Szabina
4 °C
12 °C

Szabályosak az új gumik

2003.09.09. 23:26
A Nemzetközi Autós Szövetség biztosította a michelines csapatokat: Monzában nyugodtan használhatják az új abroncsokat.
Fellélegezhetnek a Michelin-abroncsokat használó Forma-1-es csapatok, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai bizottsága engedélyezte a gyár frissen kifejlesztett gumijának a használatát a hétvégi Olasz Nagydíjon.

Lezárult a gumiügy?

"Alaposan megvizsgáltuk az abroncsokat, és mindent rendben találtunk: ellenőriztük a futófelületet a próbák előtt és után is. Ha az okat ugyanúgy használják a hétvégi versenyen, mint tették azt a múlt heti teszteken, akkor nem lehet gond az ellenőrzéseken sem. Ezzel az ügyet lezártuk, a világbajnoki küzdelem folytatódhat" - szögezte le az FIA szóvivője, megnyugtatva a Michelin abroncsokkal induló csapatokat, amelyek hétfőn jelezték az FIA-nak, elképzelhető, hogy a francia gyár új termékeinek szélessége is átlépheti a megengedett értékeket a leintés után.

Az autósport elitkategóriájának sportszabályzata szerint az első gumik futófelületének szélessége nem haladhatja meg a 270 mm-t, ezt az értéket eddig a versenyek előtt mérték, mostantól viszont a versenyek után is ellenőriznék.

Az FIA a mogyoródi futamot követően figyelmeztette a Michelint használó csapatokat: ha a hét végén Olaszországban is túllépi a futófelület mérete a megengedettet, megbüntetik őket.

Öt csapat megy Michelinnel

A francia gumigyártó abroncsait a Williams-BMW, a McLaren-Mercedes, a Renault, a Jaguar-Cosworth és a Toyota használja, a többi csapatot a Bridgestone támogatja.

Több nappal az ügy kirobbanását követően Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója múlt szerdán elismerte, hogy az olasz csapat jelentette fel a Michelint a nemzetközi szövetségnél, s ezután született meg a gumiellenőrzés megszigorításáról szóló döntés.

A Michelin múlt szerdán jelentette be, hogy elkészült az újraértelmezett szabályoknak is megfelelő abroncsaival.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!