Vilma
-7 °C
4 °C

Hollandiában élő magyar tart a Forma-1 felé

2004.11.17. 09:02
Jövőre magyar indulója is lesz az autós Forma-Ford Benelux-sorozatnak: a 23 éves Vajta Balázs az idei bajnok Geva Racinggel áll rajthoz. A magyar pilóta tizennyolc éve Hollandiában él, ennek ellenére magyar színekben fog versenyezni.
Magyarországon nincs nagy hagyománya a pályaautós sorozatoknak, az utóbbi években nem is akadt sok versenyző, aki effajta együléses kategóriában indult volna.

A legnagyobb sikert természetesen Baumgartner Zsolt érte el azzal, hogy a Forma-1-be jutott, rajta kívül csak egy fiatal tehetség, Paár Barna, illetve egy idősebb, hazánkban élő izraeli üzletember, Chanoch Nissany versenyzett idén nemzetközi Formula-kategóriában.

Nincs versenyzői tapasztalata, mégis a bajnok csapat szerződtette

Ehét elején biztossá vált, hogy egy újabb magyar versenyző igazol hasonló sorozatban: Vajta Balázs a Formula Ford Benelux bajnokságban vehet részt.

Vivó-válogatott, a KLM pilótája
Vajta Balázs 1981. szeptember 19-én született Budapesten. Öt évvel később édesapját az egyik hollandiai egyetem négy évre hívta vendégtanárnak, így a család külföldre költözött. Az intézmény a megállapodás lejárta után viszont meghatározatlan időre meghosszabbította apja szerződését, így azóta is Hollandiában élnek. Iskoláit ott végezte, tanulmányai mellett versenyszerűen vívott, tagja volt a holland ifi válogatottnak, többször szerepelt magyarországi versenyeken is. Az érettségi után a KLM légitársaság pilótaiskolájába felvételizett, ahol 2003 májusában szerzett diplomát. Szabad állás nem volt, így a KLM egy évre várólistára tette, majd ősszel hívta vissza az állományába: hamarosan egy Boeing 747-400-as (jumbo jet) pilótája lesz.

"A holland Geva Racinggel kötöttem egy évre szóló szerződést, melynek értelmében az egyik autójukkal indulhatok a bajnokság minden futamán, illetve a Brands Hatch-i Formula Ford fesztiválon, valamint egy angliai és egy német nagydíjon" - nyilatkozta az Indexnek a huszonhárom éves, Hollandiában élő pilóta.

Bár jelentősebb gokartos vagy autós múltja nincs, néhány éve egy tehetségkutató rendezvényen remek eredményeket ért el, bár akkor az utolsó pillanatban meghiúsult a szerződtetése. Ezúttal viszont üzleti eredményeinek köszönhetően sikerült szponzorokat találnia, és miután a versenyzői licence megszerzése is könnyedén ment - a válogatóversenyen második lett - már semmi akadálya nem lehetett a kontraktus aláírásának. Rátermettségét bizonyítja, hogy a tavalyi bajnok istálló igazolta le, és épp az idén győztes autót vezetheti 2005-ben.

Menedzser nélkül, maga intézi az ügyeit

#alt#
Vajta Balázs
"A következő szezon már biztos, a továbbiak attól függenek, milyen eredményeket érek el. A csapatfőnökkel úgy egyeztünk meg, amennyiben elégedett lesz velem, maradhatok az istállónál, de már jobb autót kapok" - mondta Vajta.

A Benelux-bajnokságban A-, illetve 1st Division-kategóriában indulhatnak kocsik, előbbiek 2000 után, utóbbiak 2000-ben vagy az előtt gyártott gépek, amelyeknek tíz kiló büntetősúlyt is kell cipelniük. A négy nyelven is folyékonyan beszélő pilóta először a 1st Divison-ben rajtol, majd ha minden a tervei szerint alakul, 2006-ban A-s kocsit kap.

Mint a legtöbb motorsport-kategóriához, a Forma-Fordhoz is pénz, szponzorok kellenek. Szerencsére Vajtának a támogatókkal nincs problémája, egy holland és egy amerikai vállalatot is sikerült megnyernie mecénásnak. Ráadásul úgy, hogy nincs is menedzsere, így mindent maga intézett.

Cél a dobogó

#alt#
Ezzel a a kocsival rajtolhat jövőre.
Tervei egyelőre még rövidtávúak, célja, hogy első idényében bekerüljön az első három közé, bár karekteréből adódóan "mindig az első helyért" fog hajtani. A kitűzött végállomás pedig a Forma-1, melynek elérésére, "ha megfelelőek lesznek az eredmények, van reális esély".

Korábban felmerült, mivel tizennyolc éve Hollandiában él, a szülei által választott hazájának színeiben indulna, ám ő hamar elvetette ezt a lehetőséget: "Magyarnak tartom magam, ezért magyarként állok rajthoz. Sőt, a sisakom, de még az autóm is piros-fehér-zöld színekre lesz fényezve".

A Forma Ford Benelux-bajnokság jövő tavasszal kezdődik, és valószínűleg hat-hét futamból áll, bár még nincs meg a végleges versenynaptár. Az viszont biztos, hogy a hollandiai Zandvvort és Assen, illetve a belgiumi Zolder és Spa is a helyszínek között lesz.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.