Árpád
-1 °C
9 °C

Prost: Csak Sennát tiszteltem

2004.04.16. 10:49
A tíz éve halott legenda, Ayrton Senna balesete után Michael Schumacher és Gerhard Berger a visszavonuláson gondolkodott, Alain Prost pedig rájött, hogy egyetlen igazi ellenfelét veszítette el.
A Forma-1 történetének talán leglegendásabb alakja, Ayrton Senna 1994. május 1-én halt meg a San Marinó-i Nagydíjon. Halálának tízéves évfordulóján egyre több egykori versenyzőtársa nyilatkozik vele kapcsolatos emlékeiről, barátai, ellenfelei és kollégái mondják el, milyennek látták az alig harmincnégy évesen halálos balesetet szenvedett klasszist.

"A Forma-1 jelképe volt"

Napjaink legnagyobb sztárja, Michael Schumacher volt talán az utolsó, aki versenyautójában látta a háromszoros világbajnokot, hiszen épp előtte haladt a Williams-Renault, amikor az imolai pálya Tamburello kanyarjában elhagyta az aszfaltot.

"Rettenetes hétvége volt, Ratzenberger meghalt, majd másnap Senna is. Képtelen vagyok feledni a pillanatokat, amint követem őt, majd eltűnik előlem - emlékezett vissza az F-1 fekete hétvégéjére a ferraris. - A halála sokkolt engem. Ez volt az első alkalom, hogy szembe kerültem egy halálesettel a sportban, amit űzök. Még az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom a versenyzést"

A német a sportág legnagyobb alakjaként jellemzi a brazilt: "Senna a Forma-1 jelképe volt, rengeteget köszönhetünk neki, többek között azt, hogy napjainkban nem kell halálesettől tartanunk".

Mindent föláldozott a versenyzésért

A McLaren csapatfőnöke, Ron Dennis 1988 és 1993 között dolgozott együtt a dél-amerikai bajnokkal, akit a legcéltudatosabb pilótának tart.

"Senna tisztában volt vele, hogy ő sem legyőzhetetlen, ismerte képességeinek határait. Tudta, hogy a Forma-1 az életét is elveheti, de vállalta a veszélyt. Végül sajnos így is történt, azért halt meg, amit a legjobban szeretett, ami a szenvedélye volt. A legcéltudatosabb pilóta volt, akit valaha ismertem, kizárt az életéből minden más élvezetet, sokkal többet áldozott föl, mint a versenyzőtársai" - mondta Dennis a Reuters tudósítóinak.

Az angol menedzser viszont nem titkolta el azt sem, hogy Michael Schumacher és Senna között akadtak súrlódások: "Senna úgy érezte, Schumachert nem érdekelte más, csak a győzelem, bármi áron".

"Csak őt tiszteltem"

A némettel is akadtak nézeteltérései a brazilnak - egy hockenheimi teszten nyakon is ragadta a fiatal Schumachert, amiért az veszélyesen vágott elé az egyik kanyarban - legnagyobb riválisával, Alain Prosttal viszont szinte csak konfliktusai voltak.

A négyszeres világelső francia épp a csütörtökön ismerte el, hogy egykori mcLarenes csapattársát tartotta a legnagyobbnak az ellenfelei közül: "Senna volt az egyetlen pilóta, akit valaha is tiszteltem. A motiváltsága elkápráztatott, mindig képes volt kihozni magából a maximumot".

Berger, az egyetlen barát

Gerhard Berger három éven át versenyzett egy istállónál Sennával, és ő volt talán az egyetlen társa a Forma-1-ben, aki közel tudott kerülni hozzá, és a barátjának mondhatta.

"Ayrton olyan tökéletes pilóta volt, hogy senki nem gondolta, bármi is történhet vele. A halála után azonnal vissza akartam vonulni, néhány napig úgy éreztem, vele együtt a sportág is meghalt" - szólt az osztrák.

Senna tízéves Forma-1-es pályafutása alatt három világbajnokságot (1988, 1990, 1991) és negyvenegy futamot nyert, az első rajtkockát pedig még mindig világcsúcsot jelentő 65 alkalommal szerezte meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!