Háromszázezren figyelték Baumgartneréket Londonban

2004.07.07. 10:25
Kedden London belvárosában óriási sikerrel tartották meg a Forma-1-es parádét. A Regent Street környékén kijelölt útvonal mellett becslések szerint háromszáz-háromszázötven ezer néző figyelte Mansellt, Montoyát, Coulthardot és a többi sztárt, köztük Baumgartner Zsoltot. A sikert látva az angol főváros 2007-ben már versenyt akar rendezni.
Kedd este Londonban óriási sikerrel rendezték meg a városi Forma-1-es parádét, amelyen nyolc istálló autója vett részt. A csapatok kamionjaiból álló konvoj rendőri felvezetéssel érkezett a brit főváros központjába, ahol a Regent Street környékén, többek között a Piccadilly Circus-t is érintve jelölték ki az útvonalat.

A rendezvényre a vártnál sokkal több, becslések szerint háromszázezer néző volt kíváncsi, így a hatórai kezdést el kellett halasztani, és az útvonal hosszát is csökkenteni kellett.

Az F-1-es vb résztvevői közül csak a Sauber és Renault nem küldött autót, ott volt viszont több mai, és hajdani sztár is. A Jordan kocsiját Nigel Mansell, a Williams-et Juan Pablo Montoya, a McLarent David Coulthard, a Ferrarit Luca Badoer, a Toyotát Cristiano da Matta, a Jaguart Martin Brundle, a BAR-t Jenson Button vezette, míg Baumgartner Zsolt a Minardi kétüléses kocsijával száguldhatott.

Lehet, hogy háromszázötven ezren voltak

Tekintse meg képeinket!
"Ennyi emberre nem számítottunk, ezért egy órát csúszott a kezdés, és le kellett rövidítenünk a pályát is, mert nem tudtuk volna időben befejezni a programot" - nyilatkozta az esemény egyik szóvivője, aki viszont pontos nézőszámot nem tudott mondani.

Az angol F-1-es honlapok közül az autosport.com kétszázötvenezer, az f1live.com háromszázötvenezerre becsülte az összegyűlt tömeget.

A sikeren felbuzdulva a csapatvezetők és London város irányítói még helyben eldöntötték, hogy jövőre megismétlik az eseményt, sőt Ken Livingstone polgármester bejelentette, hogy legkésőbb 2008-ban hivatalos utcai nagydíjat is rendezne a város.

Londonban minden megvan a sikerhez

"Megpróbáljuk 2007-re összehozni a versenyt, de legkésőbb a mandátumom lejártának évében, 2008-ban szeretnék Forma-1-es versenyt látni Londonban. Mindenféle forrásunk megvan, hogy sikeres futamot rendezzünk a belvárosban" - mondta a parádé végén Livingstone.

A hivatalos F-1-es naptárban évek óta csak egy belvárosi, a Monacói Nagydíj van, de a nyolcvanas években az Egyesült Államokban több helyen, Detroit és Las Vegas utcáin is rendeztek versenyt, míg Ausztráliában 1994-ig Adelaide központjában futhattak a pilóták.

A keddi bemutatón nem szedtek belépőt, az egyetlen cél a hétvégi, silverstone-i Brit Nagydíj népszerűsítése volt.