Mitől lassult le a Ferrari?

2003.07.07. 16:00
A tavaly a Francia Nagydíjon ötödik világbajnoki címét ünnepelő Michael Schumacher, ezúttal közelébe sem került a győzelemnek, és a Ferrari érezhetően válságba került.
A legutóbbi négy futamon a mindaddig gyengélkedő, és egyetlen futamgyőzelmet sem arató Williams-BMW megtáltosodott, 65 pontot szerzett, míg a Ferrari csak 39-re volt képes.

Brawn: mihamarabb vissza kell vágni

Schumacher ugyan némi szerencsével nyert Montrealban, a két legutóbbi versenyen azonban az első hely közelébe sem került. Magny Cours-ban is csak amiatt lehetett dobogón, mert Coulthard tankolását elhibázták a szerelők, Räikkönen pedig a legfrissebb hírek szerint komoly fékproblémákkal küszködött.

A Ferrari összetettben ettől függetlenül őrzi vezető helyét a konstruktőrök között, de ha a trend folytatódik, akkor könnyen elveszíthetik, hiszen már csak három ponttal vezetnek. (A Williams kereken száz pontnál tart.) Ross Brawn így vélekedett: "Mérhetetlenül csalódott vagyok, mihamarabb össze kell szednünk magunkat, különben elvesztünk. Itt az ideje a visszavágásnak."

Schumacher: A kasztnihoz hozzá kell nyúlni

Brawn azt sem titkolta, hogy a silverstone-i verseny előtt a motorhoz is hozzá fognak nyúlni, néhány fejlesztést végrehajtanak rajta. Michael Schumacher ugyanakkor azt mondta: a néhány hete még tökéletesnek hitt karosszérián is átalakításokat kell eszközölni. "A soron következő tesztek feladata lesz az optimális beállítások megtalálása, és a szükséges változtatások végrehajtása" - magyarázta.

A német sajtó szkeptikusabb, egyértelműen a gyengébb Bridgestone-gumikban látják a Ferrari visszaesését. A nagy rivális Michelin ugyanis valamennyi csapatnak fejlesztette az abroncsokat, míg a japánok csak a Ferrarinak.

Nemzetközi sajtóvisszhang
FRANCIAORSZÁG:
Le Parisien: "A Ferrari kezdhet aggódni."
Libération: "Ralf, a sorozatgyőztes."
AUSZTRIA:
Salzburger Nachrichten: "Ralf nyolc napon belül második futamgyőzelmét aratta, s ezzel bátyja, Michael riválisává lépett elő."
Kurier: "Sok lárma, semmi újdonság: Ralf sikere Montoya és testvére, Michael előtt."
Die Presse: "Ezúttal is Ralf volt a nagyobbik Schumacher."
Kronenzeitung: "Ralf kiautózott Michael árnyékából."
ANGLIA:
Daily Star: "A fiatalabb Schumacher duplázott, s faragott hátrányából. Coulthardtból idiótát csináltak."
The Sun: "Williams-tűz: Ralf és Juan Pablo felforrósította a világbajnoki címért folyó versenyt."
Daily Mail: "Ralf befűtött testvérének."
The Times: "Ralf bajnoknak látszik. Schumacher és a Williams továbbra is a figyelem középpontjában, a futam azonban unalmas volt."
The Guardian: "A kis Schumacherből trónkövetelő lett."
OLASZORSZÁG:
La Gazzetta dello Sport: "A láncaitól megszabadult Ralf megérezte a győzelem ízét. Felcserélt szerepek: egy krimiíró azt sejtetné, hogy a fiatalabb Schumacher az éjszaka leple alatt ellopta bátyjától az autóját és a lelkét. De ne izgassuk fel magunkat: a Ferrari kétszer is vereséget szenvedett, ugyanakkor továbbra is vezet mindkét pontversenyben."
Libertr: "A kistesó ismét teljesen nyílttá tette a világbajnokságot. A Williams-BMW uralkodik, de a Ferrari még mindig vezet."
Il Tirreno: "Ralf fantasztikus hete"