Baumgartner: Biztos a helyem a Minardinál

2004.04.08. 15:32
Az első magyar F-1-es pilóta, Baumgartner Zsolt a bahreini futam elején "véletlenül megnyomott egy gombot" az autóján, így tudott elindulni. Az Index a csütörtöki sajtóbeszélgetésen találkozott a 23 éves versenyzővel.
Baumgartner csak "véletlenül" indult el Bahreinben, ahol még Schumachert is alig ismerték fel. "Bár pályáznak a helyemre, végigversenyzem a szezont" - mondta az Indexnek a magyar F-1-es pilóta.

"Szerencsére Bahreinben nem volt olyan meleg, amennyire vártuk, nyári időjárás volt, ám kánikula nélkül. Sőt, a futam napjának reggelén még egy kis eső is esett. Végül a homok sem okozott gondot, bár a verseny előtt feltámadt a szél és kisebb homokvihar kerekedett. Ennek ellenére a rajtra már nagyjából tiszta volt az aszfalt"

Bahrein volt a legjobb helyszín

Tekintse meg képeinket!
A Minardi F-1-es pilótája eddig három versenyen van túl, viszont csak egyszer ért célba a Cosworth-motoros autóval. Ausztráliában és a múlt hétvégén Bahreiben a kocsi hibája miatt nem érte el a kockás zászlót, Malajziában pedig a tizenhetedik lett.

Bár a közel-keleti futamon is kiesett, a sivatag közepén található F-1-es komplexum viszont lenyűgözte, úgy véli, a sejkek kitettek magukért.

"Mindhárom helyszínen jól éreztem magam, de talán Bahrein volt a legemlékezetesebb. A pálya és a kiszolgáló épületek csodálatosak, minden a lehető legmodernebb" - mondta az Indexnek csütörtökön, egy budapesti bank sajtóbeszélgetéssel egybe kötött megnyitóján Baumgartner.

"Nem kértek autogramokat"

Bahrein más szempontokból is különleges volt, az olajmilliárdosok országában eddig ugyanis teljesen ismeretlen volt a Forma-1, ezért a nézők a pilóták közül csak Michael Schumachert ismerték föl.

"Érdekes volt, hogy nem kellett autogramokat osztanunk. A helyiek szinte senkit nem ismertek, a versenyzők sokkal nyugodtabban sétálhattak mint egy megszokott nagydíj-helyszínen. Michael Schumacher persze kivétel volt, ám ő volt talán az egyetlen, akiről tudták, hogy ki".

A magyar pilótának a szezon első három versenyén három teljesen ismeretlen pályán kellett versenyeznie, ami nagy kihívást jelentett: "A három pálya közül leginkább a bahreini tetszett, élvezetes volt rajta versenyezni. Technikailag sem volt nehéz, az ausztrál pályára sokkal bonyolultabb volt beállítani az autót, az a nagydíj volt a legnagyobb kihívás".

Baumgartner épp itt könyvelhette el első csapatsikerét is, az első szabadedzések után gyorsabb volt, mint márkatársa, Gianmaria Bruni.

"Mázlim volt a rajtnál"

Klikk a képre!
"Pénteken minden jól ment, semmi gondunk nem volt az autóval, folyamatosan tudtam körözni, és a nap végére sikerült megelőznöm a csapattársamat. Szombaton viszont műszaki gondjaim voltak a szabadedzésen, és alig tudtam menni a kocsival. Az időjárási körülmények megváltoztak, és így az új gumival nem ment olyan jól az autó, mint az előző napon"

A műszaki gondok aztán vasárnap is folytatódtak, versenyen az egyik dugattyú tönkre ment így a magyar nem ért célba.

A 23 éves versenyző csak óriási mázlival tudott már elindulni is, a rajtját a szerencsés kezének köszönhette: "véletlenül megnyomtam egy gombot a kocsiban, amely a motor egyik fontos beállítását változtatta meg, ám a csapattársam nem nyomta meg ugyanezt a gombot, így az ő autója a rajtrácson maradt és csak a boxból tudott a többiek után eredni."

A Minardinál mindenki elégedett

A magyar pilóta ugyan a sivatagban sem ért célba, ennek ellenére a Minardi istálló vezetői mégis a legutóbbi hétvégén voltak a legelégedettebbek vele.

"Bahreinben önmagához képest egész gyorsan futott a Minardi-Cosworth, így a csapatnál mindenki elégedett volt, Bruni és én is jó időket autóztunk. A motor ugyan nem bírta végig a versenyt, de amíg ment remekül működött" - mesélte Baumgartner.

Az utóbbi hetekben a magyar sajtóban újra felmerült, hogy különböző okok miatt - a Minardi holland főszponzora állítólag szintén németalföldi versenyzőt akar - a magyar pilóta nem fejezheti be a Forma-1-es szezont.

Baumgartner ezt, csakúgy, mint két héttel ezelőtt, ismét cáfolta: "a helyemre pályázni lehet, sokan akarnak Forma-1-es pilóták lenni, de az idén én vagyok a Minardi egyik versenyzője, és biztos vagyok benne, hogy én fogom végigvezetni a szezont."