A menedzser

2004.03.07. 15:42
Baumgartner Zsolt ügyeinek intézője a volt kézilabdajátékos, mérnök, üzletember, Bernie Ecclestone barátja, Frank Tamás.
A menedzser - Frank Tamás Ha valaki ma (Baumgartner Zsolt vagy a Magyar Nagydíj kapcsán) Frank Tamás nevét említi, nemigen tudja, hogy a sikeres üzletember egykor zenei pályára készült. A budapesti Kertész utcai gimnáziumban Demjén "Rózsival" járt egy osztályba, Presser "Pici" pedig egy évfolyammal alattuk készült a nagybetűs életre. Kitűnően zongorázott, Tabányi Mihálytól harmonikázni tanult, így nem túlzás azt állítani, hogy a zene volt a mindene.
Karrier állomások
Képzettsége: gyengeáramú villamos üzemmérnök
Kandó Kálmán Felsőfokú Technikum
Magyar Rádió (hangmérnök)
Szüleivel kivándorol Ausztriába
Az osztrák kézilabda-válogatott tagja
1981-ig egyéni vállalkozó (bécsi kereskedő)
1981-ben Gerstl Péterrel megalakítja az Ostermann Kft-t
1994-től a Magyar Nagydíj egyik szervezője
2003-tól Baumgartner Zsolt menedzsere
Ezek után kissé meglepő, hogy a Kandó Kálmán Felsőfokú Technikumban folytatta tanulmányait, s gyengeáramú üzemmérnöki diplomát szerzett. Igaz, közben a zenéléssel sem hagyott fel, viszont hivatásul mégsem a pop szakmát választotta. A Magyar Rádiónál helyezkedett el, ahol hangmérnökként dolgozott. Közben aktívan sportolt (a Honvéd-tartalékban focizott, a Postásban és a Vasasban kézilabdázott), ami a későbbiekben meghatározóvá vált az életében, igaz, nem Magyarországon, ugyanis a szülőknek elegük lett a hangzatos szocializmusból, s az egész család Ausztriába disszidált. Alig néhány héttel odaérkezésük után az ifjú Frank Tamás osztrák állampolgárságot kapott, mivel így az olimpiai selejtezőkön már az osztrák kézilabda-válogatott tagjaként szerepelhetett. Hamar rájött, a kézilabdából nem tud megélni, így először turistaboltot nyitott, majd miután megnősült, feleségével divatáru-kereskedést nyitott Bécs leghíresebb utcájában, a Mariahilfer Straßén. Abban az időben más magyar kereskedőknek is volt üzletük azon a környéken, többek között Gerstl Péternek, akivel hamar egymásra találtak. (Gerstl Frank Tamás húgát vette feleségül.) A két külön családi vállalkozás 1981-ben, Ostermann néven egyesült, s amikor a politikai viszonyok ezt lehetővé tették, akkor magyar cégekkel is kapcsolatba lépett. Ausztriában üzletláncot, Magyarországon kaszinót üzemeltettek, amikor 1994-ben a Magyar Nagydíjat jegyértékesítését is megszerezték. Az első év nagyjából 50 millió forintos bukást eredményezett számukra, a következő esztendőben azonban kétszer annyi nézőt csalogattak ki a pályára, s a bevétel is megduplázódott. Ma Frank Tamás - amellett, hogy Baumgartner Zsolt menedzsere, valamint az Ostermann Forma-1 Kft. egyik tulajdonosa - az egyetlen igazi kapocs Bernie Ecclestone F-1-főnök és a magyar verseny között. Több F1-es csapatfőnököt mondhat barátjának, s a világbajnokságot lebonyolító, szervező cégekkel is szoros kapcsolatban áll. Esetenként jelen van azokon a tárgyalásokon, ahol a Forma-1 fontos döntései születnek, sőt alkalmanként befolyásolni is tudja azokat.