Baumgartner balesetei több százmilliós kárt okoztak a Minardinak

2004.09.13. 15:38
Az utóbbi futamon kétszer is vétlen részvevője volt egy-egy ütközésnek Baumgartner Zsolt: Belgiumban Jenson Button BAR-Hondája, míg az olasz futam szombati szabadedzésén Giorgio Pantano Jordan-Fordja ütötte ki a pályáról a Minardit. A második balesetben ráadásul totálkárosra tört a kasztni, így nagyjából három és fél millió eurós veszteséget szenvedett az istálló.
Az utóbbi két hétben Baumgartner Zsolt kétszer is súlyos Forma-1-es baleset részese volt, ráadásul mindkétszer véletlenül keveredett karambolba. A Belga Nagydíjon Jenson Button ütötte őt ki, amikor az angol BAR-Hondájának egyik gumija kidurrant, és a kocsija a Minardinak csapódott.

Kétszer is peches volt a magyar pilóta

Szombaton, az olasz futam szabadedzésén a magyar versenyző az első sikánba akart bekanyarodni, amikor oldalról telibe találta autójának elejét Giorgio Pantano Jordan-Hondája. Az olasz száz méterrel korábban, nagyjából háromszáz kilométeres tempónál keresztbe fordult a célegyenesben, és gépe irányíthatatlanul csúszott végig az aszfalton, és kötött ki végül a Minardiban.

Belgiumban Button meg is köszönte Baumgartnernek - bár abszolút véletlen volt az eset -, hogy felfogta kocsiját, mielőtt az a szalagkorlátnak ütközött volna.

A peches pilóta mindkét becsapódást megúszta, de a csapatnak óriási anyagi kárt okozott a két baleset, ugyanis a monzai kocsi totálkáros lett.

"A monzai kasztnit ki lehet dobni"

"A szombati ütközés nem volt olyan látványos, mint a spái, de anyagilag sokkal jobban megviselte a csapatot. A Belgiumban megrongálódott autót ugyanis újjá lehetett építeni, ezúttal viszont úgy sérült meg a kasztni, hogy maximum szemétnek jó. Javíthatatlan, ki lehet dobni" - kesergett Monzában Paul Stoddart, a Minardi tulajdonosa.

A futamon ráadásul még Gianmaria Bruni gépe is megégett, amikor nagyjából egy liternyi üzemanyag kiloccsant a forró kasztnira, és belobbant. Szakértők szerint így a Minardi két hét alatt hozzávetőleg ötmillió dolláros, mintegy három és fél millió eurós (kilencszázmillió forintos) kárt szenvedett, amely a mindig pénszűkében lévő istállónak óriási veszteség.