Schumacher biztos világbajnoki címében

2003.09.29. 12:46
Túláradó örömmel fogadta a Ferrari-istálló Michael Schumacher vasárnapi indianapolisi győzelmét. A csapatban senki sem tudja elképzelni, hogy az október 12-i Japán Nagydíjon elveszítheti 9 pontos előnyét, s így a Forma-1-es világbajnoki címet Kimi Raikkönennel szemben. Legfőbb vetélytársai közül a finn pilóta még mindig bizakodik, míg eddigi első számú üldözője a kolumbiai Montoya mérhetetlenül csalódott.
"Hihetetlenül mozgalmas volt az Amerikai Nagydíj! A változékony időjárás miatt a legkisebb hiba is végzetesnek számított, Michael viszont ismét tökéletesen vezetett, hatalmas lépést tett hatodik világbajnoki címe felé" - lelkendezett Jean Todt csapatfőnök.

"Pedig rosszul indult a futam, mert Barrichello a váltó elektronikus hibája miatt a rajt után lelassult, majd ütközött Montoyával, és befejezte a versenyt. Michael így egyedül maradt, de ez sem zavarta, bravúros teljesítménnyel, a Bridgestone-gumiknak és a fantasztikus csapatmunkának is köszönhetően csodálatos sikert aratott" - folytatta a Ferrari-főnök.

"Most már előretekintünk, a lehető legjobban fel akarunk készülni a sorsdöntő szuzukai nagydíjra, vagyis dolgos két hét vár ránk. Szeretnénk elérni a szezon elején kitűzött célunkat" - mondta Todt.

A csapat is az élen

Barrichello kiesése ellenére, Michael Schumacher győzelmének köszönhetően a Ferrari ismét vezeti a konstruktőrök versenyét, és a 3 pontos előny birtokában közel került az 1999 óta birtokolt világbajnoki cím megőrzéséhez, amely a maranellói istálló 13. ilyen diadala lenne. Az egyéniben éllovas német világsztárnak Japánban már csak 1 pontot kell szereznie ahhoz, hogy a Forma-1 történetében elsőként hatszoros világbajnok legyen.

"Nagyszerű és roppant fontos győzelmet arattam! Nagyon boldog vagyok, eseménydús napot hagytam magam mögött. A siker értékét növeli, hogy az időmérő edzésen rossz eredményt értem el, csak a hetedik helyről rajtoltam, mégis vissza tudtam kapaszkodni" - kommentálta győzelmét a címvédő.

"A gumik játszották a főszerepet, szerencsére jól választottam. A futam előtt visszafogott reményeim voltak, abban bíztam, hogy dobogós lehetek. Az eső viszont megváltoztatta az esélyeket. Nagy nyomás volt rajtunk, így még különlegesebb érzést jelent a diadal. Immár az a legfőbb célom, hogy győzelemmel ünnepeljem az újabb világbajnoki címemet.

Kétséges volt a győzelem
Michael Schumacher indianapolisi helyezése rövid ideig kétséges volt, mert sokak szerint a negyedik körben a sárga zászló tiltása ellenére előzte meg a francia Olivier Panist (Toyota), de a versenybíróság szerint nem így történt. "Jóval a jelzés előtt mentem el mellette" - jegyezte meg Schumacher.

Raikkönen még reménykedik

Kimi Raikkönen úgy véli, hogy a változékony időjárás miatt nem tudta megnyerni az Amerikai Nagydíjat, de 9 pontos hátránya ellenére még reménykedik abban, hogy a Japán Grand Prix-n el tudja hódítani a Forma-1-es világbajnoki címet Michael Schumacher előtt.

"Sajnos, az esőben már nem tudtam felvenni a versenyt Michaellel. Az viszont jó hír, hogy még mindig van esélyem a világbajnoki cím megszerzésére, de nagyon nehéz feladat vár rám" - mondta a McLaren-Mercedes finn klasszisa. "A futam elején kiválóan alakult a helyzet, de az esővel nem igazán tudtam megbirkózni. Mindent megpróbáltam, ennyire tellett" - mondta. Ron Dennis csapatfőnök és Norbert Haug Mercedes-sportigazgató is elégedett volt Raikkönennel, örülnek annak, hogy az utolsó futamnak is lesz tétje.

Az október 12-i szuzukai Japán Nagydíjon a finn pilótának nyernie kell, s Michael Schumacher nem szerezhet pontot, csak ekkor lesz trónfosztás. A nyolcadik hely, s az érte járó 1 pont már a Ferrari klasszisának végső sikerét jelentené, pontazonosság esetén ugyanis a több futamgyőzelem dönt, s a német idén már hatszor volt a legjobb, míg Raikkönen eddig csak Malajziában nyert.

Montoya csalódott

A vasárnapi futam előtt a szakemberek és a szurkolók többsége is Juan Pablo Montoyát tartotta Michael Schumacher legnagyobb vetélytársának, a kolumbiai azonban az indianapolisi 6. hellyel - a német világsztár győzelme után - úgy utazhat a szezonzáró szuzukai futamra, hogy már csak csapatával lehet idén Forma-1-es világbajnok.

"Nagyon csalódott vagyok, rossz verseny van a hátam mögött. Eredményemet alaposan befolyásolta a Rubens Barrichello elleni csata, az ütközés, ami miatt meg is büntettek. Drága árat fizettem ezért" - mondta a Williams-BMW kolumbiai sztárja. "Ráadásul 10 mp-es büntetésemet akkor kellett letöltenem, amikor szakadni kezdett az eső, így csak egy körrel később kaphattam meg az esőgumikat. Szomorú, hogy elveszítettem esélyeimet a világbajnoki cím megnyerésére. Az is bosszant, hogy csak az ötödik helyet kellett volna megszereznem, s akkor versenyben maradok, de erre így nem volt esélyem".

A Forma-1-es világbajnokság állása az utolsó futam előtt:
Pilóták:
1. M. Schumacher (német, Ferrari) 92 pont
2. Ra:ikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 83
3. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 82
4. R. Schumacher (német, Williams-BMW) 58
5. Barrichello (brazil, Ferrari) 55
6. Alonso (spanyol, Renault) 55

Konstruktőrök:
1. Ferrari 147
2. Williams-BMW 144 pont
3. McLaren-Mercedes 128
4. Renault 84
5. Sauber-Petronas19
6. BAR-Honda 18