Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Forradalmi újítás a Sauberen

2005.01.14. 15:45
Pénteken Valenciában bemutatták a második 2005-ös Forma-1-es modellt. A Sauber-Petronas nem rendezett ünnepséget, egyszerűen pályára tolták a C24-es gépet, amely forradalmi első szárnyat kapott.
Pénteken bemutatták a második 2005-ös Forma-1-es autót: a Sauber-Petronas Valenciában próbálta ki a C24-es gépét.

#alt#

A svájci istálló nem rendezett külön ünnepséget, csupán feltett néhány képet az internetre az autóról, majd Felipe Massa péntek reggel körözni kezdett a modellel.

Az oldalelemek kialakítása is egyedi

A C24 természetesen alkalmazkodik az új szabályokhoz, így a szárnyak távolabb kerültek a talajtól, és az alakjuk is megváltozott. Különösen az első légterelő kialakítása érdekes, amely több részből áll a jobb leszorító erő miatt. Az oldalem három vízszintes szárnnyal is kapcsolódik a kocsi orrához.

Szintén újítás a kasztni oldalán, annak alján található perem, amelyet ugyancsak a jobb aerodinamikai mutatók miatt alkalmaznak. A hátsó szárny a szábályoknak megfelelően nagyobb lett.

Nem kell a Ferrari váltója

#alt#
C-24
A kasztni alatt is lesz újdonság, mert idén a csapat már nem a Ferrari, hanem a saját sebességváltóját használja, megtartja viszont a világbajnok motorját. Ugyan az a V10-es erőforrás lesz a két pilóta, Felipe Massa és Jacques Villeneuve mögött, mint amelyik Michael Schumacher autóját is hajtja.

A Sauber ősz végén gumiszállítót váltott, így idén már nem Bridgestone, hanem Michelin abroncsokkal futnak az autói. Peter Sauber csapatfőnök szerint ez az egyik legjelentősebb erősítés: "Már a tavaly őszi teszteken kiderült, hogy a Michelin abroncsokkal gyorsabb lehet az autó. Az új kocsin is javít majd a francia gumi, de azt csak az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után lehet megmondani, hogy mire lesz képes a gárdánk".

"Meglepetést okozhatunk"

Felipe Massa magabiztosabbnak tűnik, mint főnöke, ő úgy gondolja, sokakat meg fognak lepni. "Tavaly a szezon második felében rengeteget fejlődtünk. Nagyon bízom benne, hogy ez idén is folytatódik, és jó néhány riválisunknak okozunk meglepetést. Szerintem jobbak lehetünk annál, amennyit várnak tőlünk" - nyilatkozta.

#alt#

A Sauber létrejötte óta a középcsapatokhoz tartozik, de a svájciak tavaly saját csatornát építettek, és egy új számítógépet is kifejlesztettek, amely az egyik legmodernebb eszköz a Forma-1 történetében.

A C24-es tesztelése vasárnapig folytatódik, az első két nap után Villeneuve veszi át Massa helyét.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.