'A Ferrari megtéveszti a közvéleményt'

2004.06.30. 13:06
A Williams egyik főnöke, Patrick Head a Sunday Timesnak adott interjújában kijelentette, szerinte Rubens Barrichello annak ellenére sem győzhet Michael Schumacher előtt, hogy a Ferrari vezetői nyilvánosan kijelentették, megelőzheti a világbajnokot.
Az indianapolisi futam előtt egy nappal Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója engedélyezte Rubens Barrichellónak, hogy a futamon szabadon versenyezzen, és ha képes rá, támadja akár a csapat első számú pilótáját, Michael Schumachert is.

A brazil meg is szerezte az első rajtkockát, de a német a futam első újraindítását követően elment mellett. Barrichello viszont nem adta föl, és a nagydíj közepe felé újra támadási pozícióba került, sőt az egyik jobbkanyarban előzni is próbált, ám a világbajnok becsukta előtte a kaput, a két kocsi kis híján összeért.

Ezután a dél-amerikai többet nem is próbálkozott, sőt, néhány másodpercnyire lemaradt Schumacher mögött és tisztes távolságban másodikként futott be.

"Furcsálltam, amikor lemaradt a brazil"

Barrichello hirtelen lelassulása Patrick Head-nek, a Williams társtulajdonosának is feltűnt: "Szerintem Indianapolisban Barrichello gyorsabb volt mint Schumacher, végig a nyomában autózott, és nagyon furcsálltam, amikor hirtelen lemaradt tőle".

Az angol szakember azzal vádolta meg a Ferrarit, hogy annak főnökei félrevezetik a közvéleményt, amikor azt mondják, szabad verseny van a két pilótájuk között.

"A Ferrarinál azt mondják, Barrichello szabadon támadhatja Schumachert, de ez csak a közvélemény nyilvánvaló megtévesztése" - nyilatkozta az angol szakember a Sunday Timesnak.

Head emlékeztetett arra is, hogy amikor az ő csapata vagy a McLaren dominálta a futamokat, a közönség sosem unatkozott: "Régebben a Williams és a McLaren is volt hasonló fölényben, de a futamok mégis izgalmasak maradtak, mert a pilótáik egyetlen milliméternyi helyet sem hagytak a másiknak, egymással is versenyeztek".

"A Ferrarit nem érdekli a Forma-1 sikere"

A Mclaren a nyolcvanas évek végén a Senna-Prost párossal uralta a Forma-1-et, de az 1988-as szezon annak ellenére minden idők egyik legkiélezettebb idénye volt, hogy a csapat tizenhatból tizenöt nagydíjat megnyert.

A Williams 1996-ban volt egyeduralkodó, de abban az idényben is csak az utolsó futamon dőlt el a vb-cím Damon Hill és a csapattárs Jacques Villeneuve között.

Head hangsúlyozta, az angol csapatok mindig szem előtt tartották a Forma-1 érdekeit is, fontosnak tartották, hogy a futamok eredményét ne lehessen előre megmondani. Szerinte a Ferrari viszont csak magával törődik: "Nem tudom tisztelni azt a csapatot, amely nagy előnyt szerez, de utána csak a saját sikereivel törődik, és a Forma-1 érdekeit figyelmen kívül hagyja".