Baumgartner újra szponzorokra vár

2004.11.02. 16:37
Baumgartner Zsolt sikeresnek értékelte élete első Forma-1-es szezonját, a Minardi csapatfőnöke már jelezte, jövőre is számít rá, mégis kétséges lehet az indulása, mert újabb szponzorokat kell találnia, ami nehéz feladat. A versenyzőt eddig nem kereste meg magyar támogató, ezért a menedzsere, Frank Tamás külföldi befektetőkkel tárgyal, hogy folytatódhasson F-1-es karrierje.
Múlt héten Baumgartner Zsolt az évértékelő sajtótájékoztatóján az Indexnek elmondta: sikeres szezon van mögötte, teljesítményével nagyon elégedett volt csapatfőnöke, Paul Stoddart is. A magyar pilóta kijelentette, Forma-1-es jövője attól függ, a Minardi főnökének sikerül-e motort találnia a 2005-ös idényre. Stoddart ugyanis marasztalja, többször is megerősítette neki, mindent megtesz, hogy jövőre is együtt dolgozhassanak.

Bruni szinte biztosan távozik

Csapattársát, Gianmaria Brunit viszont valószínűleg meneszti, miután évközben többször is nézeteltérése támadt az olasszal: Brazíliában annyira összevesztek, hogy a versenyző nem is volt hajlandó kimenni a hivatalos időmérőre.

Jövőre tehát Baumgartnernek új kollégája lesz, sőt valójában még az sem biztos, hogy ő a Minardi tagja lehet. Tavaly, illetve idén januárban sem volt könnyű összeszedni az induláshoz szükséges támogatást, és ezév végén sem lesz ez másképp.

"Külföldön sokkal jobban értékelik Baumgartnert"

"Zsolt sikerrel zárta első Forma-1-es szezonját, de annak ellenére is nagyon meg kell dolgoznunk karrierje folytatásáért, hogy a 2005-ös szezonra már nem kellene akkora összeg, mint az ideire. A versenyző egyik legfontosabb szponzora idén az édesapja, Baumgartner Antal volt, viszont ő a továbbiakban már nem képes az ideihez hasonló mértékű támogatásra. Az ő kiválását tehát pótolni kellene, viszont eddig nem jelentkeztek újabb magyar szponzorok. Külföldön sokkal jobban értékelik Zsolt teljesítményét, mint hazánkban, valójában érthetetlen számomra, hogy Magyarorországon miért nem érdeklődnek utána. Bíztató viszont, hogy három külföldi céggel is tárgyalok a versenyző támogatásáról, köztük egy holland befektetővel" - mondta az Index megkeresésére Frank Tamás, Baumgartner Zsolt menedzsere.

Az angol f1racing.net internetes oldal úgy értesült, a csapat november végén, egy többnapos teszten fogja kiválasztani egyik pilótáját. A misanói gyakorláson legalább féltucat pilóta vesz részt, többek között az olasz Ronnie Quintarelli, a portugál Tiago Monteiro, a francia Olivier Maximin és a lengyel Robert Kubica.

Baumgartner indulása csak a pénzen múlhat

Közülük Monteiro lehet a legesélyesebb, hiszen ő már szeptemberben is tesztelhetett a csapattal. Legnagyobb ellenfele minden bizonnyal a huszonnégy éves Quintarelli lesz, aki idén megnyerte a japán Forma-3-as bajnokságot.

Baumgartnernek természetesen nem kell részt vennie a teszten, hiszen már több mint egy szezonnyi Forma-1-es tapasztalata van. Az ő F-1-es jövője így csak attól függhet, hogy sikerül-e megfelelő mennyiségű szponzori pénzt vinnie a csapathoz.

Frank a Jordannel is kapcsolatban áll

Frank Tamás a teszttel kapcsolatban elmondta, azon két másik általa patronált versenyző is részt vesz: az osztrák Patrick Friesacher és a cseh Patrik Semlbauer - őt épp kedden szerződtette Frank - is kipbróbálhatja Baumgartnerék ideji kocsiját, viszont egyikük sem jelent konkurenciát a magyar pilótának.

Baumgartner F-1-es esélyeit növeli továbbá, hogy neve felmerült első csapatánál, a Jordannél is, és abban az esetben, ha a Jaguar utódcsapata jövőre indul a vb-n - ez november 10-e körül derülhet ki -, vele is felveszi a kapcsolatot a menedzser.