Baumgartner rajthoz áll vasárnap

2003.08.23. 15:07
Miután a Nemzetközi Automobil Szövetség engedélyt adott arra, hogy Baumgartner Zsolt folytassa a Jordan-Ford 12-es rajtszámú autójával a XVIII. Magyar Nagydíjat, a magyar versenyző a 19. időt érte el a szombati időmérő edzésen. A Jordan második számú pilótáját, Ralph Firman ír versenyzőt súlyos sérülésekkel szállította kórházba balesete után a mentőhelikopter szombat reggel. A magyar versenyző korábban csak teszteléseken szerepelt az autósport elitkategóriájában.

A kvalifikáció képei
Baumgartner Zsolt szombat délután valamivel két óra után, hivatalos időmérő edzésen bemutatkozott a Forma-1-ben. Ideje 1:26.678, amely rosszabb a péntek reggel futottnál, de arra elég, hogy a dán Nicolas Kiesát megelőzze. Az első helyről a spanyol Alonso, a másodikról a német Ralf Schumacher, a harmadikról az ausztrál Mark Webber indulhat. Baumgartner a 19. rajtkockáról kezdheti meg a versenyt. Ezt az időt egyébként úgy érte el, hogy a bemelegítő köre után véletlenül megnyomta a kormányon a "takarékos üzemmód" gombot, így a gyors körében kevesebb üzemanyagot kapott a motor, vagyis a kocsi nem nyújthatott csúcsteljesítményt.

Minderre Firman szombat reggeli balesete után kerülhetett sor. A pálya harmadik kanyarja utáni egyenesben leszakadt a Jordan Ford hátsó szárnya, jó 200-220 kilométeres sebességgel megpördült az autó, a menetiránnyal szembefordult, átugratott a kavicságyon és háttal a gumifalba csapódott, kis híján áttörve azt. Óriási szerencse, hogy nem hat-nyolc méterrel arrébb történt mindez, mert ott négy-öt fotóriporter állt.

Kis sérülés, nagy sokk

Élőben - 13 ezerért
"Nagyon reméljük, hogy Baumgartner indulása az utolsó pillanatban még megdobja az érdeklődést" - mondta a magyar versenyző indulásának bejelentése után Palik László, a Hungaroring Sport Rt. elnök-vezérigazgatója. (A nemzetközi tendenciának megfelelően a Magyar Nagydíjra szóló belépők eladásai is jelentősen - az előző évhez képest nagyjából 20 százalékkal - visszaestek).
A vasárnapi versenyre szóló legolcsóbb jegyek külföldieknek 100 euróba (nagyjából 26 ezer forintba) kerülnek. Magyar állampolgárok személyi igazolványuk felmutatásával még a Hungaroring jegypénztárainál is beléphetnek a Forma1 Clubba. A tagsági mellé vásárolt jeggyel összességében állóhelyhez 13 ezer, üllőhelyhez 25 ezer forintért juthatnak.

A szezont újoncként kezdő versenyző önerőből nem tudott kiszállni a roncsból, láthatóan sokkot kapott, s valószínűleg meg is sérült. Emiatt mentőhelikopterrel kórházba szállították. A szombati szabadedzésen történt baleset után Ralph Firmant mentőhelikopterrel az Országos Traumatológiai Intézet Sebészeti Osztályára szállították, ahol megállapították, hogy sarokcsontzúzódást és kisebb agyrázkódást szenvedett. A Jordan-Ford és az FIA orvosi bizottságának vezetője, Sid Watkins professzor úgy döntött, hogy az ír pilóta kihagyja a második időmérő edzést, így a vasárnapi futamot is. "A körülményekhez képest kiválóan érzem magam, de természetesen sajnálom, hogy nem indulhatok a futamon. Remélem, hogy vasárnap már szurkolhatok a többieknek" - mondta a balszerencsés Firman, aki jelenleg is kórházban van.

Mosley, Ecclestone, Todt, Williams konzilium Baumgartnerről

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség távollévő elnöke telefonon konzultált Bernie Ecclestone-nal a Forma-1 első számú fönökével, a Ferrarit irányító Jean Todttal valamint Frank Williamsszel, majd engedélyt adott arra, hogy Baumgartner Zsolt folytassa a Jordan-Ford 12-es rajtszámú autójával a XVIII. Magyar Nagydíjat. "Óriási lehetőség előtt állok. Szeretném megköszönni azt a sok támogatást, amit menedzseremtől, a magyar államtól és a szponzoraimtól kaptam, mindvégig bíztak bennem" - mondta Baumgartner még az időmérő edzés előtt.

#alt# "Nagyon kemény menetre számítok vasárnap, ahol elsődleges célom, hogy végigcsináljam a versenyt, de ha lehetőségem adódik, akkor persze szeretnék még néhány hellyel előrébb végezni. Kétszer is kipróbáltam a rajtautomatikát, így valószínűleg nem lesz vele gondom. A rajt procedúrájs egyébként szinte teljesen megegyezik azzal, amit a Forma-3000-esen már megismertem" - mondta az időmérő edzést követő sajtótájékoztatóján Baumgartner.

"Természetesen izgultam az edzés előtt, és ez biztos holnap is így lesz. Nem félek különösebben a kerékcserétől, ma már gyakorolhattam a bokszbeállást, és úgy érzem minden rendben lesz" - nyilatkozta az Indexnek az első magyar Forma-1-es versenyző, aki a szabályok értelmében így kénytelen kihagyni a szombat délutáni Forma-3000-es futamot.

Baumgartner Zsolt
Baumgartner Zsolt az 1981-es év első napján született. Magassága 178 centiméter, súlya 74 kilogramm. A gimnáziumi érettségivel rendelkező fiatalember angolul, németül, franciául és olaszul beszél.

Eddigi pályafutása:
1994-1997: Gokart-Tony Kart
1997: Formula Ons Renault -Dark Dog Lechne R.T
1998: Formula Renault - La Filiére
1999: Formula Renault 2000-Cram Competition
2000: Formula-3-GM Motorsport
2001: Formula-3 - Trella Motorsport
2001: Formula 3000 - Prost Junior Team
2001-2002: Formula 3000 - Nordic Racing Team
2002-: Coloni Motorsport

Eredményei:
Gokart magyar bajnoki II. helyezett az Intercontinental-A junior ketegóriában (1994)
Gokart magyar bajnoki II. helyezett az Intercontinental-A junior kategóriában (1995) Formula Ons
Renault Német-bajnokság II. helyezett (1997)
Évfolyam III. helyezett La Filiére (Prost) iskola (1998)
Formula Renault 2000 Európa-bajnokság összetett III. helyezett (1999)
Formula Renault 2000 Német-bajnokság, 6 futamgyőzelem (1999)
Forma-3 Német-bajnokság 13. helyezett, junior kategóriában 5. helyezett (2000) <>br> F-3000-es bajnokság, 2002-es idény:
9. hely: Imola
8. hely: Hockenheim
7. hely: Hungaroring
8. hely: Spa
6 . hely: Monza
F-3000-es bajnokság 2003-as idény: 7. hely Barcelona