Az új Renault is a Williams riválisa

2004.01.29. 12:55
Csütörtökön hivatalosan is bemutatkozott az 2004-es Renault, amely a múlt heti teszteken már néha el is verte a Williamseket. A kasztni több helyen változott, csakúgy, mint a színek.
Csütörtökön, késő délelőtt Palermóban bemutatták a Renault legújabb Forma-1-es autóját, az R24-est. A kocsit valójában már múlt héten lehetett látni a barcelonai teszteken, ám akkor még a 2003-as fényezéssel száguldottak a francia gépek.

Briatore először elégedett

A szicíliai prezentáción így a sötétkék és még több sárga színnel kiegészített égszínkék kasztni volt a fő látványosság. Persze a karosszéria formáján is változtattak a mérnökök, különösen az autó oldalsó levegőnyílásai és az új légterelők jelentenek érdekességet. Az vezetőszárny viszont hagyományos, kétpilléres felépítésű, bár korábban felmerült, hogy az R24-es elején is kipróbálják a Williams-BMW-k radikális orrmegoldását.

Az autó motorja is vadonatúj, a kódjele RS24, és a tavaly használt 111 fokos hengerelrendezés helyett a jóval klasszikusabb 72 fokos változattal készült. A csapatfőnök Flavio Briatore szerint az egy motor-egy autó szabály miatt kellett módosítani a motoron.

"A szabályokat nem mi írjuk, ezért a megbízhatóság miatt vissza kellett tértünk a szokásos hengerelrendezéshez, mert a klasszikus megoldással sikeresebbek lehetünk. Bevallom, ez az első alkalom, amikor már az első verseny előtt elégedett vagyok a technikai felkészültségünkkel. Idén persze még nem leszünk világbajnokok, de 2005-ben már készen kell állnunk a vb-győzelemre" - nyilatkozta Briatore.

Alonso rögtön gyors időkre volt képes

A spanyolországi teszteken Fernando Alonso többször is ígéretes időket autózott az új géppel, rendre megközelítette, sőt néha meg is előzte a Williamseket.

"A kocsival semmi gond nem volt a múlt heti teszteken, ezért bízom benne, hogy jó szezonunk lesz. Egy autóversenyzőnek mindig az a célja, hogy javítson az eredményein, de a tavalyi győzelem és több dobogós helyezés után ez nem lesz könnyű. De keményen fogunk dolgozni, és a Renault szakembereivel, úgy érzem, képesek leszünk nagy teljesítményekre" - nyilatkozta Alonso a bemutatón.

Alonso csapattársa természetesen 2004-ben is Jarno Trulli lesz, a főszponzor marad a Mild Seven, és csatlakozott a támogatókhoz az i-mode nevű telekommunikációs cég is. A gumikat továbbra is a Michelin szállítja a csapatnak.