Ambrus
-7 °C
3 °C

A Williamstől igazolt versenyzőt a Ferrari

2004.11.23. 16:02
Miután hétfő este aláírt a Ferrarihoz, kedd délelőtt már be is mutatkozott a világbajnok autóban Marc Gené, aki jövőre az olasz istálló tesztpilótája lesz. A spanyol versenyző 2001 óta a Williams-BMW harmadik sofőrje volt.
A Ferrari hétfőn késő este jelentette be, hogy tesztpilótának szerződtette Marc Genét, aki eddig a Williams-BMW tesztvezetője volt. A spanyol versenyző egy évre írt alá az olaszokhoz, és kedden Barcelonában már ki is próbálta a világbajnok autót. Az istálló a továbbiakban is számít eddigi harmadik sofőrjére, Luca Badoerre.

Kedden már ment is a Ferrarival

Gené is pontot szerzett a Minardival
A harminc éves Marc Gené 1999-ben és 2000-ben Minardival versenyzett, első évében - úgy mint Baumgartner - pontot is szerzett, amikor hatodik lett a nürburgringi Európa GP-n. Három éve, 2001-től a Williams-BMW-nél tesztelt. Tavaly az Olasz Nagydíjon, idén a Francia és a Brit Nagydíjon is ő helyettesítette Ralf Schumachert, miután a német júniusban, Indianapolisban súlyos balesetet szenvedett. Tavaly Monzában ötödik lett, az idei két futamán viszont nem szerzett pontot.

Katalóniában kedden már mindketten köröztek is, délelőtt Gené volt a gyorsabb 1.17.785-ös idővel, majd a nap végére 1:15.662-re javított, amellyel az élen zárta első ferraris tesztjét. A vb-győztes istállón kívül csak a toyotás Jarno Trulli ült volán mögé Barcelonában, ő a vörös autók közé ékelődve másodikként végzett (1:16.477), így Badoer a harmadik lett (1:17.676).

Az olaszországi Misanóban hétfőn a Minardi kezdett tesztelni . A San Marinótól nagyjából harminc, az Adriai-tengertől egy-két kilométerre található pályán péntekig gyakorol a faenzai istálló, igaz, szerdán és pénteken csak a kétüléses autókkal.

Friesacher kitűnt a mezőnyből

Az istálló magyar versenyzője, Baumgartner Zsolt kedd délután - Paul Stoddart csapatfőnökkel együtt - Londonból érkezik a helyszínre, és másnap ő is volán mögé ül az egyik kétszemélyes kocsiban.

Az első tesztnapon Partrick Friesacher, Tiago Monteiro és Chanock Nissany próbálhatták ki az idei Minardi-Cosworth-t. Közülük kiemelkedett Friesacher, aki életében először ült Forma-1-es autóban, de máris kiváló időt ért el. Az osztrák pilóta leggyorsabb köre 1:11.15 volt, amely az eddigi leggyorsabb Minardi-kör Misanóban. A csapat idei két pilótája, Baumgartner és az olasz Gianmaria Bruni még soha nem ért el ilyen nagyszerű eredményt, előbbi rekordja 1:11.65, utóbbié 1:11.20 perc.

A 23 éves versenyző tehetségét mutatja, hogy a Williams-BMW is érdeklődik iránta.

Hétfői misanói eredmények
Patrick Friesacher 1:11.150
Tiago Monteiro 1:13.240
Chanock Nissany 1:14.780

"Frank Williams listáján is rajta van"

"Frank Williams december 20-ig nevezi meg csapata második hivatalos pilótáját, ezt követően fogja kiválasztani a tesztpilótáját. Mindenképpen fiatal versenyzőt akar igazolni, és a jelöltjei között ott van Friesacher is. Konkrét tesztelésről egyelőre nincs megállapodás, erről karácsony után tárgyalhatunk" - nyilatkozta az Indexnek Frank Tamás, Baumgartner és Friesacher menedzsere.

Sőt, a 23 éves osztrák akár versenyen is bemutatkozhat jövőre: ha sikerül összeszednie a szükséges szponzori támogatást, ő lehet a Minardi egyik pilótája.

Csak a fiatal osztráknak nem kell fizetnie

A Forma-1 legkisebb költségvetésű csapatánál tesztelő versenyzők mindannyian fizetnek a lehetőségért, de Friesacher ingyen kapta meg az egyik autót.

Kedden Nissany mellett két ausztrál, Will Power és Will Davison tesztelt, szerdán Baumgartner, Friesacher, Christijan Albers és Nicolas Kiesa viszi körbe a szponzorokat a kétüléses géppel.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.