Natália
-3 °C
7 °C

Mansell: Valami nem stimmel a Forma-1-ben

2004.05.17. 14:09
Az 1992-es Forma-1-es világbajnok, Nigel Mansell szerint a "sterilizált" pályák, a kötelező tankolások és Schumacher ferraris egyeduralma miatt unalmasak a versenyek.
A barcelonai futamon Michael Schumacher újabb Forma-1-es csúcsot állított be: a német a szezon első öt versenyét megnyerve megismételte Nigel Mansell 1992-es teljesítményét. Az ötvenéves angol exautóversenyző manapság már nem kötődik a profi autósporthoz, leginkább golfozással tölti idejét. Napjaink F-1-es eseményeivel kapcsolatban is csak ritkán nyilatkozik, ám a legutóbbi Sunday Times hosszú interjút közölt a tizenkét éve világbajnokságot nyert pilótával.

Mansell valójában a nyolcvanas évek végének és a kilencvenes évek elejének Forma-1-ét hasonlította össze napjaink sorozatával.

"Senna és Prost ellen versenyeztem"

"Amikor én világbajnokságot nyertem, sokkal kiélezettebb volt a küzdelem a Forma-1-ben. Senna, Prost, Berger, Alesi és a fiatal Michael Schumacher nagyon gyorsak voltak, ráadásul nem csak húsz, hanem huszonhat autó indult a futamokon - értékelt Mansell. - Ráadásul a kocsik jóval megbízhatatlanabbak voltak, mint manapság, a pilótáknak arra is kellett figyelniük, hogy ne hajtsák szét a gépeket. Ha én is negyvenhárom versenyt vezethettem volna végig műszaki hiba nélkül, mint Schumacher, akkor sokkal több vb-címem lenne".

Az angol úgy gondolja, a hatszoros világbajnok dolgát a kötelező tankolások és a Ferrarinál elfoglalt különleges helyzete is megkönnyíti.

Manapság nem kell előzni

"Mi autóversenyzők voltunk, képesek voltunk előzni is. Schumachernek Barcelonában nem kellett a pályán előznie, nyugodtan megtehette azt a boxkiállásokkor. Ez persze nem az ő hibája, de ebből látszik, hogy valami nem stimmel a Forma-1-ben. Schumacher persze nagyszerű pilóta, de jó lenne, ha a saját csapattársával is meg kellene küzdenie. A Ferrarinál különbözően kezelik a két pilótát, nálunk, a Williams-nél ez elképzelhetetlen lett volna" - dicsért és bírált is az F-1-es bajnoksága mellé Indycar-elsőséget is szerzett versenyző.

Az elektronikus eszközökkel nehezebb hibázni

Az utóbbi tíz esztendő szabályváltoztatásait viszont csak bírálta az 1995-ben visszavonult világbajnok: "A pálya-átalakítások miatt is kevesebb az előzés. Senna és Ratzenberger halála után rengeteg azsfaltcsíkot 'sterilizáltak', a legjobb kanyarokat építették át, azokat, amelyekben lehetett előzni. Szintén hozzájárul az unalomhoz a sok elektronikus segédeszköz is. Kipörgésgátlóval, rajtelektronikával felszerelt kocsikkal nehezebb hibázni, a számítógép segít, ha valamit elrontasz, a pilóták szerepe csökkent az utóbbi években. Megértem, hogy a biztonság növelése miatt engedélyezték a szoftvereket, viszont a sportérték is jelentősen csökkent".

Mansell a közeljövőben nem számít izgalmasabb versenyekre, mint mondta, "ha Schumacher nem hibázik, győzni fog Monacóban is".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.