Kötelező lesz mosolyogni és integetni a Forma-1-es pilótáknak

2003.08.07. 10:01
Sokakat még az elmúlt hét végi Német Nagydíjon történt ütközés tart izgalomban, azonban a Forma-1 vezetői már előre tekintenek, hiszen már a jövő évi versenyekről tárgyalnak. Így nem elképzelhetetlen, hogy jövőre már 18 futam lesz, az pedig biztos, hogy a dohányipari szponzorok is maradhatnak 2006-ig. A versenyzőknek pedig kötelező lesz mosolyogni és integetni a bemutató parádén.
A Forma 1-es csapatvezetők elmúlt heti tárgyalásának fő napirendi pontja a jövő évi futamok lebonyolítása volt. Hiába van szerződésbe foglalva, hogy 2007-ig maximum 17 futam lehetséges, a "főnök" Bernie Ecclestone 18 futamos világbajnokságot akar. Ezt úgy tervezné, hogy az idei 16 futamból törlik az Osztrák Nagydíjat, míg csatlakozhatna Bahrein, Kína és Belgium. (A Belga Nagydíj "visszatérését" maga Serge Kubla vallon gazdasági miniszter jelentette be.)

A javaslat ellen leginkább a McLaren igazgatója és a Williams első embere, Ron Dennis és Sir Frank Williams tiltakozik. A jelenlegi futamok közül jelen állás szerint három "retteghet". A döntéshozók szerint a Brit, a San Marinó-i és a Brazil Nagydíj jövője kérdéses, míg akad, aki szerint a Kínai GP-t csak két év múlva rendeznék meg. Változás még, hogy az Egyesült Államok Nagydíja szeptemberről júniusra kerül át, így egymás után rendezhetik a kanadai futammal.

A nikotin Európa ellen

Az amerikai vonal egyébként is erősödni látszik, hiszen Ecclestone fontolgatja a teljes kivonulást Európából, így ugyanis valamennyi érintett továbbra is élvezhetné a cigarettagyártók támogatását. Ugyanis az EU egyik, 1998-as döntése szerint a nemzetközi sportesemények (köztük a Forma-1) szervezői 2006 októberéig kaptak haladékot a dohányipari szponzorok kizárására. (Belgium és Ausztria buzgóságból már tavaly bevezette a szigorítást, ezért a FIA mindkét országtól megvonta a futam rendezési jogát.)

Az Európai Bizottság azonban tavaly a határidőt előrehozta 2005 nyarára, amit a száguldó cirkusz gazdái nem fogadták el. Pert indítottak az Európai Bíróságnál arra hivatkozva, hogy a Forma-1-es csapatok 2006-ig szóló szerződést kötöttek a dohányipari szponzorokkal, hiszen az EU eredeti döntése erre lehetőséget adott.

Mosolyogj és integess!

Ecclestone a nézők kiszolgálása érdekében is változtatni akar. A továbbiakban nem tűri el, hogy a versenyzők beszélgessenek, és ne figyeljenek a nézőkre a versenyt megelőző parádén. Azaz a vasárnap délelőtti tiszteletkörön, amikor egy kamion platóján viszik körbe a pilótákat, kötelező lesz integetni, és mosolyogni a rajongóknak. Aki erre nem hajlandó, komoly büntetésre számíthat.