Alonso indulhat az élről

2003.08.23. 15:35
Bemutatkozott a Forma-1-ben Baumgartner Zsolt, aki egyből megelőzte Nicolas Kiesát. Az élről Fernando Alonso rajtolhat.
A szombati időmérő edzésen rajthoz állt a Forma-1 történetének első magyar versenyzője, Baumgartner Zsolt. Az edzést ő kezdte, mivel péntekről - amikor még nem lehetett tudni, hogy Ralph Firman baleset miatt nem tud rajthoz állni szombaton - nem volt értékelhető ideje. Baumgartner 1:26.678-as ideje azt jelenti, hogy a 19. helyen áll rajthoz a vasárnapi futamon. Nála a dán Nicolas Kiesa szerepelt rosszabbul.

Fisichella jól ment

Baumgartner után a brazil Cristiano da Matta következett, a papírformának megfelelően meg is előzte, de a pályafutása második Forma-1-es versenyén induló dán Nicolas Kiesának erre esélye sem volt. A rutinos Jos Verstappen viszont szintén gyorsabbnak bizonyult a magyar tehetségnél, igaz csak kevéssel. Baumgartner ideiglenes csapattársa, Giancarlo Fisichella remekül száguldott, simán az élre került, legalábbis átmenetileg.

Rövid szünet után Justin Wilson következett, s némileg váratlanul mindenkit megelőzött. Az 1997-ben világbajnok Jacques Villeneuve ezúttal sem váltotta meg a világot, mindössze negyedik lett, s még tizenhárman jöttek utána. Csapattársa, Jenson Button is jobb volt nála, nem is beszélve Kimi Ra:ikkönenről. A McLaren-Mercedes finn klasszisa ugyanis a szerényebb pénteki eredmény után most alaposan kitett magáért, közel 1 mp-es előnnyel vette át a vezetést. Heinz-Harald Frentzen elmaradt a várakozásoktól, csak Baumgartnert és a két minardist tudta megelőzni.

Michael Schumacher továbbra is mélyen van

Nick Heidfeld nyitotta a második tízes-csoportot, nem veszélyeztette Raikkönen pozícióját, a többieknél azonban gyorsabb volt. Az ötszörös világbajnok Michael Schumachertől mindenki sokat várt, de ő nem tudott ennek megfelelni, 13 ezredes különbséggel a finn trónkövetelő mögé szorult. Juan Pablo Montoya nagy lendülettel kezdett, végig gyorsabb volt Raikkönennél, s biztosan az első helyre került. Olivier Panis nem tudott beleszólni a klasszisok vetélkedésébe, a többieknél viszont gyorsabb volt. Fernando Alonso idén már számos meglepetést okozott, a Magyar Nagydíj sem jelentett kivételt, elképesztően gyorsan ment végig, és közel fél másodpercet vert Montoyára.

Rubens Barrichello a pálya kétharmadáig vezetett, de az utolsó részen hibázott, s így Alonso mögé került, ugyanakkor hajszálpontosan ugyanazt az időt érte el, mint a kolumbiai.

David Coulthard ígéretes kezdés után közepes időt teljesített. Mark Webber szenzációsan szerepelt, mint ahogy idén már számos időmérésen, és a 2. helyre száguldott, igaz csak ideiglenesen. Ralf Schumacher nem tudta megelőzni Alonsót, Webbert ugyanakkor igen. Így biztossá vált a Renault első rajtkockája, hiszen már csak Jarno Trulli volt hátra. A pénteken még leggyorsabb olasz versenyző többször hibázott, mindössze hatodik lett.

A szombati időmérő edzés végeredménye
1. Fernando Alonso Renault 1:21.688
2. Ralf Schumacher Williams-BMW 1:21.944
3. Mark Webber Jaguar -Cosworth 1:22.027
4. Juan Pablo Montoya Williams-BMW 1:22.180
5. Rubens Barrichello Ferrari 1:22.180
6. Jarno Trulli Renault 1:22.610
7. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes 1:22.742
8. Michael Schumacher Ferrari 1:22.755
9. David Coulthard McLaren-Mercedes 1:23.060
10. Olivier Panis Toyota 1:23.369
11. Nick Heidfeld Sauber-Petronas 1:23.621
12. Justin Wilson Jaguar -Cosworth 1:23.660
13. Giancarlo Fisichella Jordan-Ford 1:23.726
14. Jenson Button BAR-Honda 1:23.847
15. Cristiano da Matta Toyota 1:23.982
16. Jacques Villeneuve BAR-Honda 1:24.100
17. Heinz-Harald Frentzen Sauber-Petronas 1:24.569
18. Jos Verstappen Minardi-Cosworth 1:26.423
19. Zsolt Baumgartner Jordan-Ford 1:26.678
20. Nicolas Kiesa Minardi-Cosworth 1:28.907

Alonso: Nagyon érdekes az időmérő edzés új lebonyolítása, ez most is meglepetéseket okozott. Biztos, hogy vasárnap izgalmas futamra kerül sor. Rendkívül fontos volt a jó rajthely megszerzése, mert ezen a pályán nehéz előzni. A kiváló időeredmény ellenére nem vagyok teljesen elégedett az autóval, de a kisebb problémákat a kissé piszkos pálya is okozhatta.

Ralf Schumacher: Sajnos a rajtrács rosszabb oldalára kerültem, remélem, hogy Fernando kedves lesz a futamon... Egyelőre még kissé poros a pálya, ugyanakkor a minősége sokat javult, technikailag pedig nem változott. Ugyanolyan technikás, mint korábban, vagyis kedvezhet nekem a versenyen.

Webber: Elégedett vagyok, eddig élveztem a vezetést, és kiválóan szerepeltem. Bízom abban, hogy a szombati jó teljesítmény után vasárnap is eredményes leszek. Jó pozícióból indulhatok, a gumikkal sincs gond.

Montoya: Az autóm nagyszerűnek tűnik, én viszont lehettem volna jobb is. A pálya második harmadában azonban túlságosan óvatosan vezettem, mindenképpen be akartam ugyanis fejezni a mért körömet, s lehetőleg jó helyen. A világbajnoki címért küzdök, így nem hibázhatok. Szerencsére megelőztem Michael Schumachert, és ez most a legfontosabb. Érdekes futam elé nézünk.

Barrichello: Nagyon nehéz volt a kvalifikációs edzés, de hellyel-közzel elégedett vagyok. Többre már nem lettem volna képes. Számomra nagy meglepetést jelentett Alonso és Webber gyorsasága.

Raikkönen: Nem olyan rossz ez a pozíció. Az viszont igaz, hogy a 12-es kanyar utolsó részében hibáztam, s emiatt időt veszítettem. Szerencsére javult az autóm beállítása, ráadásul az is kedvezhet nekem, hogy a pálya tisztább részéről rajtolhatok. Meglátjuk, hogy mit hoz a futam, döntő lesz a start utáni első kanyarvétel.

Michael Schumacher: Természetesen nem vagyok elégedett, mert délelőtt még minden jónak tűnt. Alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy mi történt az időmérő edzésen, miért nem teljesítettük céljainkat. Most már csak az segít, ha kiváló taktikát dolgozunk ki a versenyre. Akkor még bármi megtörténhet.

Coulthard: Korábbi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a versenybeállításunk jó lesz. Abban is bízom, hogy kiváló taktikát dolgozunk ki. Még az is segíthet, hogy a rajtrács tisztább feléről vágok majd neki a futamnak.