Piroska
-10 °C
1 °C

'A Jordan legyőzése sem elképzelhetetlen'

2004.02.16. 01:26
Baumgartner Zsolt egyet ért csapatfőnökével, szerinte is csak teljes odafigyeléssel lehet valaki sikeres az F-1-ben. Az első magyar pilóta a főnökéről, az új autójáról és a Jordan legyőzéséről is beszélt az Indexnek adott vasárnapi interjújában.
- Végérvényesen eldőlt, hogy ott lesz a márciusi Ausztrál Nagydíjon, a vb első futamán. Három hét van még addig hátra, mi lesz a programja a rajtig?

- Nagyon sűrű a programunk az ausztrál futamig. A jövő héten Imolában tesztelünk, majd egy tíznapos fizikai felkészítő edzőtábor vár rám. Utána Dél-Afrikába utazunk a kétüléses Minardival egy bemutatóra, majd jöhet az első futam.

- Paul Stoddart sokat dicsérte önt és csapattársát, Brunit is a teszteken nyújtott teljesítménye miatt. Milyen főnök az ausztrál üzletember?

- Már sokat beszélgettem vele, leginkább a pilóták feladatáról vallott nézetei fogtak meg leginkább. Szerinte a versenyzőknek nem szabad belekeveredniük a szerződési tárgyalásokba, nekik csak a vezetésre szabad koncentrálniuk. Ez kell ahhoz, hogy jó teljesítményt tudjanak nyújtani a pályán. Teljesen igaza van, jól tudja, mi kell a versenyzőinek. Nekem is óriási segítség volt, hogy nem kellett az elmúlt két hónap tárgyalásain megjelennem, és így csak a felkészülésemre figyelhettem.

- Új csapat, új főnök, új autó. Milyennek találja az új Minardit? Miben fejlődött legtöbbet a tavalyihoz képest?

- Az autó kasztnija jobb, mint a Jordané volt, nekem legalább is könnyebben kezelhető. A motorteljesítményben nincs nagy különbség. A szoftverek szempontjából egy kicsit gyengébb a kocsi, a kipörgésgátló és a különböző műszaki eszközök lehetnének jobbak is, ezeken dolgozunk leginkább. A tavalyi Minardihoz képest pedig aerodinamikailag fejlődött legtöbbet a gép.

- Képesek lehetnek a Jordanek előtt végezni?

- Szerencse is kell hozzá, de az új fejlesztésekkel elképzelhető. Egyre közelebb vagyunk a Jordanhez, de mivel még nem teszteltünk együtt, egyértelműen nem merem kijelenteni, hogy jobbak lehetünk náluk. A jövő héten Imolában ők is ott lesznek, azután már többet tudok mondani.

- Idén mind a tizennyolc futamon részt vehet. Melyiket várja a legjobban?

- Természetesen a magyar futamot várom a legjobban, de nagyon szívesen megyek majd Malajziába és Bahreinbe is. A Maláj Nagydíj óriási kihívás lesz, leginkább fizikailag, hiszen rettentően forró az időjárás. A bahreini is nagyon érdekes és izgalmas verseny lesz, különleges attrakció, hiszen arab országban először lesz futam.

- Misanóban 1,6 másodperccel volt lassabb a teszten a csapattársánál, Bruninál. Ez egy kissé sok, nem?

- Igen, első látásra tényleg sok, viszont Bruni körözött szinte üres tankkal is, amikor mindössze tízkilónyi benzin volt a kocsiban. Én végig legalább ötvenkilónyival mentem, és tíz kiló többlet körönként nagyjából három tizedmásodperc hátrányt jelent, ezért az összehasonlítási alap az a köre lehet, amikor ő is hasonlóan nehéz kocsival futott, mint én. Úgy ő három tizeddel volt gyorsabb nálam, ami már közel sem akkora különbség, és kevesebb, mint amennyivel Valenciában jobb volt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.