Baumgartner két edzésen indulhat

2003.05.15. 13:33
A Forma 3000-es Coloni csapat pilótája, Baumgartner Zsolt az augusztusi két Forma 1-es futamon, Hockenheimben és Mogyoródon a pénteki tesztelésen a Jordan volánja mögé ülhet. A délutáni edzésen azonban már át kell adja a helyét. A Forma-1 főnöke, Bernie Ecclestone jóváhagyta Baumgartner részvételét.
A még hivatalban lévő sportminiszter, Jánosi György csütörtökön délelőtt hivatalosan bejelentette: létrejött a szerződés Baumgartner Zsolt és a Jordan Ford Forma 1-es csapat között. "Sporttörténelmi ez a pillanat, mindenféle szempontból fontos. Óriási a lehetőség Zsolt illetve az egész magyar autósport számára. Gratulálok mindkét félnek" - értékelt a miniszter.

Jordan: Zsolt gyorsaságának szól a szerződés

Tekintse meg galériánkat
"Ez volt a harmadik, egyúttal a legfontosabb lépés Magyarország Forma 1-es történetében. Az első a futamrendezés, a második, hogy tavaly beleülhetett Zsolt a sárga autóba" - folytatta. Majd megerősítette: az ország elemi érdeke, hogy Mogyoródon minél tovább futamot rendezzenek, és hogy esetlegesen egy magyar pilóta is versenyezzen.

A korábban megígért állami támogatással kapcsolatosan nem nyilatkozott, vagyis valoszínűsíthető, hogy nem a kormányon múlt a megállapodás.

Eddie Jordan kijelentette, hogy ez a szereplési lehetőség nem az országnak, hanem Zsolt gyorsaságának szól. Kifejtette, hogy figyelik régóta őt, és látják szembetűnő fejlődését.

Baumgartner: Közel kerülni a csapattársamhoz

Klikk a képre!
A szerződés tartalmáról annyit lehet tudni, hogy júliusban Silverstone-ban tartják meg Baumgartner üléspróbáját, majd Hockenheimben és a Hungaroringen a péntek délelőtti tesztelésen ő fogja vezetni a Jordant. A délutáni edzésen, amelyik a szombati időmérő pozícióiról határoz, azonban már nem ő fog a volán mögött ülni, hanem a két jelenlegi versenyző, Fisichella és Firman.

"Az elmúlt három hétben gyorsultak fel az események, és ennek eredményeként valósult meg a mostani szerződés" - kezdte Baumgartner. "A célom nem lehet más, minthogy időeredményben a lehető legközelebb kerüljek a csapattársamhoz" - magyarázta.

Ecclestone beleegyezett

A versenyző hangsúlyozta, hogy elsődleges célja továbbra is a Forma 3000-es jó szereplés, hogy a barcelonai hetedik helyezésnél is előrébb végezzen. Szombaton Spielbergben versenyez.

Frank Tamás menedzser hozzátette: Bernie Ecclestone, a Forma 1 elsőszámú vezetője engedélyezte, hogy Zsolt autóba üljön, így minden akadály elhárult a péntek délelőtti szereplése elől. (Az ilyesfajta pilótacsere egyébként nem jellemző a Forma 1-ben)