Ferrari-szoftvert találtak a Toyotánál

2004.12.06. 13:46
Alig egy hete derült ki, hogy ipari kémkedés vádjával jövőre bíróság elé áll két volt Ferrari-mérnök, akiket titkos információk átadásával gyanúsítanak. A vádak szerint miután Olaszországból a Toyotához szerződtek, magukkal vittek a 2003-as Forma-1-es autó adatait tartalmazó programokat is. A japán istálló azt állítja, vétlen, sosem használta a Ferrari szoftvereit, ám azokat egy házkutatás során megtalálták a cég kölni központjának számítógépeiben.
A múlt héten bírósági eljárás indult két volt Ferrari-mérnök ellen, akiket az olasz istálló vezetősége még 2003 márciusában jelentett föl ipari kémkedés miatt. A szakembereket azzak gyanúsítják, hogy következő munkaadójuknak, a Toyotának jutattak el titkos fejlesztési információkat.

A japán cég képviselői azonnal tagadták, hogy felhasználták volna a számítógépes programokat, és a Toyota akkor - látszólag - nem is lett gyanús. Az ügyben viszont tovább vizsgálódott Siegmar Raupach német államügyész, és megtalálta a csapat kölni központjában a Ferrari szoftverét.

"Az egyik rendőr Ferrari-szoftverre bukkant"

"Újabb kutatást tartottunk a Toyota Forma-1-es központjában, és az egyik rendőr Ferrari-szoftverre bukkant a szélcsatorna számítógépeiben" - nyilatkozta Raupach a milanói Gazzetta dello Sport című lapnak.

A Toyota azonnal reagált is a felvetésre, vezetői közleményt adtak ki: "a Forma-1-es csapat sosem használta a vádolt mérnökök lopott programjait".

Elhúzódhat az ügy

Az ügy valószínűleg a bíróságon folytatódik, de jó ideig semmilyen határozat nem várható. "Rengeteg információhoz juthattak hozzá a németországi központban, igen komplikált esetről van szó, ezért egy ideig biztos nem lesz megoldása" - árulta el a Gazzettának az államügyész.

A két exferraris szakembert jövő tavasszal állítják bíróság elé, és az már kiderült, hogy egyikük, Angelo Santini a felmentését fogja kérni, mert ügyvédei szerint nem követett el bűntettet.