Minden eddiginél hosszabb lesz a Forma-1-es szezon

2004.12.10. 17:34
Pénteken véglegesítették a Forma-1 jövő évi versenynaptárát: a Magyar Nagydíjra az előzetes várakozásoknak megfelelően először júliusban a lesz. Összesen tizenkilenc helyszínt érint a sorozat.
A Forma-1 történetében 2005-ben lesz először tizenkilenc futam a sorozatban, ami csúcsnak számít. A korábban "veszélybe" került, már-már eltemetett nagydíjak is szerepelnek a pénteken véglegesített versenynaptárban.

Schumacherék tehát jövőre is versenyeznek majd Silverstone-ban és Magny Cours-ban, valamint debütál a Török Nagydíj Isztambulban.

Épp az új ázsiai futam miatt először nem augusztusban lesz a Magyar Nagydíj: a pilóták július 31-én versenyeznek majd a Hungaroringen. Palik László, a futamot rendező Hungaroring Rt. elnöke korábban az Indexnek úgy nyilatkozott, a jegyértékesítést nem befolyásolja majd a körülbelül kéthetes előrehozás. A változás legfőbb oka az volt, hogy az Európai Unióban 2005. augusztus elsejétől tilos lesz minden dohányreklám.

A nyitányra a hagyományoknak megfelelően Melbourne-ben kerül sor március 6-án, de a sorozat jövőre először zárul majd Sanghajban, a Kínai Nagydíjon, október 16-án.

Noha októberben már úgy tűnt, az angol GP eltűnik, Bernie Ecclestone, a Forma-1 irányítója csütörtökön bejelentette, sikerült megállapodnia a szervezőkkel és a sorozat kezdete óta valamennyi kiírásban szereplő verseny 2009-ig marad. Silverstone helye kétséges volt, mert az angolok nem tudták vállalni a rendezésért kért összeget. Bizonytalan volt a francia verseny helye is, a San Marinó-ival együtt csak ideiglenesen szerepelt a két hónapja kiadott ideiglenes versenynaptárban.
március 6.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne
március 20.: Malajziai Nagydíj, Sepang
április 3.: Bahreini Nagydíj, Szahír
április 24.: San Marinó-i Nagydíj, Imola
május 8.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
május 22.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
május 29.: Európa Nagydíj, Nürburgring
június 12.: Kanadai Nagydíj, Montreal
június 19.: Egyesült Államok Nagydíja, Indianapolis
július 3.: Francia Nagydíj, Magny-Cours
július 10.: Brit Nagydíj, Silverstone
július 24.: Német Nagydíj, Hockenheim
július 31.: MAGYAR NAGYDÍJ, HUNGARORING
augusztus 21.: Török Nagydíj, Isztambul
szeptember 4.: Olasz Nagydíj, Monza
szeptember 11.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
szeptember 25.: Brazil Nagydíj, Sao Paulo
október 9.: Japán Nagydíj, Szuzuka
október 16.: Kínai Nagydíj, Sanghaj