A kormány jóváhagyta Baumgartner támogatását

2004.01.08. 09:20
A magyar állam az idei költségvetés tartalékából 844 millió forintot fektet abba a cégbe, amely a Baugartner Zsolt versenyzéséhez kapcsolódó jogokat birtokolja - közölte a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Gál J. Zoltán.
"A kormány nem támogatást ad Baumgartner Zsoltnak, hanem befektet" - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán elmondta: az újonnan létrejövő cégben az államnak egyharmadrész tulajdona lesz, a szavazatok tekintetében viszont 50 százalék plusz egy arányban képviselteti magát.

Az államnak 50 milliójába kerül

"Az állam tulajdonosi jogain a Magyar Turizmus Rt. 25 százalék plusz egy arányban és az ITDH 25 százalékban osztozik" - mondta a szóvivő. Ismertetése szerint a kormány olyan szerződést kötött, amely szerint a pilóta Forma 1-es versenyzése az államnak évi 50 millió forintjába kerül.

"Az állami befektetésre a Baumgartner család visszafizetési garanciát vállal. A szerződés értelmében a költségvetés öt év múlva a pénz visszafizetésére kötelezheti a Baumgartner családot, az összeg felének fedezetét egy, a család tulajdonában álló nagy értékű ingatlan jelenti, másik felére pedig tartozáselismerő nyilatkozatot adott a család gépjármű-forgalmazással foglalkozó vállalkozása" - közölte a szóvivő.

Baumgartner Zsolt december 23-án kötött szerződést az autósport elitkategóriájában szereplő Minardi istállóval, így az első magyar Forma-1-es pilóta idén a gyorsasági világbajnokság állandó szereplője lesz.

Frank: A neheze csak ezután következik

Frank Tamás, Baumgartner menedzsere elégedetten nyilatkozott arról, hogy a szerdai kormányülésen jóváhagyták azt a korábbi megállapodást, melynek értelmében a magyar állam 844 millió forintot fektet abba a cégbe, amely az első magyar Forma-1-es pilóta versenyzéséhez kapcsolódó jogokat birtokolja.

"Nagyon örülök, s bízom a vállalkozás sikerében" - mondta Frank a távirati irodának. "Természetesen ez csak az első lépés, a neheze még ezután következik. Zsolt keményen, erőnléti edzésekkel készül a rá váró feladatra. Várhatóan február első hetében kerül sor a Minardi prezentációjára, azaz ekkor mutatják be a pilótákat és az új autót, ennek azonban még egyelőre nincs helyszíne. Erről két hét múlva születik meg a döntés. Az üléspróbát február 17-én vagy 18-án bonyolítják le, és akkor kezdődik meg a munka Zsolt számára".