Elmaradhat több európai F-1-es futam

2004.01.20. 10:42
Az új európai uniós eljárásjog miatt a csapatvezetők a versenyek bojkottjával fenyegetőznek, ugyanis az Ayrton Senna halálos balesetéhez hasonló esetekben ismét felelősségre vonhatók lennének.
A Forma-1-es csapatok bojkottálhatnak nyolc európai versenyt, az új európai uniós letartóztatási törvények miatt - számolt be kedden több külföldi autós honlap.

Hat futam maradhat el

Az istállók hat európai futamon nem indulnának el, mert az új egységes európai letartóztatási jogrendszer miatt újra a Senna-perhez hasonló eljárás indítható a csapatvezetők ellen, ha egy pilótájuk életét vesztené a versenypályán.

Tíz évvel ezelőtt a Williams pilótája, Ayrton Senna Imolában szenvedett halálos balesetet, majd az olasz hatóságok büntetőpert indítottak több Williams-vezető ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával.

Végül mindenkit felmentettek, és az ide tartozó jogszabályokat is megváltoztatták, de 2004-től kezdve az EU törvényei szerint ismét felelősségre vonhatóak az istállók tagjai a halálesetek kapcsán. Egy évvel ezelőtt a római Legfelsőbb Bíróság formai hibákra hivatkozva megsemmisítette a korábbi felmentő ítéleteket, s új vizsgálatot indított a tragédia ügyében.

Felmentést akarnak a törvény alól

Nagy Britannia, Spanyolország és Belgium már átvette az uniós szabályozást, Franciaország, Németország és Olaszország pedig márciusig szintén aláírja a jogszabályt.

Max Mosley, az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elnöke máris tárgyalt az F-1-es csapatfőnökökkel, majd az említett államok sportminisztereinek levélben fejezte ki aggodalmát: a csapatok nem indulnak el a nagydíjakon, ha nem kapnak felmentést a törvény alól.