'Senna jobb volt, mint Schumacher'

2004.04.23. 10:52
A Forma-1 vezetője, Bernie Ecclestone szerint a tíz éve meghalt Ayrton Senna jobb versenyző volt, mint Michael Schumacher. A pilóta egykori főnöke, Frank Williams úgy emlékszik, "Prost ügyesebb volt a dél-amerikainál, ám az jobban koncentrált".
Az utóbbi időben, Ayrton Senna halálának évfordulója és a hétvégi San Marinó-i Nagydíj miatt többször is felmerült a kérdés: ki volt a jobb, Senna vagy Michael Schumacher?

"Senna többet nyert volna"

A statisztika természetesen a német mellett szól, hiszen hat világbajnokságot nyert, míg tragikus sorsú riválisa csak hármat, ám a dél-amerikai pályafutása nagyon korán, alig harmincnégy évesen megszakadt.

A Forma-1 főnöke, Bernie Ecclestone az Independent című brit lapnak elmondta, meggyőződése, hogy "Senna többet nyert volna, mint Schumacher, ha túléli az imolai balesetet". A menedzser szerint "a német nagyszerű versenyző, de ha egyforma kocsikkal indultak volna, Senna megelőzte volna őt, mert különleges volt a koncentrációs képessége, és nem gondolkozott annyit a volán mögött, mint Schumacher".

A brazil utolsó csapatfőnöke, Sir Frank Williams legnagyobb ellenfelével, Alain Prosttal hasonlította össze Sennát.

"A brazil vagányabb volt"

Az angol csapattulajdonos úgy emlékszik, "Senna mindig maximálisan koncentrált és nem kegyelmezett senkinek, folyamatosan gondolkozott, figyelme mindenre, a legapróbb dolgokra is kiterjedt". Williams szerint "Prost ügyesebb volt, mint a brazil, ám utóbbi többet hozott ki magából, motiváltabb volt, mint a francia, ráadásul vagányabb stílusban vezetett és a határon autózott".

Bernie Ecclestone még a Brabham-istálló főnökeként a nyolcvanas évek elején próbálta meg leszerződtetni Ayrton Sennát, míg Williams egyik kocsijában tehette meg a brazil az első Forma-1-es köreit, ám csak tíz év múlva, 1994-ben sikerült őt leigazolnia.

Senna mindössze három futamon vezette a Williams-Renault-t, 1994. május 1-én egy kék-fehér autóval rohant az imolai pályát övező betonfalnak és életét vesztette.