Silverstone elbúcsúzhat a Forma-1-től

2004.09.30. 18:45
Az angol Forma-1-es silvertone-i pályát folyamatosan támadta a sorozat első embere, Bernie Ecclestone. Silverstone-ban rendezték az első F1-es futamot. London készen áll a beugrásra.
Nem hivatalos értesülések szerint anyagi viták miatt kimarad a silverstone-i Brit Nagydíj a Forma-1-es világbajnokság jövő évi naptárából.

A BBC csütörtökön úgy értesült, hogy jóllehet a 2005-ös vb hivatalos helyszínlistája csak október 13-ra áll össze, az előzetes programban Silverstone nem szerepel, pedig ezen a pályán tartják a legrégebben a Forma-1-es versenyeket.

Bernie Ecclestone, az F-1-es versenysorozat jogtulajdonosa hírek szerint 8,9 millió fontot (3,3 milliárd forintot) kért a pályát üzemeltető British Racing Drivers´ Clubtól a jövő évi futam rendezési jogáért, a szervezet azonban közölte, hogy legfeljebb hatmillió fontot tudna fizetni, különben vesztesége keletkezne a verseny megrendezésével.

A BBC hírmagyarázata szerint egyébként az anyagi vita csak az egyik eleme az ügynek, hiszen Ecclestone már régóta szinte folyamatosan ócsárolja a silverstone-i pályát. A viszály különösen az idén éleződött ki, miután az eső áztatta helyszínt a Forma-1 főnöke még helikopterrel is alig tudta megközelíteni, több ezer autós pedig egyszerűen beleragadt a parkoló sártengerébe.

London ugyanakkor már korábban bejelentette igényét egy olyan városi F-1 futamra, amilyent Monacóban is rendeznek. A nyáron már volt is egy bemutató próbaverseny, amely a belváros legelegánsabb bevásárlóutcáin, a Regent Streeten, a Piccadillyn és az Oxford Circuson haladt végig; a látványos rendezvényen részt vett Baumgartner Zsolt is.