Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Jövőre egy versenyen nyolcszor is lekörözhetik Baumgartneréket

2004.10.09. 16:03
A Minardi csapat kényszerhelyzetbe került, miután a rivális istállók közül kettő nem támogatta Paul Stoddart tulajdonos kérését: az olasz-ausztrál gárda nem indulhat 2005-ben az idei gépével. Jövőre a Forma-1-ben szabályváltoztatásokat vezetnek be, de a Minardinak nincs pénze a megfelelő autó megépítésére, mivel motort is kell szereznie az elveszített Ford erőművek helyett.
A Ford kiszállása miatt jókora lemaradás fenyegeti a Forma-1-ben szereplő Jordan és Minardi istállókat, amelyek vezetőik szerint nevetségessé válhatnak a következő idényben.

A Ford, amely a Jaguar révén van jelen a Forma-1-ben, és birtokolja a Minardinak és a Jordannek is beszállító Cosworth motorgyárat, szeptemberben közölte, hogy anyagi meggondolásokból jövőre elhagyja az autósport csúcskategóriáját.

"Nem akarok vádaskodni"

A Minardi már kérvényezte a többi istállót, hogy 2005-ben is az idei konstrukciójával indulhasson, ám Paul Stoddart csapatfőnök Szuzukában az angol újságíróknak elmondta, csak hat rivális gárda támogatja az ötletét, így meghíúsult a terve.

"Ketten ellenzik a kérésem, de nem mondom el mely istállók azok. Nagyon szeretném kiejteni a nevüket, de inkább nem vádaskodok" - nyilatkozta szombaton a menedzser.

Stoddart pedig úgy érzi, semmiképp nem lennének veszélyesek még a középmezőnyre sem: "Az FIA a szabálymódosításokkal azt szeretné elérni, hogy a kocsik mintegy három másodperccel lelassuljanak. Mi viszont már most ennyivel le vagyunk maradva".

Nincs pénz motorra és kocsira is

Mivel a Ford biztosan nem szállít senkinek motorokat a továbbiakban, a Minardinak valószínűleg saját erőforrást kell építenie. Erre legutóbb a 2001-es szezonban volt példa, ám ezúttal a gárdának nincs annyi pénze, hogy erőműveket gyártson, melyhez még új kocsira is szükség lenne. Baumgartneréknek így viszont a 2001-es konstrukcióhoz kell visszanyúlniuk, amellyel Stoddart szerint pilótáit "akár nyolcszor is lekörözhetik egy-egy versenyen".

"Röhögni fognak rajtunk"

Eddie Jordan, a másik veszélyeztetett istálló tulajdonosa is pesszimistán nyilatkozott a kilátásokról: "Hihetetlen, amit a Ford megenged magának. Több éves együttműködés után hét perc alatt közölték velünk, hogy kiszállnak, úgyhogy 2005-ben valószínűleg mindenki rajtunk fog röhögni".

Szóba került, hogy esetleg a Toyota beugrik a távozó angolok helyére, de Tomita Cutomu csapatvezető Szuzukában cáfolta a segítségnyújtást.

"A hátralévő két hónap alatt nem tudunk elkészülni az új modellel, úgyhogy sajnos túl késő. A riválisok már mind tesztelik a jövő évi fejlesztéseket."

Bár az FIA még nem tárgyalt róla, túl alacsony teljesítményű autók elindulását szinte biztosan nem fogja engedélyezni, így továbbra is veszélyben van a két kiscsapat jövője. Bernie Ecclestone, a Forma-1 irányítója a nagycsapatok harmadik autójával pótolná a kiesőket, és 2006-ban egy új istálló, a Midland is csatlakozik a sorozathoz.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!