17: Coulthard kicsúszott, miután megpróbálta becsukni az ajtót Button előtt a célegyenes végén. Alonso ötödiknek jött vissza, Ralf Schumacher tankolt.

18: Schumacher pit stop-olt, Button szintén a boxban volt, csak úgy, mint Montoya. Akik eddig jártak a depóban, három-megállásos stratégián vannak. Barrichello vezet.

19: A brazil ferraris szintén tankolt, majd Schumacher és Alonso mögé tudott csak visszajönni.

22: Schumacher előnye 2,5 másodperc Alonso előtt, még 43 kör van hátra.

23: Fisichella 25 másodpercet állt a boxban, mert a cső hibája miatt nem tudták megtankolni idejében a kocsiját.

24: Panis megelőzte Firmant, hetedik a francia.

A Spanyol GP három napja alatt 250 ezer néző látogatott ki a pályára, ami rekord a Barcelonában rendezett futamok 12 éves történetében.

Button kocsijának a Coultharddal történt koccanás után ki kellett cserélni az első szárnyát, így az angol már körhátrányban van.

29: Schumacher már 8 másodperccel vezet, miután a két Jordan és a két Minardi lekörözésekor szerzett néhány másodperc előnyt.

30: Da Matta másodszor is a boxban volt tankolni. Alonso egy másodpercet hozott Schumacheren.

31: Frentzen tankolt. Alonso ismét hozott 6 tizedet Schumacheren. A Michelin gumik jók.

32:M. Schumacher, Alonso, Barrichello, R. Schumacher, Montoya, Panis, Da Matta és Webber az első nyolcban. A brazil toyotás azonban már kétszer tankolt.

34: Schumacher másodszor is tankolt, a negyedik helyre tudott vissza jönni.

35: A világbajnok beragadt az öccse mögé, remek csatát vívtak egy körön át a fivérek, de a bátynak sikerült az előzés. Barrichello is tankolt.

37: Alonso szintén a boxban járt, de onna kijövet ő is beragadt Ralf Schumacher mögé.

39.: Michael Schumacher vezet, az öccse a második, de a sokkal gyorsabb Alonso támadja.

40: Alonso nyomása sikerrel járult, a német lecsúszott a pályáról, a spanyol megelőzte. Ralf be is jött a boxba kerékcserére és tankolásra. Alonso hátránya 8,5 másodperc.

41: Montoya is tankolt, ő minden bizonnyal utoljára. Panis műszaki hiba miatt kiesett.

43: Alonso egy másodpercet hozott Schumacheren.

44: A hátránya 6.7 másodperc.

45: Fisichella motorhiba miatt kiesett.

46: Montoya megelőzte Ralf Schumachert. Sorrend: M. Schumacher, Alonso, Barrichello, Da Matta, Montoya, Ralf Schumacher, Webber, Firman.

48: Schumacher előnye már csak 5 másodperc. Da Matta harmadszor is tankolt.

49: Michael Schumacher harmadszor tankolt, harmadiknak jött vissza.

50: Alonso is a boxban járt, de csak Schumacher mögé tudott vissza jönni. Barrichello is a boxban volt, ő a harmadik.

51: Schumacher 6 másodperccel vezet Alonso előtt, majd Barrichello következik.

52: A spanyol 14 másodperccel van a brazil előtt.

54: Sorrend: M. Schumacher, Alonso, Barrichello, Montoya, Ralf Schumacher, Da Matta, Webber, Firman.

55: Schumacher már 9 másodperccel vezet. Tíz kör van még hátra.

58: Da Matta támadja Ralf Schumachert az ötödik helyért.

62: Michael Schumacher biztosan vezet, Da Matta nem boldogul Ralf Schumacherrel.

Utolsó, 65. kör: Michael Schumacher győzött, Alonso második, Barrichello harmadik. A világbajnok már csak négy ponttal van a vb-t vezető Raikkönen mögött.