Coulthard a Red Bullhoz szerződik

2004.12.06. 16:32
David Coulthard tíz szezon után idén kényszerült elhagyni a Mclaren-Mercedest, és sokáig úgy tűnt, jövőre sehol máshol nem kap szerződést. Alig egy hónapja a korábbi háromszoros világbajnok osztrák Niki Lauda beajánlotta honfitársának, a Red Bull Racing tulajdonosának, a szintén osztrák Dieter Mateschitznek, ám ő úgy nyilatkozott, a skótnak nincs esélye a csapatba kerülni. Három héttel később viszont már azt mondta, Coultharddal biztosan tárgyalni fog, majd a hétvégén a pilóta elárulta, megállapodott az istállóval.
"David Coulthard tökéletes lenne a Red Bullnak: gyors és tapasztalt is" - ajánlotta a legújabb Forma-1-es csapat, a Jaguarból alakult Red Bull Racing tulajdonosa, Dieter Mateschitz figyelmébe az istálló nélküli pilótát Niki Lauda. A korábbi háromszoros F-1-es világbajnok az osztrák APA hírügynökségnek nyilatkozott, amikor megemlítette a harminchárom éves skót nevét.

"Még a bővebb listámon sem szerepel Coulthard"

A milliárdos osztrák üzletember viszont néhány nappal később, november 23-án a Bild am Sonntagnak azt állította: "Coulthard nem tartozik a kiszemeltjeim közé, rajta sincs a bővebb listámon sem".

A tíz éve Forma-1-es pilóta Coulthard persze nem adta föl. "Amíg nem szerződtettek mást, marad esély, marad remény" - mondta az f1racing.net-nek.

"Coulthard a listám legtetején van"

Eközben Mateschitz Barcelonában tesztlehetőséget adott a Jaguar idei osztrák versenyzőjének, a fiatal Christian Kliennek, és az abszolút újonc Forma-3000-es bajnok Vitantonio Liuzzinak. A gyakorlás remekül sikerült, a 2004-ben is a Red Bull pénzén indult Klien megszilárdította helyét az istállónál, és a fiatal olasz is jó benyomást tett a mérnökökre.

A tulajdonos szintén elégedett volt, december 3-án mégis a következőket nyilatkozta az Autosport nevű lapnak: "A csapatomnak leginkább tapasztalatra van szüksége. Nem indíthatok két újoncot, semmi értelme nem lenne. Coulthard a listám legtetején van, biztosan tárgyalok vele. Ő nemcsak egy jóképű pilóta, de egy nagyszerű versenyző is".

Jerezben fogja tesztelni a Red Bull autóját

Másnap a párizsi Race of Champions (Bajnokok Tornája) nevű viadalon már Coulthard is optimistán beszélt. "Még nem mondhatom, hogy a Red Bull pilótája vagyok, de néhány nap múlva talán már megtehetem" - nyilatkozta az f1racing.net-nek, majd később megerősítette a Red Bull érdeklődését. - "Már csak alá kell írnunk a szerződést, aztán be is jelenthetjük a megállapodást. Szerintem a héten meg is történik mindez".

A skót valószínűleg nem is túlzott el semmit, hétfőn ugyanis a gárda Milton Keynes-i központjában a tervek szerint üléspróbán vesz részt, majd a hét közepén Jerezben ki is próbálja az autót. A hétvége környékén pedig valószínűleg be is mutatják, mint a Red Bull Racing új pilótáját.

Coulthard 1994-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a Williams színeiben, majd az 1995-ös volt az első teljes szezonja. Egy évvel később szerződött a McLarenhez, amelynél tíz szezont töltött. Tizenkét versenyt nyert, többször is dobogón végzett a pontversenyben. Idén viszont távoznia kellett, mert a helyére Juan Pablo Montoyát szerződtették a Williams-BMW-től.