Schumachert támadja az olasz sajtó

2003.06.02. 13:27
A Monacói GP másnapján a győztes Juan Pablo Montoya és csapata, a Williams-BMW ünnepel, a legyőzött McLaren és főleg a Ferrari pedig kesereg az elúszott győzelem miatt. Michael Schumacher a gumikat, az újságírók viszont őt (is) hibáztatják a kudarc miatt. A McLaren-főnök Ron Dennis Villeneuve-öt találta meg.
Vasárnap Monacóban Juan Pablo Montoya nyerte a hercegség nagydíját, ám az ő sikerére csütörtökön, az első időmérő előtt még nem sokan fogadtak volna. A kolumbiai istállója, a Williams-BMW ugyanis rosszul kezdte az évet és az első hat futamon inkább tartozott az erős középmezőny, mint az élmezőny csapataihoz.

Feltámadt a Williams

Monacóban azonban magára talált a gárda, és a jó taktika, valamint a csapattagok hibátlan teljesítményének köszönhetően győzni tudott.

"A csapattársam indult a pole pozícióból, a versenyt pedig én nyertem meg. A szerelők, és a mérnökök is tökéletesen dolgoztak, a taktikánk is remek volt. Ki kívánhat ennél többet? Ez volt a tökéletes hétvége" - értékelt boldogan néhány órával a leintést követően a második F-1-es győzelmét ünneplő Montoya.

Montoya csatlakozott Graham Hill-hez

A dél-amerikai klasszis e sikerével egyébként egy igen elit klubhoz csatlakozott, amely olyannyira különleges, hogy mindössze két tagja van: rajta kívül ugyanis csak Graham Hillnek - Damon Hill apjának - sikerült megnyernie az Indianapolisi 500 mérföldes futamot és a Monacói Nagydíjat.

Kimi Raikkönen a vasárnapi második helyével két ponttal növelte előnyét az összetettben Michael Schumacher előtt, a finn azonban inkább az elszalasztott győzelem miatt kesergett.

Villeneuve a hibás?

"Legalább másfél-két másodpercet veszítettem a lekörözéseknél, pechem volt. Ráadásul emiatt győznöm sem sikerült, így a Schumacherrel szembeni párharcban újabb két pont ment kárba. Remélem, legközelebb szerencsésebb leszek" - kesergett a 23 éves McLaren-pilóta, akinek főnöke, Ron Dennis Jacques Villeneuve-öt hibáztatja a második hely miatt.

"Villeneuve több mint egy körön át nem engedte el Raikkönent, a verseny ekkor úszott el" - dörögte angol menedzser.

Schumacher a gumikat okolja

Michael Schumacher ugyan csak harmadik lett, mégsem látszott túl csalódottnak.

"A mai harmadik hely hasznos lehet a végelszámolásnál" - próbálta pozitívan beállítani a Ferrari kudarcát a világbajnok, aki első sorban a gumikban látta a vereség okát. - "A különbséget a gumik jelentették, hiszen feltűnő volt, hogy a Michelin abroncsokon futó kocsiknak semmi problémát nem okozott a városi aszfalt."

Ez az indok persze az olasz sajtót nem győzte meg. A Ferraritól Monacóban is győzelmet vártak a zsurnaliszták, és hétfőn meg is írták, ki a felelős azért, hogy a szezon egyik legfontosabb versenyén csak egy harmadik és egy nyolcadik helyre volt képes az istálló.

A milánói La Gazzetta dello Sport szerint a "Ferrari elrontotta a stratégiát, rossz időben hívta ki tankolni a pilótákat, ezért szenvedett súlyos vereséget".

A római székhelyű Corriere dello Sport az ötszörös világbajnokot okolja: "Schumacherből ezúttal hiányzott az elszántság és a szokásos szerencséje is elhagyta".

A torinói Tuttosport pedig nem "veszi be" a gumikkal kapcsolatos mentegetőzést: "kizárt, hogy csak a Bridgestone abroncsai hibásak a vereségért, hiszen a csapat taktikai döntései is rosszak voltak".