'Monaco olyan, mint a rulett'

2004.05.19. 18:25
A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo szerint lehetetlen megjósolni, hogy a monacói városi pályán Michael Schumacher megdönti-e Nigel Mansell sorozatban öt győzelemből álló rekordját és beállítja-e Senna hat monacói sikerből álló csúcsát.
Monacóban már csütörtökön aszfaltra gurulnak a Forma-1-es kocsik, hiszen tradicionálisan az első szabadedzéseket nem pénteken, hanem csütörtökön rendezik. A vasárnapi verseny esélyese természetesen az idény eddigi összes - öt - futamát megnyerő Michael Schumacher, aki két újabb rekordra hajt: sorozatban hatodik sikerével Nigel Mansell 1992-es csúcsát döntené meg, míg hatodik monacói győzelmével beállítaná Ayrton Senna teljesítményét.

A ferraris legutóbb - ötödször - 2001-ben nyert a hercegségben, így idén talán a szokottnál is motiváltabb.

"A legpatinásabb verseny"

"Tavaly nem tudtuk a maximumot nyújtani a monacói futamon, idén mindenképpen javítani akarunk. Minden versenyen nyerni szeretnénk, Monacóban pedig végképp a sikerre hajtunk. Kedvelem ezt a futamot, mert élvezetes a kanyargós pályán a városban vezetni. Ráadásul ez az év legpatinásabb versenye, ami méginkább motivál" - nyilatkozta szerdán a hatszoros világbajnok.

A németnek viszont talán ezúttal lesz a legnehezebb dolga, hiszen a rövid egyeneseken nem jön ki a gyári csapatok erőfölénye, ráadásul előzni is irtó nehéz.

Schumacher leginkább az idén háromszor is dobogón végzett BAR-os Jenson Buttontól tart: "Leginkább a BAR-Hondák lehetnek veszélyesek ránk, nagyon jó formában vannak. A Renault szintén, ezért ők is esélyesek".

Button idén már versenyezni is akar

Button készül is a meglepetésre, de realistán látja az erőviszonyokat.

"Nyilvánvaló, hogy a Ferrarik az esélyesek, de vissza akarok térni a dobogóra. Elszánt vagyok, különösen azért, mert tavaly nem indulhattam el itt" - mondta az angol, aki a legutóbbi monacói futam egyik edzésén nagy sebességgel a falnak csapódott, és bár nem sérült meg, orvosai tanácsára kihagyta a versenyt.

Trulli optimista

A renault-s Jarno Trulli az előző, barcelonai futamon remekelt, egy ideig vezett is, majd végül harmadik lett. Az olasz ezúttal is bizakodik.

"Az, hogy mennyire leszünk gyorsak Monacóban, csak az edzéseken derül ki, de elméletileg kedvez nekünk a keskeny, kanyargós pálya. Úgy érzem, jó versenyünk lesz" - szólt Trulli.

Bármi megtörténhet

Jóval kevésbé optimista viszont a Williams-BMW-s Ralf Schumacher: "Monacóban csodának kell történnie ahhoz, versenyképesek legyünk. A győzelemre csak akkor van esélyünk, ha a többiek alulteljesítenek".

A németnek viszont nem kell nagyon elkenődnie, legalább is, ha beigazolódik a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo véleménye.

"Monaco olyan mint a rulett, bármi megtörténhet a szalagkorlátok között. Fantasztikus pálya, lehetetlen jósolni, bárki győzhet rajta" - szólt a presidente.

Baumgartner: Közel zerülhetek a pontszerzéshez
Baumgartner Zsolt, a Minardi Cosworth versenyzője úgy véli, hogy a különleges körülmények miatt a Monacói Nagydíjon közel kerülhet a pontszerzőkhöz, vagyis a legjobb nyolchoz.
"A szezon egyik legfontosabb versenye vár ránk Monte-Carlóban nem számít annyit a motorerő és így kis szerencsével, közel kerülhetünk akár a pontszerző helyekhez is. Itt nem lehet hibázni, mert arra nincs hely egy utcai versenyen - mondta a magyar pilóta. - A többiektől is azt hallottam és magam is úgy vélem, hogy mivel erősségem a kiegyensúlyozott, megbízható versenyzés, kedvezhet nekem ez a pálya. Ráadásul az F-3000-es versenyemen annak idején ötödik voltam itt, s mindössze négy másodperccel maradtam el az első helyezettől, noha azok az autók nem igazán feküdtek a vezetési stílusomnak. Annak idején Eddie Jordan és szerződtetésemkor Paul Stoddard is azon a véleményen volt, hogy az F-1-es autókhoz sokkal gyorsabban alkalmazkodtam, mint ahogy az az F-3000-ben sikerült."