A Ferrari a Hungaroringen lett világbajnok

2004.08.15. 13:55
A 19. Magyar Nagydíj kezdete előtt alig fél órával a Hungaroringen tartózkodó Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette, megállapodott Bernie Ecclestone-nal a Forma-1-es szerződés 2011-ig való meghosszabbításáról. Két órával később Michael Schumacher megnyerte a versenyt, és mivel Barrichello lett a második, a Ferrari megszerezte története tizennegyedik konstruktőr-vb címét.
A 19. Magyar Nagydíj kezdete előtt alig fél órával a Hungaroringen nézőként tartózkodó Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette, megállapodott Bernie Ecclestone-nal a Forma-1-es szerződés 2011-ig való meghosszabbításáról: "Örömmel mondhatom, hogy tárgyaltam a Forma-1 főnökével, és megegyeztünk, hogy a világbajnokság egészen 2011-ig ellátogat Magyarországra.

"Mindenki jól jár a szerződéssel"

A politikus elmondta, nem volt nehéz megállapodni a 73 éves üzletemberrel, mert "ő és a magyar állam is nagyon jól jár anyagilag is a futam megrendezésével".

Palik László, a Hungaroring Rt. elnök-vezérigazgatója a hír hallatán elmondta, legszívesebben ugrálna örömében, és úgy érzi, a hosszabbítás Budapestnek és remek körülményeknek, illetve lebonyolításnak köszönhető.

Schumacher simán nyert

A nem várt bejelentés után a futam a várt eredménnyel ért véget, Michael Schumacher rajt-cél győzelmet aratva megszerezte karrierje nyolcvankettedik nagydíjgyőzelmét. A hatszoros világbajnok a hetedik címét viszont matematikailag még nem tudta bebiztosítani, mert a második Rubens Barrichello lett. A kettős győzelemmel viszont a Ferrari megszerezte története 14. konstruktőr-világbajnokságát.

A két hét múlva következő Belga GP-n szinte biztosan meg lesz majd Schumacher újabb egyéni vb-győzelme is, hiszen már a mogyoródi futam után is csak úgy előzhetné őt meg Barrichello, ha megnyeri a hátra lévő öt versenyt, és csapattársa egyszer sem szerez pontot.

Baumgartner célba ért

Schumacher viszont egy újabb rekordnak örülhetett a 'Ringen, hiszen egy szezonban eddig még senki nem nyert meg tizenkét versenyt.

A Ferrarikkal senki nem tudta felvenni a versenyt, a harmadik Alonso negyvenöt másodperces hátránnyal futott be. Baumgartner Zsolt végigment a futamon, de a tizenötödik, utolsó helyen végzett.

Nyilatkozatok

Michael Schumacher: "Nagyon jó verseny volt, bár az elején nagyon kellett nyomnom a gázt, hogy elegendő előnyt szerezzek. Boldog vagyok, hogy újra világbajnok a Ferrari, mindenki remekül dolgozik, és ennek meg is van az eredménye. Úgy érzem, versenyről versenyre javulunk, nagyon szeretek ebben a csapatban dolgozni."

Rubens Barrichello: "Megpróbáltam felvenni a versenyt Michaellel, de nem sikerült. A végén még akartam indítani egy hajrát, de a harmadik garnitúra gumi nem volt elég jó, így nem is érhettem őt utol."

Fernando Alonso: "Jó verseny volt, a rajtom fantasztikusra sikerült, utána remek kis csatát vívtam Satóval, amit meg is nyertem. Utána se előttem, se mögöttem nem volt senki, csendes körözéssé vált a verseny. A dobogós helynek örülök."

Baumgartner Zsolt: "A verseny elején műszaki problémáim voltak, még a rajt előtt újra kellett indítanunk az autót, és végül csak a boxból rajtolhattam. Sajnálom, hogy nem tudtam jobb eredményt elérni, viszont a célbaérésnek örülök. Köszönöm a magyar közönségnek a biztatást."

A Magyar Nagydíj végeredménye

1 M. Schumacher Ferrari 1:35:26.131
2 R. Barrichello Ferrari + 4.000
3 F. Alonso Renault + 44.000
4 JP. Montoya Williams + 1:02.613
5 J. Button BAR + 1:07.439
6 T. Sato BAR + 1 kör hátrány
7 A. Pizzonia Williams + 1 kör hátrány
8 G. Fisichella Sauber + 1 kör hátrány
9 D. Coulthard McLaren + 1 kör hátrány
10 M. Webber Jaguar + 1 kör hátrány
11 O. Panis Toyota + 1 kör hátrány
12 N. Heidfeld Jordan + 2 kör hátrány
13 C. Klien Jaguar + 2 kör hátrány
14 G. Bruni Minardi + 4 kör hátrány
15 Z. Baumgartner Minardi + 5 kör hátrány
Kiestek
16 G. Pantano Jordan
17 J. Trulli Renault
18 R. Zonta Toyota
19 F. Massa Sauber
20 K. Räikkönen McLaren

A vb állása

1 M. Schumacher Ferrari 120 pont
2 R. Barrichello Ferrari 82
3 J. Button BAR 65
4 J. Trulli Renault 46
5 F. Alonso Renault 45
6 JP. Montoya Williams 38
7 D. Coulthard McLaren 19
8 K. Räikkönen McLaren 18
9 T. Sato BAR 18
10 G. Fisichella Sauber 14
19 Z. Baumgartner Minardi 1

A konstruktőr-vb állása

1 Ferrari 202 (már világbajnok)
2 Renault 91
3 BAR 83
4 Williams 54
5 McLaren 37
6 Sauber 19
7 Toyota 8
8 Jaguar 7
9 Jordan 5
10 Minardi 1

A 19. magyar F-1-es futam percről percre

14.00: Barrichello autója csak késve tudott elindulni a felvezető körre, csakúgy mint Brunié. A többiek gond nélkül indultak el.

Rajt: Schumacher tökéletesen jött el, mögötte Barrichellót, majdnem megelőzte a fantasztikusan induló Alonso, de végül kénytelen volt besorolni harmadiknak. Zonta az első kanyarban megpördült, mert meglökték hátulról. Baumgartnernek a boxból kellett rajtolnia műszaki hiba miatt.

1. kör: A német máris egy másodperccel vezet, majd Barrichello, Alonso, Montoya és Button következik. Baumgartner a huszadik

4: Schumacher folyamatosan gyorsult, de a kegutóbbi körben fél másodperccel lassabbat futott, mint előtte. Trulli, Raikkönen, Sato vannak a 6-8 helyen. 5: Pantano Massával harcol a 16. helyért. Schumacher már három másodperccel vezet.

7: Massa megelőzte Pantanót, az élmezőnyben nincs változás.

8: a Ferrari boxban máris dolgoznak, az egyik szerelő a mérnökökkel beszélt.

10: Alonso kezdte meg a kerékcseréket, majd jött Fisichella is.

11: Barrichello is tankolt, majd jött Montoya, Trulli és Button is. Klien lesodródott az aszfaltról a Mansell-kanyarban, de hamar visszajött az aszfaltra.

12: Schumacher is tankolt, és jókora előnyt szerzett Barrichellóval szemben. Sato és Raikkönen is tankolt. A finn kocsija nagyon lassan jött vissza a pályára.

13: Raikkönen visszatért a boxba, a kocsiját emelőre tették és a garázsba tolták. A pilóta viszont még nem szállt ki a kocsiból. Pizzonia tankolt.

14: Raikkönen kiszállt a kocsiból. A sorrend az élen változatlan - Schumacher, Barrichello, Alonso -, majd Pizzonia, Webber, Montoya, Button és Trulli következik.

18: a Ferrari szerelői az egyik töltőberendezést javították, melynek csövéből egy kevés üzemanyag is a földre folyt.

19: a Ferrarinál még mindig a problémás berendezésen túlóráznak, míg a sauberesek Massa vezetőszárnyát cserélték ki.

21: a Ferrarinál próbatankolást végeznek a szerelők.

23: Massa a boxba állt és feladta a futamot. A Ferrarinál még mindig a töltőberendezésen dolgoznak.

24: Baumgartner az utolsó előtti helyen, csapattársa előtt halad, és tizennyolcadik.

25: Webber megpördült, de visszajött.

26: Schumacher, Barrichello, Alonso, Montoya, Button, Trulli, Sato és Pizzonia az első nyolc.

28: Baumgartner visszaesett a 18., utolsó helyre. Sato tankolt másodszor is.

29: Alonso tankolt, Schumacher körrekordot döntött - 1:19.071 az új csúcs.

31: Barrichello másodszor is üzemanyagot vett fel és kereket is scerélt.

33: Coulthard járt a boxban, Zonta Toyotája lelassult és feladta a versenyt a brazil.

34: Pizzonia kocsiját másodszor töltötték föl. Sorrend: Schumacher, Barrichello, Alonso, Montoya, Button, Sato, Pizzonia és Trulli a sorrend.

35: Baumgartner tankolt, és kissé lassan indult újra, de visszaállt a versenybe.

40: Schumacher vezet, a sorrend változatlan.

41: Trulli ismét tankolt.

42: Trulli a célegyenesbe fordulva lelassult, és a pitfal mellett leparkolt. Mintha eltört volna valami az autóján.

48: Trulli elmondta, motorhiba miatt esett ki. Baumgartner így feljött a tizenhatodik helyre.

50: Barrichello tankolt harmadszor is. A két Ferrari vezet, már a harmadik Alonso is körhátrányba kerülhet.

51: Schumacher is tankolt, és a boxban lekörözte Pizzoniát. Pantano a fűre hajtott és megállt, műszaki hiba.

52: Montoya is letudott egy újabb kerékcserét.

54: Baumgartner Zsolt is a boxban járt, de gond nélkül tankolt. Pizzonia lecsúszott a bukózónára, de vissza tudott jönni.

56: Schumacher, Barrichello, Alonso, Montoya, Button, Sato, Pizzonia és Fisichella a sorrend.

64: hat körrel a vége előtt senki nem fenyegeti Schumachert. A Ferrari világbajnok lesz, ha kettős győzelmet aratnak a pilótái.

70: Schumacher nyert, Barrichello második, a Ferrari tizennegyedszer világbajnok. Alonso a harmadik, Montoya a negyedik lett.