Két riválisa lehet Baumgartnernek a Minardi-ülésért

2004.09.06. 15:05
Az idény végén lejár a két Minardi-pilóta, Baumgartner Zsolt és Gianmaria Bruni szerződése az olasz-ausztrál csapatnál, és valószínű, hogy csak az egyikükét hosszabbítja meg Paul Stoddart, az istálló tulajdonosa. Bruninál Baumgartner mindenképpen esélyesebb a folytatásra, ám rajta kívül még négyen szívesen versenyeznének a Forma-1 legkisebb csapatánál. A magyarnak nem csak saját teljesítménye, de F-1-es kapcsolatai is számítanak majd a tárgyalásoknál, mert egy francia és egy portugál versenyző kifejezetten esélyes a Minardi-szerződésre.
Az idei Forma-1-es szezonból még négy verseny hátra van, ennek ellenére már hónapok óta, valójában a szezon elejétől fogva zajlanak az átigazolási tárgyalások a pilóták, a menedzserek és a csapatvezetők között.

Baumgartner és Bruni szerződése is lejár

Szinte az összes hely el is kelt már a következő szezonra, ám a Minardinál még van szabad ülés, kettő is. Pontosabban csak akkor, ha a vezetők nem tartanak igényt az idei pilótapárosra, Gianmaria Brunira és Baumgartner Zsoltra, akiknek szerződése egyaránt lejár ezév végén.

Természetesen mindketten maradni szeretnének a kiscsapatnál, ami viszont Bruninak nem lesz könnyű feladat. Az olasszal a szezon közben többször is elégedetlenek voltak a szponzorok, és egyszer Paul Stoddart csapatfőnök is kritizálta a teljesítményét.

"Van okom reménykedni"

Persze azóta Bruni összeszedte magát, megbízhatóbban vezet, és az utolsó négy futamon megválthatja belépőjét a következő idényre is. Vele ellentétben Baumgartnerrel mindig is elégedettek voltak az istállónál, ő egyszer még pontot szerzett, így nem is csoda, hogy reménykedik a folytatásban.

"Célom, hogy jövőre is a Forma-1-ben versenyezhessek, viszont még nem foglalkozom a következő szezonnal. A tárgyalásokat majd a menedzseremre hagyom, de azt hiszem, van okom reménykedni, és folytathatom a Minardival" - nyilatkozta a jelen lévő újságíróknak a múlt heti monzai tesztelésen a 23 éves pilóta.

Az egyik pilótának szinte biztosan mennie kell

Az utóbbi években egyszer sem fordult elő viszont, hogy a Minardi két szezonon át ugyan azzal a két versenyzővel induljon, így biztosan nem alaptalanul merült föl még augusztusban a Renault-tesztpilóta, Franck Montagny neve.

A huszonhét esztendős franciát, akit az egyik leggyorsabb fiatal pilótának tartanak, állítólag a Renault mindenképp szeretné a rajtrácson látni, hogy tapasztalatot szerezzen. Ráadásul a bérét is állnák, sőt, támogatnák a Minardit is, cserébe az indulási lehetőségért.

Orosz és portugál pilótával teszteltek

Stoddart viszont eddig nem vette fel a kapcsolatot Montagnyval, viszont két másik pilótát kipróbált a múlt héten. A Róma melletti Vallelunga-pályán a portugál Tiago Monteiro és az orosz Szergej Zlobin is egy-egy napig körözhetett a fekete autóval.

Előbbi már 28 éves, és az amerikai CART-sorozatban versenyez, míg utóbbi csak azért ülhetett a Minardi volánja mögé, mert szponzora, az orosz SMP Commercial Bank ismét támogatja az istállót.

A tesztet vezető csapatnévadó Giancarlo Minardi viszont mindkettejükkel nagyon eleégedett volt a gyakorlás után: "Jobban teljesítettek, mint vártuk, ezért novemberben újra ki akarjuk őket próbálni. Szerintem Monteiro már tökéletesen felkészült a Forma-1-es karrierre".

Montagny vagy Monteiro lehet befutó

Rajtuk kívül talán még az idei hivatalos tesztpilóta, Bas Leinders léphet eggyel feljebb. A fiatal holland az idény elején még lassabb volt, mint Bruni vagy Baumgartner, ám versenyről versenyre feljődött, és már többször elófordult, hogy a pénteki szabadedzéseken az egyik, de volt hogy mindkét pilótát megelőzte.

Jelöltek tehát vannak a következő szezonra, közülük komolyan valószínűleg csak Montagny vagy Monteiro pályázhat F-1-es ülésre. Zlobin legkomolyabb eredménye az orosz Lada-bajnokság megnyerése volt, amely még kissé távol áll a Forma-1-től, Leinders szponzora pedig szezon közben szakított a Minardival.

Frank Tamás kapcsolatai dönthetnek

A francia és a portugál helyzete reménykeltő, mert tehetségük mellett pénzük - szponzoruk - is van, vagyis már csak a személyes kapcsolat hiányzik, az a személy, aki meg tudja "győzni" Stoddartot, hogy az ő védence az ideális választás. A legjobb kontakttal viszont Baumgartner Zsolt rendelkezik, hiszen ügyeinek intézője, Frank Tamás még az F-1 urával, Bernie Ecclestone-nal is napi kapcsolatban áll.