'A Ferrarira buknak a jó nők'

2004.01.30. 11:07
A Forma-1-es holtszezon legjelentősebb eseménye az előző évi világbajnok csapat autó-bemutatója: ez a figyelem már ötödik éve a Ferrarit illeti meg. Az idei maranellói esemény leginkább egy laza happening volt, Schumacher idétlenkedett, a résztvevők autogramért harcoltak, a csapatvezetők pedig olasz kiejtésükkel küszködtek. A bemutatón jártunk.
A Ferrari főhadiszállása több négyzetkilométeres, és a terület közepén található az a létesítmény, ahol a bemutatót tartják. A főbejárattól induló kétperces buszozás közben nem targoncákkal és teherautókkal, hanem Ferrari Scagliettikkel - a cég legújabb modellje - és félkész vagy épp félig összetört Modenákkal találkozik a bámészkodó vendég.

Bíborba burkolt Ferrari

Tekintse meg képeinket!
A hangár is pazar, az előtérben felvezetésként a legújabb modellekkel ismerkedhetnek a meghívottak, amíg el nem érnek a kis színpadig, melyen bíbor selyemlepel alá takarva hever az új F-1-es Ferrari: az F2004-es.

Kis tolongás és helykeresés után mindenkit megkér a hangosbeszélő, hogy foglaljon helyet, majd rövid bevezető után a konferanszié azonnal a színpadra szólítja Michael Schumachert, Rubens Barrichellót és Luca Badoert, a három pilótát, hogy rántsák le a leplet a gépről.

Olaszul beszélő angolok

A felkértek óvatos mozdulatokkal teljesítik is a kérését, és előbukkan az F2004-es, vékony orral - az olaszok nem kérnek a Williams hatásos, de általánosan csúnyának mondott vezetőszárnyából -, arányos idomokkal és természetesen a klasszikus Ferrari-piros fényezéssel.

Az autóról először Jean Todt csapatfőnök szól néhány szót, majd a technikai stáb tagjai mondanak nem túl hosszú beszédet. Mivel a bemutató hivatalos nyelve az olasz, így az angol Ross Brawn technikai igazgató és a dél-afrikai főmérnök, Rory Byrne is igen szórakoztató akcentussal adja elő gondolatait. Byrne egyébként külön is gondoskodik a vendégek jókedvéről, amikor bevezetésként elárulja, hogy leginkább azért szeret a Ferrarinál dolgozni, mert a márkára buknak a jó nők.

Schumacher idétlenkedik

Eközben a pilóták overallban a színpad közelében ülnek, és lélegzet visszafojtva hallgatják feletteseik mondanivalóját. Ez a különösen komolytalan Schumachernél azt jelenti, hogy amikor Barrichello komoly arca közeliben megjelenik a két óriáskivetítőn, átnyúl a brazilhoz, és mosolyra húzza a száját.

Ők is sorra kerülnek persze, de mind a hatszoros világbajnok, mind Barrichello és a tesztpilóta Badoer elintézi egy "nagy öröm a Ferrarinál versenyezni" típusú frázissal.

A Ferrari elnöke viszont már egyáltalán nem ilyen szűkszavú, legalább negyedórán át beszél hihetetlen átéléssel, és szenvedélyessége magával ragadja még az olaszul egy kukkot sem tudó újságírók és VIP-vendégek táborát is.

Pokol és mennyország

A "presidente" befejezésképp a színpadra hívja a többi főszereplőt is egy közös fotóra, a pódium környékén pedig - olasz rendezvényhez hűen - elszabadul a pokol. Bárki Schumacher félméteres, de néha tíz centis közelébe kerülhet, kérhet autogramot, készíthet fényképet. Mindez persze nem része a műsornak, de mivel egyetlenegy biztonsági őr sem tartózkodik a teremben, mindenki oda megy, ahová akar.

A világbajnokok nyugodtan tűrik a rohamot, senki nem sértődik meg és senkinek nem esik baja, de elkészül többtízezer fotó, és rengeteg autogram kerül a fényképekre. A színpadon Badoert a grabancánál fogva emelgetik Schumacherék, vigyorogva pózolnak a kameráknak. Talán a pódium az egyetlen hely, ahová egyszerű halandó könnyen nem juthat fel.

A bemutató végeztével kezdődnek a sajtótájékoztatók, a Ferrari emberei - Schumacher, Todt, Barrichello és a többiek - teremről teremre járnak egymást váltva, hogy gyorsabban végezzenek a kötelező programmal.

A csúcson vannak

Ekkor is Schumacher a legkészségesebb, még a RAI olasz tudósítónőjének - aki a szezon alatt szinte mindenhová követi a világbajnokot - arra a kérdésre is válaszol, hogy "miért volt olyan ideges" a bemutató alatt. A kérdést persze senki nem érti, Schumacher is értetlenül néz maga elé néhány másodpercig, majd mosolyogva visszavág: "bár sokat van a közelemben, de úgy látszik, ahhoz hogy igazán megismerjen, még több időt kellene együtt töltenünk".

A megbeszélt negyedóránál tovább marad a sajtóteremben a hatszoros bajnok. Schumacherhez hasonlóan Brawn, Todt és Barrichello is magabiztosan és jó kedélyűen áll fel a mikrofonok mögül, mintha csak azt sugallnák - a Ferrari a csúcson van, és ott is marad.