Holland vagy kínai főszponzora lesz a Minardinak

2004.02.19. 15:13
A Wilux nevű fürdőberendezéseket gyártó cég közel áll ahhoz, hogy a Minardi névadó szponzora legyen a 2004-es szezonban. Az olasz csapat főnöke ugyan megállapodást kötött egy kínai multinacionális céggel is, amelynek legkésőbb március 3-ig fizetnie kell, de eddig, bár ígérte, egyetlen centet sem utalt az istállónak.
A Minardi istálló a múlt hétvégi budapesti csapatbemutatóján hivatalosan is megerősítette, hogy Baumgartner Zsolt és Gianmaria Bruni lesz a két pilótája a 2004-es szezonban, arról viszont még Paul Stoddart csapatfőnök sem beszélt, ki lesz az istálló főszponzora.

Az ausztrál üzletember az Indexnek vasárnap elmondta , mind a magyar, mind az olasz versenyző jelentős pénzeket visz a csapathoz, ám ezek az összegek természetesen nem fedezik az alakulat teljes, 40 millió dollár körüli éves költségvetését.

Baumgartner támogatóinak logói már felkerültek a kocsira

Baumgartner szponzorai, a támogatói klub tagjai, valamint a CIB Bank, az Uniqa biztosító és az Alukönig az eheti imolai tesztelésen már megjelentek logóikkal az autón, nagyjából nyolc millió dollárral támogatják az istállót. Az is valószínű, hogy Bruni menedzsmentje - amely tavaly kétmillió dollárt fizetett azért, hogy a fiatal olasz tesztelhessen a csapattal - valószínűleg szintén nyolc millliót szedett össze.

A fő- és talán névadó szponzor a fürdőszobaberendezéseket gyártó Wilux lenne - tájékoztatta az f1racing.net internetes oldalt Ruud Wildschut, a holland cég igazgatója.

Márcus elejéig kiderül, Kínából vagy Hollandiából jön-e a pénz

"A cégem a Minardi főtámogatója szeretne lenni idén, de március 3-ig kell várnunk, hogy megtudjuk, az lehet-e. Paul Stoddart csapatfőnök ugyanis szerződést kötött egy kínai multinacionális céggel, amely szintén igen jelentős hozzájárulással támogatná a Minardit. Csakhogy a kínaiak, bár ígérték, eddig még semmit nem fizettek, az utolsó határidő pedig március eleje. Ha harmadikáig sem fizetnek, a Wilux az olasz istálló névadó szponzora lesz" - nyilatkozta a honlapnak Wildschut, aki tavaly a Minardival vesrenyző Jos Verstappent is támogatta.

Verstappen idén nem talált magának helyet az F-1-ben, a Wilux viszont nélküle is érdekelt a Forma-1-ben.

"Nemrégiben indítottunk be egy olaszországi projektet, zuhanyzófülkéket akarunk eladni a helyi nagykereskedőknek. A Minardi és az egyik pilótája, Gianmaria Bruni is olasz, így tökéletes reklámozói lesznek a cégünknek" - mondta a vállalat igazgatója.

Más szponzorok is feltűnhetnek a kocsin

A Wilux logói, ha a kínaiakkal kötött megállapodás nem jön létre, nem ugyanakkora méretben lesznek láthatóak az összes nagydíjon.

"Miért kellene nekem reklámoznom például Ausztráliában, ahol semmilyen érdekeltségem nincs? El fogom adni a felületeimet helyi szponzoroknak. A hirdetési helyek mellett még VIP jegyeket is kapnának a Forma-1-re, amivel bevihetnék a klienseiket a futamokra. Sokkal olcsóbb így, mint egész évben pénzelni a csapatot" - indokolta tervét Wildschut.

Holland lehet a tesztpilóta is

Ha a hollandok tényleg főtámogatóvá lépnek elő, a Minardinak holland tesztpilótája lesz, Tom Coronel.

"Ha a Wilux támogathatja a Minardit, akkor én leszek a csapat harmadik pilótája. Ha bármilyen okból Bruni vagy Baumgartner nem tudna elindulni, én ugorhatok be a helyükre, és néhány tesztnapon is részt vehetek" - mondta az f1racingnek a fiatal pilóta.

Egy másik F-1-es reménység, az indiai Narain Karthikeyan viszont idén biztosan nem ülhet Minardiba. Az ázsiai versenyző is tárgyalt a Minardival, viszont nem tudta összeszedni az induláshoz szükséges pénzt.

"Vártak rám egy ideig, de mivel nem sikerült összeszednem a szükséges pénzt, másokat igazoltak le helyettem" - mondta csalódottan Karthikeyan.