Baumgartner a Német Nagydíjon vezethet

2003.07.31. 12:04
Első magyarként indulhat egy hivatalos Forma-1-es tréningen Bamumgartner Zsolt. Michael Schumacher önmagát analizálja, a McLaren nemsokára bejelenti a jövő évi pilótakettősét.
A hétvégén a Német Nagydíjjal folytatódik a Forma-1-es világbajnokság, ám a kategória 53 éves történetében először indul majd hivatalos F-1-es edzésen egy magyar autóvarsenyző. Baumgartner Zsolt eddig háromszor - tavaly a Hungaroringen, idén pedig Santa Podban és Silverstone-ban - tesztelte a Jordan istálló autóját, péntek reggel azonban egy hivatalos nagydíj tesztedzésén szerepelhet.

A Jordan főmérnöke bízik Baumgartnerban

A Jordan-Ford mellett körözni fog a Minardi, a Jaguar és a Renault is, így Baumgartner mellett több versenyző is lesz a pályán, ám ez persze biztosan nem okoz gondot a 22 éves pilótának. Gary Anderson, a Jordan egyik főmérnöke szerint Baumgartner sokat segíthet az istállónak.

"Péntek reggel Baumgartner Zsolt fogja vezetni a harmadik autónkat. Ez az első alkalom, hogy három kocsival körözünk, a magyar versenyző feladata az lesz, hogy hosszú távon tesztelje a Bridgestone abroncsokat. A többi csapat már sokat profitált az effajta tesztekből a szezon alaltt, reméljük, nekünk is hasznunkra lesznek Baumgartner tapasztalatai."

"Meg akarom mutatni, mire vagyok képes"

Baumgartner szintén sokat vár a próbától, célja, hogy legjobb formáját mutassa.

"Nagyon boldog voltam, amikor tavaly a Hungaroringen először kipróbálhattam egy Forma-1-es autót, de a hockenheimi teszt egészen más lesz. Jobban hasonlít majd a hét eleji, silverstone-i körözésre, de még annál is hosszabb lesz. Remélem, segítségére tudok lenni a Jordan mérnökeinek, személyes célom pedig az, hogy a legjobb tudásom szerint vezessek, és megmutassam nekik, mire vagyok képes" - mondta Baumgartner, akinek minden adott a sikeres teszthez, hiszen nem csak a kocsit, de a pályát is ismeri. - "Az átalakított Hockenheimring nem újdonság nekem, hiszen tavaly a Forma-3000-ben már volt lehetőségem kipróbálni. Elég jól ismerem a pályát ahhoz, hogy jó munkát végezzek. A vonalvezetés különben tetszik nekem, különösen a stadion-részt kedvelem."

Schumacher saját maga pszichiátere

Tavaly július végén Michael Schumacher már ötszörös világbajnokként érkezett a Német GP-re, idén viszont még nagyon messze van a hatodik elsőségétől, hiszen előnye csak hét pont Kimi Raikkönen előtt. A győzelem tehát egy éve csak hab volt a világbajnoki tortán, idén viszont szinte elengedhetetlenül szükséges a vb-címhez.

"Tavaly Hockenheimben győzelemmel ünnepelhettem az ötödik világbajnokságom, idén viszont sokkal nehezebb futamra számítok, és így van ezzel az egész csapat is. De az utóbbi időben sokat fejlődtünk, jól felkészültünk a Német Nagydíjra. Győzni szeretnék, de nagyon szoros verseny lesz" - nyilatkozta visszafogottan a német pilóta.

Az ötszörös világbajnokkal ellentétben menedzsere, Willi Weber egyáltalán nem visszafogott, hiszen már hetekkel ezelőtt kijelentette, hogy Schumacher nem hogy a Német Nagydíjat, de a vb-t is meg fogja nyerni. A Ferrari első számú pilótája viszont igyekszik csökkenteni az elvárásokat.

"Nagyra értékelem Willi Weber véleményét, de még egyáltalán nem biztos, hogy én leszek a világbajnok. Mindig kételkedem, semmit nem veszek biztosra, egyszerűen ilyen a természetem. Szerintem, ha valaki túlzottan magabiztos, az veszíteni fog. Folyton újabb és újabb kérdések merülnek fel bennem az esélyeimmel kapcsolatban, és a tapsztalataim azt mutatják, hogy kételkedés nélkül nincs siker" - adott magáról gyors pszichológiai elemzést a német DPA hírügynökségnek az idősebbik Schumacher.

Coulthard jövőre is a McLarennél marad

A McLaren-Mercedes is nagyon készül a hazai futamára, a motorszállító cég mindenképpen szeretné feledtetni az első németországi futam kudarcát, amikor is motorhiba miatt esett ki az élrő Kimi Raikkönen. Az angol istállóval kapcsolatban azonban nem az autó teljesítménye, sokkal inkább a csapat jövő évi pilótakettősének összeállítása érdekli mind az újságírókat, mind a szurkolókat.

Néhány napja ugyanis fölmerült, hogy Kimi Raikkönen mellett 2004-ben nem David Coulthard, hanem Juan-Pabo Montoya fog versenyezni. A pletykák szerint a kolumbiait kivásárolná a Williams-BMW-vel 2004 végéig futó szerződéséből Ron Dennis gárdája. Norbert Haug, a Mecedes sportigazgatója viszont cáfolta ezeket az értesüléseket.

"Általában a Német Nagydíj előtt jelentjük be, kik kesznek a versenyzőink a következő szezonban, de azt hiszem, a pilótakettősünkkel senkinek nem fogunk meglepetést okozni. Az újságok azt írják, Montoyát fogjuk szerződtetni, ezt azonban felejtsék el. A kolumbiainak 2004-ig élő megállapodása van a Williamsszel, mi pedig nem fogjuk azt felrúgni. Nem lenne tisztességes" - nyugtatta meg Sir Frank Williams csapatát, illetve a Coulthard-rajongókat Haug.