Jövőre júliusban lesz a Magyar Nagydíj

2004.10.13. 15:45
Szerda délután a Párizsban ülésező Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) nyilvánosságra hozta a Forma-1 2005-ös, ideiglenes versenynaptárát. A kalendáriumban, amelyet még december 10-én jóva kell hagyniuk az FIA és a csapatok vezetőinek, összesen tizenkilenc futam található, bár egyelőre kétséges a francia, a San Marinó-i és a brit futam helye is. Biztosan lesz Török Nagydíj és nem kétséges a magyar verseny megtartása sem, amely viszont augusztus közepéről július végére került.
Szerdán délután a párizsi konferenciája közben a Nemzetközi Autós Szövetség nyilvánosságra hozta a 2005-ös ideiglenes Forma-1-es versenynaptárat.

Isztambul is fogadhatja a Forma-1-et

A kalendáriumban először szerepel tizenkilenc futam, miután augusztus 21-i időponttal bekerült az Isztambul közelében rendezendő Török Nagydíj is. Idén épp ekkor került sor a magyar versenyre, így Mogyoródra jövőre három héttel korábban, július 31-én érkezik a mezőny.

A szezonnyitóra március 6-án kerül sor, míg az utolsó verseny Kínában lesz, ám még nem tudni pontosan, mikor. Szintén nincs még időpontja az Amerikai és a nürburgringi Európa GP-nak sem. Az Olasz és a Belga Nagydíj helyet cserél.

San Marino és Magny Cours helye bizonytalan

Három verseny még csillaggal, ideiglenesen szerepel a naptárban: a Francia (Magny Cours) és a San Marinó-i Nagydíj (Imola) egymáshoz közeli időpontja - április 17. és 24. - arra utal, hogy szükség esetén gond nélkül el lehessen távolítani.

A brit futam jövője szintén kérdéses, ám saját, július eleji dátumát kapta, így minden bizonnyal a kalendáriumban maradhat.

A lista még nem végleges

A Forma-1-et irányító Bernie Ecclestone és a csapatok közötti konkord-szerződés értelmében egy évben csak tizenhét futamot lehetne rendezni, de már idén is tizennyolc volt, így valószínűleg annak sem lesz akadálya, hogy 2005-ben már megrendezzék mind a tizenkilencet.

Az FIA által kiadott lista viszont még nem végleges, a hivatalos naptár december 10-én, a szervezet következő tanácskozásán születhet meg.

A Hungaroring Rt. elnöke, Palik László az Indexnek elmondta: "egyszerű az időpontváltozás oka, ugyanis 2005 augusztus elsejétől fogva európai sporteseményeken tilos a dohányreklám, vagyis Mogyoródon elméletileg még hirdethetnek a dohánygyárak. Elméletileg, hiszen Magyarországon már tilos a dohányreklám, de a futam tavaly is megkapta a külön engedélyt a logók használatára. Jómagam, a lehető legoptimálisabb időpontnak tartom a július végét, hiszen a nyár közepén rendezhetjük a futamot. Hogy éppen erre a hétvégére tűzték ki a huszadik, jubileumi nagydíjat abban elévülhetetlen érdemei vannak Frank Tamásnak és Gerstl Péternek, a jegyértékesítéssel foglalkozó Ostermann Kft. két vezetőjének."

Palik úgy gondolja, miután sokszor megvizsgálták már korábban a jegyértékesítéssel kapcsolatos körülményeket, érzése szerint számottevően nem befolyásolja az eladást a megszokottnál korábbi dátum. "Arról egyelőre nincs értelme beszélni, hogy a jövőben visszakerülhet-e az eredeti augusztusi időpontra a verseny" - összegzett.

Az ideiglenes 2005-ös versenynaptár

Március 6., Ausztrál GP
Március 20., Maláj GP
Április 3., Bahreini GP
Április 17., Francia GP
Április 24., San Marinó-i GP
Május 8., Spanyol GP
Május 22., Monacói GP
időpont nélkül Európa GP (Nürburgring)
Június 12., Kanadai GP
időpont nélkül Amerikai GP
Július 3., Brit GP
Július 17., Német GP
Július 31., Magyar GP
Augusztus 21., Török GP
Szeptember 4., Olasz GP
Szeptember 11., Belga GP
Szeptember 25., Brazil GP
Október 9., Japán GP
időpont nélkül Kínai GP

A francia, a San Marinó-i és a Brit futam megtartása még kérdéses.