Baumgartner kényszerleszállása Bostonban

2003.09.25. 11:30
A parancsnok rosszulléte miatt kényszerleszállást hajtott végre Bostonban az a repülőgép, amelyen Baumgartner Zsolt utazott az indianapolisi Forma-1-es futamra. Az első magyar F1-es versenyző így lekéste a detroiti csatlakozást, és több, mint egy napos utazás után érkezett meg Indiana fővárosába.
Ahogyan azt Eddie Jordan, a Forma 1-es Jordan istálló csapatfőnöke megígérte, Baumgartner Zsolt is jelen lesz az idei szezon utolsó előtti futamán Indianapolisban. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar pilóta milyen szerepet kap a futamon, de már megérkezett az Egyesült Államokba. Ez azonban nem volt egy sima út.

A Színes Mai Lap információi szerint a Forma 1 történetének első magyar pilótája 26 órás repülőút után érkezett meg a helyszínre, miután repülőgépének Bostonban ugyanis kényszerleszállást kellett végrehajtani.

A repülőgép kapitánya gyomorrontásra panaszkodott, rosszul lett, nem tudott továbbrepülni. Elméletileg a másodpilóta is vezethette volna a gépet, ő azonban előzőleg már nyolc órán át vezetett, amit biztonsági okokból egytelen pilóta sem léphet túl. A gépre ezért új pilótát kellett keresni.

A járat három órával később egy tartalékpilóta segítségével ismét felemelkedhetett, de Baumgartner így is lekéste a detroiti csatlakozást. A magyar versenyző végül huszonhat órás repülőút után érkezett meg a verseny helyszínére, és alig maradt ideje pihenésre. Baumgartner a kalandos utazás után is bizakodva tekint a hétvége felé, noha még mindig nem tudja, hogy elindulhat-e a versenyen.

Újabb - harmadik - Forma-1-es szereplése attól függ, hogy a Magyar Nagydíjon sérüléseket szenvedő és a monzai verseny előtt még egyensúlyzavarokkal küszködő Ralph Firman egészségesnek bizonyul-e - magát ezúttal is épnek tartja az angol pilóta - a csürtörtöki orvosi vizsgálaton. Ebben az ügyben a döntő szót a Sid Watkins által vezetett, a Forma-1-es orvosi stáb mondja ki. Magyar idő szerint péntek reggelre derülhet ki, hogy Baumgartner ott lehet-e a rajtnál.