Tizenöt évesen tesztelt F-1-es kocsit a svájci tehetség

2004.07.21. 10:22
Minden bizonnyal a történelem legfiatalabb Forma-1-es tesztpilótája lett a svájci Sebastian Buemi, aki egy dél-franciaországi pályán kipróbálhatott egy 1999-ben épített Arrows F-1-es kocsit.
Az Index nemrég számolt be a 41 évesen Silverstone-ban Forma-1-es autót tesztelő Chanoch Nissanyról. A tíz éve Magyarországon élő, negyvenegy esztendős izraeli üzletemberrel szemben egy svájci fiatal a másik végletet jelenti: a 15 esztendős Sebastian Buemi valószínűleg az F-1 történetének legfiatalabb tesztpilótája lett, miután kipróbált egy 1999-es építésű Arrowst.

Hazájában mindent megnyert

Sebastian Buemi
A német Formula-BMW sorozatban folyamatosan versenyző tinédzser egy dél-franciaországi versenypályán kapott lehetőséget néhány kör megtételére.

A svájci pilóta, aki 1988. október 31-én született, ötévesen már gokart futamon állt rajthoz, majd 1997-től kezdve minden korosztályos svájci bajnokságot megnyert. Két éve, Kart Európa-bajnok, tavaly pedig az olasz sorozat győztese lett. Alig egy évvel ezelőtt, 2003 szeptemberében sikerült bekerülnie a BMW németországi pályaautós bajnokságába, az ADAC-kupába, amelyben idén indul. (Svájcban tilos az autóversenyzés.)

Coulthard is a legfiatalabbak között

Arról, hogy ki volt a legfiatalabb sofőr, aki Forma-1-es autót vezetett, nincsenek pontos feljegyzések. A közelmúltban, tavaly decemberben, egyaránt tizennyolc évesen két korábbi F-1-es legenda fia - Nelsinho Piquet és Nico Rosberg - hivatalos teszten vett részt a Williams-BMW-nél, míg 1989-ben David Coulthard szintén két évvel huszadik születésnapja előtt próbálhatta ki a McLaren-Honda akkori, MP4/5-ös kódjelű gépét, amellyel Alain Prost és Ayrton Senna nyerte a futamokat.