Nyolcan esélyesek Montoya helyére

2003.11.18. 14:11
A kolumbiai pilóta csak 2005-ben szerződik a Williamstől a McLarenhez, de a találgatások máris megindultak arról, ki kerülhet a helyére. Webber, Alonso és Villeneuve az esélyesek között.

Hétfőn a McLaren-Mercedes istálló sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy 2005-től kezdve Juan Pablo Montoya vezeti az egyik autóját. A kolumbiai pilóüta a következő szezonban viszont méág jelenlegi csapatánál, a Williams-BMW-nél marad.

Head: Furcsa lesz

A helyzet tehát pikáns, hiszen a Forma-1 történetében valószínűleg még nem volt példa rá, hogy valakinek úgy kellettvolna végigversenyeznie egy egész szezont, hogy tudja, a következő évben biztosan egy másik istállónál fog versenyezni.

Ki legyen Montoya utódja?

Montoya csapatváltása több kérdést is felvet, először is azt, mennyi esélye lesz a Williamsnél a kolumbiainak arra, hogy világbajnokságot nyerjen 2004-ben? A Williams biztosan nem ad majd ki olyan információkat a következő szezonben távozó versenyzőjének, amit az esetleg néhány hónappal később tovább adhat az egyik legnagyobb rivális alakulatnak.

Patrick Head, a Williams társtulajdonosa és technikai igazgatója el is ismerte, hogy "hogy kissé furcsa lesz Montoyával versenyezni 2004-ben".

"Nagyon szokatlan lesz az Ausztrál Nagydíj, hiszen az autónkban egy olyan pilóta fog ülni, aki már elkötelezte magát egy rivális alakulathoz" - nyilatkozta Head a hétfői bejelentés után az angol Guardian című lapnak. A szakember azt is elismerte, már most keresik Montoya utódját.

Legalább féltucat pilótának van sansza

Ralf Schumacher helye biztosnak látszik a Williams-BMW-nél még 2005-ben is, mellé pedig rengeteg pilóta pályázhat eséllyel.

Az első információk szerint a Williams a Mark Webber, Giancarlo Fisichella, Rubens Barrichello, Fernando Alonso, Jacques Villeneuve, Marc Gené hatosból fog választani.

Az első számú jelölt Mark Webber, de neki hosszú távú szerződése van jelenlegi csapatával, a Jaguarral, és méghosszabb a Renault-val. Fernando Alonsót nem csak a Williams. De a Ferrari is szívesen látná, viszont a spanyol versenyzőnek szintén futó szerződése lesz a 2004-es szezon végén.

Ha a Williamsnek egyiküket sem sikerülne vagy nem akarná kivásárolni a csapatától, akkor jöhet a képbe Giancarlo Fisichella, Rubens Barrichello vagy Jacques Villeneuve.

Az olasz pilóta épp most szerződött a Sauberhez, viszont előre látóan olyan megállapodást kötött, hogy ha a három nagycsapat - Ferrari, McLaren, Williams - egyike bármikor vinné, a Sauber köteles őt elengedni.

Barrichellóval még egyszerűbb a helyzet, a brazil szerződése 2004 végén lejárt a Ferrarinál, így ő ingyen igazolhat ahová akar vagy tud. Villeneuve-nek még 2004-re sincs szerződése, és mivel Frank Willaimsszel még mindig nagyon jóban van - 1997-ben együtt nyertek világbajnokságot - szívesen igazolna vissza egykori csapatához.

Ha Sir Frank Williams istállója, amely közismert a takarékosságáról, végül úgy dönt, nem igazol sztárpilótát, hanem beéri egy Ralf Schumacher mögötti, második számú versenyzővel is, akkor lehet esélye a tesztpilóta Marc Genének.

A katalán 2001 óta van a Williamsnél, és az idei Olasz GP-n Ralf Schumacher helyére beugorva bizonyította, bármikor lehet rá számítani.

A Rosberg- , vagy a Piquet-fiú is esélyes lehet

A következő, és egyben utolsó variáció szerint pedig a Williams egy fiatal tehetséget szerződtet, aki Nico Rosberg vagy az ifjabb Nelson Piquet lehetne. Még mindketten nagyon fiatalok és tapasztalatlanok is, viszont nagyon jó szponzoraik vannak: a nyolcvanas években mindkét ifjonc apja nyert F-1-es világbajnokságot a Williams színeiben.

Montoya csapatváltásával természetesen a McLarentől távoznia kell egy versenyzőnek, ám nem is lehet kérdéses, hogy ez David Coulthard leszt. A skót piléóta szerződése a jövő év végén lejár, állítólag a Toyota vagy a Jaguar lehet új munkaadója.