Schumacher: Véget ér a rossz sorozatom

2003.08.21. 09:20
A világbajnok bizakodik, de a McLaren versenyzői is jó szereplésre számítanak. A Renault jövőre is megtartja idei pilótáit.
Pénteken a tesztedzéssel elkezdődik az idei magyarországi Forma-1-es hétvége, a pilóták csütörtökön megérkeznek Budapestre. Az utazás előtt azonban még sokan közülük elmondták, mire számítanak a Hungaroringen.

Michael Schumacher, a Ferrari ötszörös világbajnok pilótája úgy véli, hogy a vasárnapi Magyar Nagydíjon véget ér rossz sorozata.

"Utoljára a Kanadai GP-n nyertem, Magyarországon újra érezni szeretném a győzelem ízét" - nyilatkozta a címvédő, aki korábban három alkalommal is diadalmaskodott a Hunagroringen. - "A csapat nagyon sokat dolgozott az utóbbi időben, s remélem, ennek meg is lesz az eredménye. Rendkívüli nyugalmat ad számomra ez a háttér: tudom, hogy mindig számíthatok a segítségre. Erősen koncentrálunk, s biztos vagyok abban, hogy nem marad el a siker.

A klasszis június 15-én, a Kanadai Nagydíjon győzött utoljára, azóta azonban mindössze egy dobogós pozíciót (Francia Nagydíj, 3.) harcolt ki. Silverstone-ban negyedik, a Nürbugringen ötödik, míg Hockenheimben csupán hetedik lett. Igaz, három hete, a Német GP-n nagy balszerencse érte, négy körrel a befejezés előtt defektet kapott, s ugyan elvánszorgott a boxig egy kerékcserére, de jelentősen visszacsúszott.

Tavaly a mogyoródi pályán kettős Ferrari siker született: a brazil Rubens Barrichello győzött, a német világsztár a második lett.

A Ferrari egyik legerősebb ellenfele, a McLaren-Mercedes azon dolgozik, hogy idén ismétlődhessen meg a vörös autók győzelme.

Kimi Raikkönen szerint a szombati időmérő edzés döntő fontosságú lesz a vasárnapi Forma-1-es Magyar Nagydíj végső helyezéseinek szempontjából.

"Jót tett a háromhetes pihenő, friss vagyok és eltökélt, már túltettem magam a hockenheimi rajt után bekövetkezett szerencsétlen baleseten" - mondta a finn sztár. - "A Hungaroringen meghatározó fontosságú az időmérő edzés, a futamon ugyanis alig akad esély az előzésre. Ráadásul meglehetősen poros-koszos az aszfaltcsík, mert kevés versenyt rendeznek rajta, így azután nem árt az óvatosság sem. Bízom a magyarországi jó szereplésben, hiszen oly sok finn szurkoló jön el, hogy szinte otthon érezhetem majd magam. Semmiképpen sem szeretnék csalódást okozni nekik."

David Coulthard, Raikkönen csapattársa szeretné megismételni hockenheimi teljesítményét: a skót pilóta a kolumbiai Juan Pablo Montoya (Williams-BMW) mögött legutóbb második lett.

"Azt hiszem jó úton járunk, legalábbis a Német GP ezt bizonyította. Szeretem a Hungaroringet, az autó remek, s a Michelin-gumiknak köszönhetően nem lesz gondunk a nagy meleggel sem. Úgy tudom kétszáz méterrel hosszabb lett a célegyenes, ez pedig azt jelenti, jóval nagyobb sebességet lehet elérni ezen a szakaszon. Majd meglátjuk, mit hoznak számunkra az átalakítások."

A csapathoz közeli információk szerint egyébként a Hungaroringen jelentik be, hogy 2004-ben is David Coulthard lesz Kimi Raikkönen csapattársa a McLarennél.

Az idei szezonban remek eredményeket elérő Renault autói is esélyesek lehetnek legalább egy dobogós helyezésre, és pilótáik - Jarno Trulli és Fernando Alonso - felkészülését minden bizonnyal megkönnyíti, hogy biztossá vált: jövőre is mindketten a francia istálló versenyzői lesznek.

"Nagyszerűen megállták a helyüket, a kitűzött céljainkat maradéktalanul elértük, sőt egy kissé túl is teljesítettük" - dicsérte az alkalmazottait Flavio Briatore csapatfőnök. - "Jövőre még egy lépést szeretnék tenni előre, s hiszem, hogy Fernando és Jarno képesek lesznek erre."

A 22 éves Alonso második idényét tölti az F1-es világbajnoki sorozatban, míg a 29 esztendős Trulli 1997-ben a Minardinál kezdett, majd a Prost és a Jordan autóit vezette, s tavaly csatlakozott a Renault-hoz.

A francia istálló a konstruktőrök versenyében 12 futamon 66 pontot gyűjtött (Alonso 44, Trulli 22), s ezzel a negyedik pozíciót foglalja el. A pilóták között a Magyar Nagydíj előtt a spanyol a 6., az olasz a 8. helyen áll.