Montoya: Schumacher fél

2004.05.18. 11:59
A kolumbiai Juan Pablo Montoya állítja, a világbajnok Michael Schumacher azért kötött a Ferrarival számára előnyösebb helyzetet garantáló szerződést, mert tart a csapattársától, Rubens Barrichellótól. A williams-es sosem menne bele hasonló megállapodásba - inkább .
A kolumbiai Juan Pablo Montoya állítja, a világbajnok Michael Schumacher azért kötött a Ferrarival számára előnyösebb helyzetet garantáló szerződést, mert tart a csapattársától, Rubens Barrichellótól. A williams-es sosem menne bele hasonló megállapodásba - inkább visszamenne gokartozni. A szokásoktól eltérően már csütörtökön megkezdődik a Monacói Nagydíij-hétvége, a pilóták legtöbbje a hét elejétől a helyszínen van, hiszen a hercegség lakosa. Sokan a csapatuk által rendezett PR-események sorozatát is megkezdték, és több - nem feltétlenül az újságíróktól származó - kérdésre is válaszoltak.

Ezek közül minden bizonnyal a legérdekesebb a Michael Schumacher ferraris szerződését firtató kérdés volt: a németnek és csapattársának, Rubens Barrichellónak olyan megállapodásuk van, hogy előbbi szinte minden téren előnyösebb helyzetben van az istállón belül. Ahogy a Ferrari elnöke, Luca Di Montezemolo fogalmazott néhány éve, "Schumacher az első számú, Barrichello az I/a".

A vetélytársak nem tartják sportszerűnek, de azért kellenének az előjogok

Egyetlen másik F-1-es csapatnál sincs hasonló sorrend a pilóták között, ám sok versenyző szeretne a Schumacheréhez fogható státuszba kerülni, igaz, nem tartják sporthoz méltónak az effajta egyezségeket..

"A Schumacher-féle szerződés nem sportszerű, de ha felajánlanák nekem, aláírnám, hiszen minden előnyt ki kell használni a sikerek érdekében" - mondta Nick Heidfeld, a Jordan alkalmazottja.

Egyet ért vele a renault-s Jarno Trulli is: "Nem fair olyan szerződést kötni, amelyik előnyöket biztosít a csapattársaddal szemben, de azt hiszem, ha felkínálnák, elfogadnám. A sportág szempontjából viszont elítélem".

"Semmi szükségem rá"

Természetesen más a véleménye Juan Pablo Montoyának, Schumacher egyik legádázabb ellenfelének: ő sosem menne bele a Ferrari-típusú 'előléptetésbe'. Sőt, a kolumbiai azt állítja, aki ilyen előjogokat kér, az "fél" a társától.

"Semmi szükségem rá. Ha képes vagy legyőzni a csapattársad, akkor semmi értelme az ilyen megállapodásnak. Szerintem aki ilyen kontraktusba belegyezik, az fél az ellenfelétől" - nyilatkozta határozottan a dél-amerikai.

A Williams-BMW versenyzője meg is fordította kérdést: mi lenne, ha arra kérnék, vállalja Barrichello szerepét? "Abba végképp nem mennék bele, hogy én legyek valamelyik csapat 'Barrichellója'. Inkább visszavonulnék és csak gokartokkal versenyeznék" - válaszolt félreérthetetlenül Montoya.

Nigel Mansell, aki egyetlen vb-címét 1992-ben Williams-szel nyerte, épp a hétvégén nyilatkozta, hogy "Schumacher istállón belüli előjogai miatt is unalmasak a Forma-1-es versenyek".