Montoya a McLarenhez szerződött

2003.11.17. 13:50
A McLaren hétfő délelőtt hivatalosan bejelentette: az idei összetett pontverseny harmadik helyezettje, Juan Pablo Montoya 2005-től a versenyzőjük lesz. A két trónkövetelő, Kimi Räikkönen és a kolumbiai pilóta valószínűleg egy csapatban versenyez majd. A szerződés tartama és összege egyelőre nem derült ki.
David Coulthard számára tökéletesen indult az idei szezon, hiszen az Ausztrál Nagydíjon győzelmet aratott. A többi futamon azonban mérsékelt teljesítményt nyújtott, csak késve hozták nyilvánosságra, hogy 2004-es szerződését megújítják. A skót pilóta köztudottan a csapatfőnök Ron Dennis kedvence, emiatt kapott még egy lehetőséget.

Hétfőn értek véget a találgatások

Már akkor megindultak a találgatások, ki lehet Coulthard utóda. A McLaren sokáig sodródott az árral, és nem cáfolta a napról-napra felröppent pletykákat, hétfőn azonban úgy döntöttek: hivatalosan is bejelentik, 2005-től az összetett pontverseny idei harmadikja, Juan Pablo Montoya versenyezhet az "Ezüst Nyíllal". Várhatóan a 33 éves Coulthardnak kell mennie, Räikkönen pedig maradhat.

Dennis: Nem hagyhattuk ki ezt a lehetőséget

Ron Dennis így indokolta a döntést. "Nem hagyhattunk ki egy olyan kedvező lehetőséget, hogy egy igazi klasszist, Montoyát leigazoljuk. Már korábban is felmerült, hogy Juan Pablo nálunk folytatja, de mostanáig várnunk kellett. A jövőnk szempontjából fontos, és előremutató döntést hoztunk, de emellett természetszerűleg a jövő évi világbajnokság is igen fontos számunkra. Versenyeket, világbajnokságot akarunk nyerni. Nagy reményeket fűzünk Montoyához, éppúgy, ahogy ő hozzánk."

Montoya világbajnokként szeretne csapatot váltani

"Nagy lehetőséget kaptam az élettől, és én is nagyon bizakodom. Ez egy visszautasíthatatlan kihívás volt." - értékelt Montoya. "Már nagyon várom, mikor ülhetek először az autóba." - összegzett. Mindemellett kiemelte, hogy világbajnokként szeretne a wokingi istállóhoz szerződni, vagyis jövőre a Williams-szel akarja megnyerni a pontversenyt.

A szerződés létrejöttéhez vitathatatlanul hozzájárult, hogy Ralf Schumacher és Montoya viszonya a kezdetektől fogva nem volt felhőtlen. A vita általában azon dúlt, hogy melyikük legyen az elsőszámú pilóta. Ezenkívül ellenségeskedésükhöz hozzájárulhatott az is, hogy Montoya jobb szereplése ellenére évi tízmillió euróval keresett kevesebbet csapattársánál.

Se tartam, se összeg

A BBC hozzáfűzi az ügyhöz, hogy Montoya kellemetlen helyzetbe hozhatja a Williams-t, hiszen számos fejlesztésben részt vett, és titkokat árulhat el a rivális autójáról. Sem a szerződés tartama, sem a kialkudott összeg nem derült ki.