Schumacher simán nyerte az idénynyitót

2004.03.07. 07:11
A hatszoros világbajnok Michael Schumachernek csak a ferraris csapattársa volt ellenfél, de végül Barrichellót is könnyedén hagyta maga mögött az Ausztrál Nagydíjon. Baumgartner műszaki hiba miatt kiesett.
Magyar idő szerint vasárnap hajnal négy órakor elrajtolt a Forma-1-es autós világbajnokság 2004-es mezőnye. A nyitófutamon először indulhatott magyar versenyző is, Baumgartner Zsolt a Wilux Minardi-Cosworth pilótája a 17. helyről várhatta a startot.

Tekintse meg képeinket!
A mezőnyt - amint az az utóbbi években szinte megszokottá vált - a ferrarik vezették: a hatszoros világbajnok Michael Schumacher az első, csapattársa, Rubens Barrichello a második rajtkockát szerezte meg a kvalifikáción. Szorosan a nyomukban voltak viszont az F-1 legígéretesebb fiatal tehetségei, Juan Pablo Montoya, Jenson Button, Fernando Alonso és Mark Webber. Ráadásul a sportág és a szurkolók szempontjából is biztató jel volt, hogy az utóbbiak négy különböző típusú autóban ülnek.

A Ferrari fölénye nem csökkent

Az idei első verseny viszont nem igazolta a téli - igen szoros - teszteket: Michael Schumacher és a Ferrari könnyedén nyert.

A hatszoros világbajnok a rajttól a célig vezetett, csapattársa, Rubens Barrichello pedig végig mögötte haladt, persze a leintésre jelentős, közel 14 másodperces hátrányt szedett össze. A Williams-BMW pilótái nem hozták a teszteléseken mutatott formájukat, Montoya már a rajtnál kicsúszott, és végül csak az ötödik lett, de márkatársa, Ralf Schumacher sem jutott sokkal előrébb, ő negyedikként végzett.

Mindkét williamsest megelőzte ugyanis a mindössze 22 éves, Renault-val induló Fernando Alonso. A fiatalok közül Jenson Button nyújtott még kiemelkedőt, az angol hatodik lett a tavaly még abszolút esélytelen BAR-Hondával.

A McLaren-Mercedes csapat versenye szinte teljes kudarccal ért véget, Raikkönen műszaki hiba miatt kiesett, Coulthard pedig mindössze egy pontot szerzett.

Baumgartner Zsoltnak szintén nem volt sikeres versenye, a Minardi magyar versenyzője alig több mint tíz kört tudott megtenni, mielőtt az autója felmondta a szolgálatot.

Schumacher meglepődött csapata erején

Michael Schumacher annak ellenére, hogy már hetvenegyedszer tehette, ezúttal is nagyon örült a győzelemnek.

"Boldog vagyok, hogy ilyen tökéletesen sikerült ez a futam. Bevallom, egy kicsit meg is lepődtem, hogy ilyen fölénnyel tudunk nyerni. Az első körökben a csapattársam kemény tempóra kényszerített, az autóval viszont semmi probléma nem volt, csak akkor vettünk vissza egy kicsit, amikor a harmadik Alonso is lassulni kezdett. Bár ma nem volt túl nehéz versenyünk, a földön kell maradnunk, a nehéz futamok csak ezután következnek. Malajziában például rendre bizonytalanok vagyunk, pesszimistán várom a következő versenyt" - mondta a hatszoros világbajnok, aki negyedszer nyerte meg az Ausztrál GP-t.

Márkatársa, Barrichello szintén örült, de nem hallgatta el, hogy képes lett volna legyőzni Schumachert, ha "a fékek nem melegednek túl, és ezért nem lett volna szükség nagyobb féktávokra".

A harmadik Alonso leginkább a startnál, Montoyával történt összecsapásáról beszélt a sajtótájékoztatón: "meleg pillanatok voltak a kolumbiaival, de végül sikerült megelőznöm, és feljönnöm a harmadik helyre, ahonnan viszont képtelenség volt előre jutni, hiszen a Ferrarik utolérhetetlenek voltak".

Az Ausztrál GP eseményei körről-körre:

4.00: Minden autó elindult a felvezető körre.

Rajt: Schumacher és Barrichello jól jött el, a harmadik Alonso. Montoya gyengébb rajt után elfékezte magát. a f űre is lefutott, és jócskán vissza esett.

1.: kör: M. Schumacher, Barrichello, Alonso, Button, Trulli, R. Schumacher, Montoya, Webber az első nyolc. Baumgartner a 20. helyen áll. 2: Montoya megelőzte Ralf Schumachert. 4: Schumacher sorra futja a leggyorsabb köröket. Barrichello és főleg Alonso kezdenek leszakadni. Button biztosan tartja a negyedik helyét.

7: Button hátránya már 11 másodperc Schumacher mögött. Barrichello viszont alig két másodperccel van lemaradva, a harmadik Alonso hattal.

8: Fisichella az első versenyző a boxban, tankolásra állt be. Nyolc másodperc alatt sikerült a szerelőknek a művelet.

9: Massa megelőzte Raikkönent, és feljött a 11. helyre. A finn eg ykanyarral később motorhiba miatt kicsúszott és fel is adta a futamot. Montoya is tankolt és kereket is cserélt.

10: Barrichello, Alonso és Button is tankolt.

11: Michael Schumacher is kiállt kerékcserére, 9,4 másodperc után visszatért a versenybe. Ralf Schumacher a boxban előzte meg Trullit.

12: Webber tankolt utolsóként az élmezőnyből. A sorrend: M. Schumacher, Barrichello, Alonso, Coulthard, Button, R. Schumacher, Massa, Trulli.

13: Coulthard és Massa is tankolt. Baumgartner följött a 18. helyre, mert Fisichella leszaladt az útról, Raikkönen pedig nem rég esett ki.

15: Baumgartnernek valamilyen műszaki problémája lehet, mert az utóbbi körökben jelentősen lelassult. Klien a boxba ment tankolni.

16: Baumgartner feladta a versenyt, technikai hiba miatt kellett kiállnia.

18: az állás: M. Schumacher, Barrichello, Alonso, Button, Ralf Schumacher, Trulli, Montoya, Webber.

19: Massa valószínűleg elhagyta a pályát, de sikerült visszaállnia. Montoya egyre keményebben támadja Trullit. A Ferrarik biztosan vezetnek.

22: Montoya a célegyenes végén kifékezte Trullit.

26: Button és Montoya másodszor is tankolt.

27: Webber is tankolt, másodszor is.

28: Ralf Schumacher is járt a boxban, másodszor is.

29: Barrichello másodszor is tankolt.

30: Michael Schumacher szintén letudta a második boxkiállását is.

31: Webber a boxba állt és feladta a versenyt.

32: M. Schumacher nagyjából hat másodperccel vezet Barrichello és fél perccel Alonso előtt. A negyedik R. Schumachernek már majd' egy perc a hátránya. Webber kiesésével Coulthard jött föl nyolcadiknak. 37: Coulthard másodszor járt a boxban. Montoya támadja Buttont az ötödik helyért.

38: Montoya elment Button mellett. A kolumbiai az ötödik, Button aki a fűre is lefutott az előzés után a hatodik, Trulli a hetedik, Coulthard a nyolcadik helyen.

40: Alonso harmadszor is tankolt.

42: Schumacher már 16 másodperccel van Barrichello előtt is. Button harmadszor is tankolt.

43: Barrichello harmadszor is tankolt.

44: Montoya és a vezető Schumacher is tankolt, harmadszor, azaz utoljára is.

45: Ralf Schumacher is letudta az utolsó boxkiállását is. Heidfeld és Massa is kiállt. Pantano elütötte az egyik szerelőjét, de sérülés nem történt.

48: 10 körrel a vége előtt a sorrend - M. Schumacher, Barrichello, Alonso, Ralf Schumacher, Montoya - a boxkiállásnál az egyik kerekét csak nehezen tudták leszedni, ezért esett vissza - Button, Trulli, Coulthard.

49: Buttonnak már körhátránya van.

58. utolsó kör: Michael Schumacher óriási fölénnyel nyerte meg az Ausztrál Nagydíjat. Barrichello lett a második, Alonso a harmadik. Baumgartner műszaki miatt nem tudott végig menni.

A negyedik-nyolcadik helyen: Ralf Schuamcher, Montoya, Button, Trulli, Coulthard.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:

1 M. Schumacher Ferrari 1:24:15.757
2 R. Barrichello Ferrari + 13.600
3 F. Alonso Renault + 34.600
4 R. Schumacher Williams + 60.400
5 JP. Montoya Williams + 68.500
6 J. Button BAR + 70.500
7 J. Trulli Renault + 1 kör
8 D. Coulthard McLaren + 1 kör
9 T. Sato BAR + 1 kör
10 G. Fisichella Sauber + 1 kör
11 C. Klien Jaguar + 2 kör
12 C. Da Matta Toyota + 2 kör
13 O. Panis Toyota + 2 kör
14 G. Pantano Jordan + 3 kör

Kiestek:

15 F. Massa Sauber + 14 kör
16 N. Heidfeld Jordan + 14 kör
17 G. Bruni Minardi + 23 kör
18 M. Webber Jaguar + 28 kör
19 Baumgartner Zsolt Minardi + 45 kör
20 K. Räikkönen McLaren + 49 kör

A világbajnokság állása az első futam után

1 M. Schumacher Ferrari 10 pont
2 R. Barrichello Ferrari 8
3 F. Alonso Renault 6
4 R. Schumacher Williams 5
5 JP. Montoya Williams 4
6 J. Button BAR 3
7 J. Trulli Renault 2
8 D. Coulthard McLaren 1

A konstruktőr vb-állása az első futam után

1 Ferrari 18 pont
2 Williams 9
3 Renault 8
4 BAR 3
5 McLaren 1