Arab kézbe kerül a Jordan-istálló

2004.09.02. 15:03
Az angol Telegraph című lap úgy értesült, Eddie Jordan heteken belül eladja Forma-1-es istállóját az egyesült arab emirátusokbeli Dubai uralkodócsaládjának, az Al-Maktoum famíliának. Az olajállam sejkje az újság szerint kilencvenmillió dollárt (75 millió euró) fizet a csapatért, melynek főnöke továbbra is Eddie Jordan lesz, neve viszont változni fog. Az érintettek egyelőre nem erősítették meg az adásvételt, ám az F-1-es alakulat szóvivője elárulta, a "sajtó értesülései helyesek, a háttérben tárgyalások folynak az eladásról".
"Eddie Jordan Forma-1-es csapata hamarosan dubai tulajdonba kerül, miután az ír csapatfőnök megegyezett az ottani királyi családdal teamjének eladásáról" - írja csütörtöki számában a Telegraph című angol lap.

Két évig még biztosan Eddie Jordan vezeti a teamet

Az újság úgy értesült, Jordan kilencven millió dollárért, azaz 75 millió euróért engedi át a Jordan Racing részvényeinek nyolcvanöt százalékát az egyesült arab emírslgekbeli Al-Maktoum családnak. A sejk tizenöt százalékot meghagy az eddigi többségi tulajdonosnak, aki legalább két éven át még a csapatfőnöki feladatokat is elláthatja. A Jordan nevet viszont nem tartja meg az uralkodó, bár azt még nem tudni, hogyan kereszteli át az istállót.

A Telegraph szerint a felek már mindenben megegyeztek, a szerződések aláírása csak formalitás, és egy-két héten belül az is megtörténik.

Valószínűleg már két hónapja tárgyalnak a felek

Sem Eddie Jordan, sem az Al-Maktoum família nem erősítette meg eddig a lap értesüléseit, de az istálló sajtóreferense elárulta, "a háttérben úgy zajlanak az események, amint arról a sajtó beszámol", valamint elmondta, hogy "az istálló célja, partnereket és támogatókat találni a Forma-1-es részvétel folytatásához".

Eddie Jordan alakulata bizonytalan anyagi helyzete miatt már évek óta csak tengődik a Forma-1-ben, korábban már számtalanszor hozták hírbe különféle befektetőkkel. A dubai uralkodó, Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum sejk még júliusban nyilatkozta, hogy cége, a Grand Prix Investments nevű vállalkozás tárgyalásokat kezdett az egyik Forma-1-es istállóval. Öt éve még vb-harmadik volt a Jordan

A Jordan éves költségvetése hetvenöt millió dollár, azaz hatvan millió euró korül mozog, amely a Minardi ötvenmilliója után a második legkevesebb.

A Jordan 1991-es fennállása óta négy futamgyőzelmet szerzett. Első sikerét 1998-ban, a Belga GP-n aratta, a legeredményesebb 1999-ben volt, amikor a konstruktőrök versenyében a harmadik helyen zárta a vb-t. Akkor Heinz-Harald Frentzen megnyerte a Francia és az Olasz Nagydíjat is. Legutóbb 2003-ban, Brazíliában nyert a gárda Giancarlo Fisichellával a volánnál, ám az elsőségért járó serleget - a rendezők hibája miatt - csak a két héttel későbbi, San Marinó-i GP-n vehette át.