Briatore: A Ferrarik versenyezzenek egymással!

2005.02.02. 11:46
A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore a BBC-nek úgy nyilatkozott, a tavaly is igen unalmas Forma-1 jóval izgalmasabb lenne, ha a Ferrari pilótái egymással is versenyezhetnének.
A Ferrari 1999 óta folyamatosan nyeri konstruktőr-, míg 2000 óta, Michael Schumacherrel a pilóta-világbajnokságokat és a német versenyző, illetve a Ferrari fölénye 2002-ben és tavaly is rettentően egysíkúvá tette a Forma-1-et. A sorozat irányítói azon dolgoznak, hogy technikai-, illetve más szabálymósosításokkal csökkentsék az olaszok fölényét, és izgalmasabbá tegyék a futamokat.

Van egyszerűbb megoldás is

A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore szerint viszont sokkal egyszerűbben is lehetne fokozni az izgalmakat: ha a két Ferrari versenyezhetne egymással, a közönség sokkal jobban szórakozna. "A Ferrarinál hiányzik a küzdelem, a fejeseknek engedniük kellene, hogy a pilótáik egymás ellen is versenyezzenek" - nyilatkozta Briatore a BBC-nek a Renault istálló keddi, monacói bemutatásakor.

Az F1 egyik legtapasztaltabb menedzsere emlékeztetett rá, hogy az F1 már volt hasonló helyzetben, például amikor a nyolcvanas évek végén a McLaren uralta a mezőnyt: "A McLaren verhetetlen volt, de a két pilótájuk, Ayrton Senna és Alain Prost harca miatt mégis izgalmas volt a világbajnokság".

A McLaren '88-ban ugyanannyit nyert, mint a Ferrari tavaly

Tavaly a Ferrari a tizennyolcból tizenöt nagydíjat megnyert, de míg Michael Schumacher tizenháromszor, addig Rubens Barrichello mindössze kétszer győzött. A világbajnokot csak indianapolisban szorongatta meg a brazil, győzelmeit pedig azt követően szerezte, hogy társa már bebiztosította az elsőségét. Persze Amerikában is mindössze egy előzési kísérletig jutott, amely nem sikerült, így fel is adta a harcot.

A McLaren-Honda 1988-ban tizenhatból tizenöt versenyt nyert, Senna nyolcat, Prost hetet, párharcuk legendává vált. Schumacher képességeit látva elképzelhetetlen, hogy hosszabb távon kikapjon csapattársától, de a Ferrari főnökei az együtt töltött öt évük alatt - bár ők ezt tagadják - még a legkisebb támadástól is óvták a németet.

Barrichello többször előre engedte Schumachert

A legemlékezetesebb eset 2002-ben, az Osztrák GP-n történt, amikor Barrichello végig vezette a versenyt, de az utolsó száz méteren lelassított és előreengedte Schumachert.

Azt pedig, hogy Schumacherhez hasonló képességű pilótát szerződtessenek, fel sem merült.