Közel Villeneuve és Verstappen visszatérése

2004.05.11. 14:28
Két korábbi Forma-1-es pilóta is féléves kihagyás után ülhet ismét Forma-1-es autóba: Jacques Villeneuve a héten talán a Williams-BMW-t tesztelheti, Jos Verstappen júniusban a Jordant próbálja ki. Előbbi 2005-ben, utóbbi már az idei Kanadai GP-n valószínűleg versenyen is indulhat.
Mióta tavaly novemberben a McLaren istálló vezetősége bejelentette, hogy a 2005-ös szezonra leszerződtette Juan Pablo Montoyát, a Williams-BMW pilótáját, azonnal megindultak a találgatások: ki veszi át a kolumbiai helyét?

Azzal pedig, hogy a Williams anyagi okok miatt a másik versenyzőjével, Ralf Schumacherrel sem tudott megállapodni a 2004 végén lejáró kontraktusának meghosszabbításáról, valószínűvé vált, hogy az angol istálló mindkét pilótájától megválik a szezon végén.

Villeneuve az új favorit

A lehetséges utódok között Jenson Button, Mark Webber, Giancarlo Fisichella, Nick Heidfeld, Marc Gené, Nico Rosberg, valamint Nelsinho Piquet neve is felmerült, és az utóbbi hetekben új sofőrrel bővült a névsor: Jacques Villeneuve.

Verstappen válthatja Heidfeldet
Holland és brit médiainformációk szerint Jos Verstappen a Kanadai Nagydíjtól kezdve a Jordan-Ford csapat pilótája lesz. A holland pilóta a szezon elején majdnem megállapodott az írekkel, de végül anyagi okok miatt meghiúsult a kontraktus. A tárgyalások viszont folytatódtak, és múlt héten létre jött a megegyezés, így Verstappen bemutatkozása csak attól függ, kényelmesen elfér-e a kisebb termetű Nick Heidfeldre és Giorgio Pantanóra tervezett pilótafülkében. Heidfeld leváltása persze meglepetés lenne, hiszen rendre másodperceket ver Pantanóra, ám míg a német nem visz pénzt az istállóhoz, addig az olasz támogatói dollármilliókat fizetnek Eddie Jordannek.

A kanadai 1997-ben egy Williams-Renault-val nyert F-1-es világbajnokságot, majd 1999-től egészen tavalyig a BAR csapat tagja volt. Múlt év végén viszont az amerikai istálló menesztette őt, mert sokallták az évi 18 millió dolláros fizetését.

Villeneuve nem talált magának helyet egyik menő teamnél sem, így az idei szezont ki kell hagynia, ám elképzelhető, 2005-ben egykori alakulatával tér vissza a Forma-1-be.

Néhány hete Craig Pollock, az 1996-os Indy 500-győztes és Indycar-bajnok menedzsere elismerte, fölvette a kapcsolatot a kék-fehér alakulat főnökeivel, a múlt hétvégén pedig Patrick Head, a Williams társtulajdonos technikai igazgatója árulta el, hogy "megbeszéléseket folynak" Villeneuve-vel.

Sir Williams nem kommentál

Ráadásul egy hete a versenyzőt az istálló Oxfordshire-i gyárában látták, hétfőn pedig a franciaországi Le Castellet-ben tűnt föl, ahol hamarosan három napon át tesztel a Williams-BMW.

Sir Frank Willliams csapattulajdonos viszont még nem ismerte el, hogy Jacques Villeneuve is esélyes csapata egyik posztjára: "Ha az effajta híreket kommentálom, általában kavarodás lesz a vége, ezért nem mondok semmit".

Néhány órával később a Williams szóvivője, Liam Clogger azt nyilatkozta, "Villeneuve nem az istálló meghívására tartózkodik a pályán", majd szerdán elárulta, mikor nevezi meg a csapat a 2005-ös pilótáit.

"Valószínűleg augusztusban kiderül, kit vagy kiket szerződtetünk. Ralf Schumacher távozása ugyanis még mindig nem biztos. Mindenesetre rengeteg pilótával kezdtünk tárgyalásokat" - mondta az f1racing.net-nek Clogger.